Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Ekşi, ekmeklik unun fiyatının 1 ay içerisinde 12 milyon liradan 18 milyon 500 bin liraya yükseldiğini belirterek, "Ekmeklik unun fiyatındaki artış durdurulmazsa ekmeğin fiyatı 1-2 ay içerisinde 300 bin lirayı bulur" dedi.
Bakanlık tedbir almalı
Ekşi, ekonomik krizin ardından değirmen sahiplerinin un satışlarında artık vade yapmadığını, unu peşin para karşılığında sattığını belirtti.
Unun fiyatının sürekli artmasının ve peşin para karşılığında satılmasının fırıncıları zor durumda bıraktığını ifade etti ve ekledi: "Bu satış politikasıyla ekmek üretim ve dağıtımı durabilir. Türkiye genelinde büyük sıkıntılar yaşanmaması için şimdiden gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu konuya daha duyarlı yaklaşarak, özellikle kırsal kesimdeki değirmenlere vadeli buğday satışına başlamalıdır" diye konuştu.
Yılbaşına kadar
zam kaçınılmaz
Un fiyatlarındaki artışların bu şekilde devam etmesi halinde 200 gramlık ekmeğin fiyatının yılbaşına kadar 300 bin liraya çıkmasının kaçınılmaz olacağını vurgulayan Ekşi, şunları kaydetti:
"Un fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına yansıması halinde sorumluluğun fırıncılık sektörüne mal edilmemesi gerekir. Biz şimdiden kamuoyuna un fiyatı artışlarını duyuruyoruz. Bizim peşin parayla un alarak ekmek yapmamız imkansız. Tüm ülke çapında özel fırınlarda ekmek üretimi durabilir."
Ekmek üzerinden
oy avcılığı yapılıyor
Yerel yönetimlerin ekmek üzerinde oy avcılığı yaptığını öne süren Ekşi, belediyelerin bu tutumlarını terk etmelerini istedi. Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yerel yönetimler, federasyonumuz ile işbirliği yaparak, herkesin belediye imkanlarından aynı şekilde yararlanması sağlanabilir. Sadece yüzde 5'lik bir kesime ucuz ekmek satarak yüzde 95'i gözardı etmek olmaz. Bizimle işbirliği yaparak halkı aldatmamalarını istiyoruz. Özellikle Adana, Ankara ve İstanbul illerinde halk bu konuda yanlış bilgilendiriliyor. Bu manzara karşısında seyirci kalmamızı kimse beklemesin. Fırıncı esnafı olarak tüketici ile birlikte hareket edip gerekli eylem planlarını yürüteceğiz."
Ekonomik kriz başladığı günden bu yana Türkiye genelinde kepenk kapatan esnaf sayısının giderek arttığını ifade eden Ekşi, Ankara'da kriz öncesinde faaliyet gösteren 480 fırından 385'inin kapandığını kaydetti.
Bakanlık tedbir almalı
Ekşi, ekonomik krizin ardından değirmen sahiplerinin un satışlarında artık vade yapmadığını, unu peşin para karşılığında sattığını belirtti.
Unun fiyatının sürekli artmasının ve peşin para karşılığında satılmasının fırıncıları zor durumda bıraktığını ifade etti ve ekledi: "Bu satış politikasıyla ekmek üretim ve dağıtımı durabilir. Türkiye genelinde büyük sıkıntılar yaşanmaması için şimdiden gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu konuya daha duyarlı yaklaşarak, özellikle kırsal kesimdeki değirmenlere vadeli buğday satışına başlamalıdır" diye konuştu.
Yılbaşına kadar
zam kaçınılmaz
Un fiyatlarındaki artışların bu şekilde devam etmesi halinde 200 gramlık ekmeğin fiyatının yılbaşına kadar 300 bin liraya çıkmasının kaçınılmaz olacağını vurgulayan Ekşi, şunları kaydetti:
"Un fiyatlarındaki artışın ekmek fiyatlarına yansıması halinde sorumluluğun fırıncılık sektörüne mal edilmemesi gerekir. Biz şimdiden kamuoyuna un fiyatı artışlarını duyuruyoruz. Bizim peşin parayla un alarak ekmek yapmamız imkansız. Tüm ülke çapında özel fırınlarda ekmek üretimi durabilir."
Ekmek üzerinden
oy avcılığı yapılıyor
Yerel yönetimlerin ekmek üzerinde oy avcılığı yaptığını öne süren Ekşi, belediyelerin bu tutumlarını terk etmelerini istedi. Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yerel yönetimler, federasyonumuz ile işbirliği yaparak, herkesin belediye imkanlarından aynı şekilde yararlanması sağlanabilir. Sadece yüzde 5'lik bir kesime ucuz ekmek satarak yüzde 95'i gözardı etmek olmaz. Bizimle işbirliği yaparak halkı aldatmamalarını istiyoruz. Özellikle Adana, Ankara ve İstanbul illerinde halk bu konuda yanlış bilgilendiriliyor. Bu manzara karşısında seyirci kalmamızı kimse beklemesin. Fırıncı esnafı olarak tüketici ile birlikte hareket edip gerekli eylem planlarını yürüteceğiz."
Ekonomik kriz başladığı günden bu yana Türkiye genelinde kepenk kapatan esnaf sayısının giderek arttığını ifade eden Ekşi, Ankara'da kriz öncesinde faaliyet gösteren 480 fırından 385'inin kapandığını kaydetti.