AB bünyesindeki ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Önlem alınmaz ise bu rakam önümüzdeki 10 yıl içinde 126 milyon tona çıkacak
Dünyanın birçok ülkesi açlıkla; refah düzeyi yüksek çoğu sanayi ülkesi de gıdaların çöpe gitmesini engellemek için uğraş veriyor. AB Komisyonu tarafından 'Gıda Güvenliği Günü' dolayısı ile yapılan açıklamada AB bünyesindeki ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atıldığı bildirildi. Önlem alınmaz ise bu rakam önümüzdeki 10 yıl içinde 126 milyon tona çıkacak. Başta Somali ve Pakistan olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde insanlar açlığın, susuzluğun ve hastalığın pençesinde kıvranırken, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde yer alan refah düzeyi yüksek ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 'Gıda Güvenliği Günü' dolayısı ile yapılan açıklamada AB ülkelerinde kişi başına çöpe atılan gıdanın 179 kiloyu bulduğu belirtilerek, buna tarım ve balıkçılık (işlenmemiş gıdalar) sektörünün dahil olmadığına yer verildi. AB Komisyonu üyeleri önlem alınmadığı takdirde 2020 yılına kadar çöpe atılan gıdaların oranında yüzde 40 artış olacağını ve 126 milyon tonu bulacağını belirtti.
İsraftan her kesim sorumluAraştırmaya daha çok evlerde ve gastronomi sektöründe tüketilen ürünlerin dahil olduğunu belirtilen açıklamada gıdaların çöpe gitmesinde üretici, toptancı ve satıcılar ile hazır yemek işletmeleri ve tüketicilere kadar hemen hemen her kesimin sorumluluğu olduğuna dikkat çekiliyor. Gıdalar, en çok fazla üretim ve şekil bozukluklarından dolayı çöpe gidiyor. Gıdalar paketlemede meydana gelen görünüm hatası, kötü depolama, fazla alış veriş ve bilinçli tüketmemek gibi nedenlerden dolayı da atılıyor. Tüketicilerin gıda ürünlerini çöpe atarak çevre ve ekonomiye de büyük zarar verdiklerini bilmediklerini belirten uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor: "Çöpe atılan yemek atıklarının geri dönüşümüne dikkat edilebilir. Özellikle meyve ve sebzeler büyük paketler halinde değil, tane usulü ya da küçük paketler halinde alınabilir. Planlı ve ürünün kullanma tarihine bakılarak dikkatli alış veriş yapılabilir. Dışarıda tüketilen hazır yiyeceklerde porsiyonların büyük olması durumunda artan kısım paketlenebilir."
Almanya'da da durum farklı değilHer yıl 20 milyon ton gıdanın çöpe atıldığı Almanya'da da durum farklı değil Almanya'da her iki patates veya maruldan biri, her beş ekmekten biri çöpe atılıyor. Almanya'da fazladan yapılan alışveriş ve bozulan gıda maddeleri, özellikle hasat zamanı belirli büyüklükte olmayan küçük patatesler, tam kızarmayan yada lekeli domatesler ve istenildiği gibi ambalajı yapılamayan eğri salatalıklar gibi çok sayıda gıda maddesi çöpe atılıyor. DIŞ HABERLER
Dünyanın birçok ülkesi açlıkla; refah düzeyi yüksek çoğu sanayi ülkesi de gıdaların çöpe gitmesini engellemek için uğraş veriyor. AB Komisyonu tarafından 'Gıda Güvenliği Günü' dolayısı ile yapılan açıklamada AB bünyesindeki ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atıldığı bildirildi. Önlem alınmaz ise bu rakam önümüzdeki 10 yıl içinde 126 milyon tona çıkacak. Başta Somali ve Pakistan olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde insanlar açlığın, susuzluğun ve hastalığın pençesinde kıvranırken, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde yer alan refah düzeyi yüksek ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 'Gıda Güvenliği Günü' dolayısı ile yapılan açıklamada AB ülkelerinde kişi başına çöpe atılan gıdanın 179 kiloyu bulduğu belirtilerek, buna tarım ve balıkçılık (işlenmemiş gıdalar) sektörünün dahil olmadığına yer verildi. AB Komisyonu üyeleri önlem alınmadığı takdirde 2020 yılına kadar çöpe atılan gıdaların oranında yüzde 40 artış olacağını ve 126 milyon tonu bulacağını belirtti.
İsraftan her kesim sorumluAraştırmaya daha çok evlerde ve gastronomi sektöründe tüketilen ürünlerin dahil olduğunu belirtilen açıklamada gıdaların çöpe gitmesinde üretici, toptancı ve satıcılar ile hazır yemek işletmeleri ve tüketicilere kadar hemen hemen her kesimin sorumluluğu olduğuna dikkat çekiliyor. Gıdalar, en çok fazla üretim ve şekil bozukluklarından dolayı çöpe gidiyor. Gıdalar paketlemede meydana gelen görünüm hatası, kötü depolama, fazla alış veriş ve bilinçli tüketmemek gibi nedenlerden dolayı da atılıyor. Tüketicilerin gıda ürünlerini çöpe atarak çevre ve ekonomiye de büyük zarar verdiklerini bilmediklerini belirten uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor: "Çöpe atılan yemek atıklarının geri dönüşümüne dikkat edilebilir. Özellikle meyve ve sebzeler büyük paketler halinde değil, tane usulü ya da küçük paketler halinde alınabilir. Planlı ve ürünün kullanma tarihine bakılarak dikkatli alış veriş yapılabilir. Dışarıda tüketilen hazır yiyeceklerde porsiyonların büyük olması durumunda artan kısım paketlenebilir."
Almanya'da da durum farklı değilHer yıl 20 milyon ton gıdanın çöpe atıldığı Almanya'da da durum farklı değil Almanya'da her iki patates veya maruldan biri, her beş ekmekten biri çöpe atılıyor. Almanya'da fazladan yapılan alışveriş ve bozulan gıda maddeleri, özellikle hasat zamanı belirli büyüklükte olmayan küçük patatesler, tam kızarmayan yada lekeli domatesler ve istenildiği gibi ambalajı yapılamayan eğri salatalıklar gibi çok sayıda gıda maddesi çöpe atılıyor. DIŞ HABERLER