Hastalık kalbe nasıl vuruyor?
Kalp-damar hastalıkları denince kalp ve damardaki bütün bozuklukların anlaşıldığını dile getiren Özcan, şunları söyledi: "Kalp kaslarına giden kan miktarının tümüyle durması ya da azalmasından kaynaklanan istemik kalp hastalıkları ölüm nedenlerinin dörte birini oluşturuyor. Bu tür kalp hastalıklarının kaynağı damar sertliği olarak bilinen damarların esnekliğini kaybederek, tıkanma veya daralmasına yol açan aterosklerozdur. Kolesterol gibi yağlı maddeler çeperde birikerek damarları daraltır ve esnekliğini azaltır. Daralma erken yaşlarda başlayabilir ve yaşam tarzı ile beşlenme alışkanlığına bağlı olarak ilerler.''
Kalp sağlığı
için tedbirler
Doç. Dr. Özcan, kalp-damar hastalıklarına neden olan diğer risk faktörlerini ise genetik faktörler, yüksek tansiyon, sigara alışkanlığı, şeker hastalığı ve stres olarak sıraladı. Yeterli ve dengeli beslenmenin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığına işaret eden Özcan, şu tavsiyelerde bulundu: "Günlük beslenme daima 3 ana öğün halinde yapılmalıdır. Doymamış yağların tercih edilmesi, tam yağlı süt yerine yarım yağlı süt, yağsız yoğurt ve et tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Tavuk eti tavsiye edilen bir proteindir. Sosis, pasta, yağlı peynir ve fıstık gibi çok yağlı yiyecekler ve aşırı şekerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Alkol kullanılmamalı.''