logo
29 MART 2024

Sakarya'da neler oluyor?

24.05.2002 00:00:00
Yeni Mesaj'da Ali Rıza Bayzan'ın Haziran 2001'den beri hazırladığı dizilerde Türkiye'de doludizgin hıristiyanlık propagandası yapıldığı belgeleriyle birlikte kamuoyuna sunuldu, bunları sunmaya da devam edeceğiz. Yine Sayın Bayzan'ın hazırladığı ve Nisan ayında Yeni Mesaj'da yayınlanan Moon dizisinin üç bölümünde de deprem bölgesinin Papa'nın Şövalyelerinin işgali altında olduğu belgelenmişti. Böylece Katolik Misyoner Örgüt Caritas Türk medyasında ilk kez enine boyuna eline alınmış oluyordu. Sayın Bayzan, Protestan misyoner örgütlerin deprem bölgesindeki faaliyetlerine ise daha önceki dizilerinde dikkati çekmişti.

Bizim yayınlarımızdan sonra nihayet sağır sultan da duydu ve bu hafta medyada Caritas'ın Sakarya bölgesindeki faaliyetleri gündemin köşebaşına oturdu. Konu Sakarya'daki yerel basında da ayrıntılı olarak ele alındı. Ancak sağolsunlar hepsi Yeni Mesaj'dan yararlanmakla birlikte hiç birisi kaynak göstermek nezaketinde bulunmadı. Önemli değil biz gazete olarak buna zaten alıştık. Konuyla ilgilenen gazeteci dostalır Yeni Mesaj'ı izlemeye devam etmelerini de öneririz. Çünkü Sayın Bayzan, konuya dair elindeki belgelerin henüz küçük bir kısmını yayınladı. Bunların arasında en dikkati çekeni de Papa'nın Türkiye Şövalyelerinin listesi. Bu liste de çok dikkat çekici kimi vakıfların ve kurumların da olduğunu belirtelim.

15 Mayıs 2002 tarihli Milliyet gazetesi Sakarya'daki gelişmeleri "Deprem bölgesinde DİN SAVAŞLARI" başlığı ile duyurmuştu. Ancak Milliyet gazetesi yalnızca Protestan misyonrelerin faaliyetlerine değiniyordu. Habere göre Protestan misyonerlerin, dolar dağıtarak zor durumdaki depremzedeleri din değiştirmeye ikna ettiğini söyleyen Sakarya Müftülüğü karşı atağa geçti.

Eylem Türk'ün haberinden izleyelim:

" 17 Ağustos depreminin yaralarını sarmaya çalışan Adapazarı, din tartışmalarına sahne oluyor. Savaşın taraflarından biri, deprem mağduru Adapazarlılara Hıristiyan sempatizanlığını aşılamaya çalışan Protestan misyonerler.

İddialara göre bu kişiler, arasına dolar koydukları İncilleri dağıtarak depremzedelerden din değiştirmelerini istiyor. 'Din savaşlarının' diğer cephesi ise Sakarya Müftülüğü. Protestan misyonerlerin insanları din değiştirmeye teşvik ettiğini gören Müftülük, bölgedeki yedi prefabrikte Kuran kursu açtı.

Müftülük bununla da yetinmedi. 30'ar kişilik gruplarla evlere moral ziyareti düzenleyen müftülük çalışanları, depremzedelere maaşlarından artırdıkları paralarla alınan dini kitapları hediye ediyor. Ayrıca ihtiyacı olan kişilere, yine kendi maaşlarıyla destek olmaya çalışıyorlar. Önceki gün ziyaret ettiğimiz Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk, illerinde deprem ve krizden sonra yaşananları anlatırken, parayla din değiştirme olayını herkesin bildiğini söyledi.

Konu, yerel gazetelerin de sürmanşetlerinde. Sakarya Gazetesi'ndeki haberde, 2 bin 500 kişinin Hıristiyan olduğu iddia ediliyor. İl Emniyet Müdürü Muammer Öz, bu yönde bir istihbaratı olanın kendilerine başvurmasını isterken; Sakarya Müftüsü Ahmet Şark, "Deprem insanlar sefaletle karşı karşıya bıraktı. Dinini iyi bilmeyen, zavallı insanların başka dinlere sevkedilmesine karşıyım" diyor.

'Altın haç veriyorlar'

Müftü Şark, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Evlere İncil dağıtıyorlar. İçlerine para koydukları da söyleniyor ama bu konuda kesin bir bilgi yok. 50 - 100 dolar diyorlar. 1000 dolar diyen bile var. Bana gelen duyumlara gören altından haç bile veriyorlarmış. Gençleri de büyükşehirlerdeki kiliselere götürdüklerini duyduk. Ayrıca kilise evler oluşturulmuş ama nerededir bilen yok."

Bu faaliyetleri kimler yürütüyor?

Yukarıda aktardığımız Milliyet'in haberinde Hıristiyanlık propagandası vurgulanıyor ancak bu faaliyetlerin kimler tarafından yürütüldüğü, kimler tarafından desteklendiği belirtilmiyordu. Protestanların bölgeye ulaşmada kullandığı bir çok kanaldan birisi kamuoyunda "Nurcu Papaz" olarak tanınan (Bkz., www.medyapark.com.tr/haber/2001/12/14/hab07.html; 15 Aralık 2001 tarihli Milliyet) Turgay Üçal'dır.

Bu kanallardan bir diğeri ise güya irticaya karşı savaş veren bir vakıf. Sözkonusu vakıf Amerikan Board Teşkilatı'nın bölgeye girmesine öncülük etmiştir. Elimizde bu vakfın Amerikan Board Teşkilatı ile deprem bölgesinde ortaklaşa yürütecekleri faaliyet tasarısı var. Özellikle Protestan Misyoner Örgütlerle ilişkileri deşifre olmasından rahatsızlık duyan bu vakıf geçenlerde misyonerliği konu alan bir panel düzenledi. Ancak söz konusu panel, değerli araştırmacı Cengiz Özakıncı'nın gözlemine göre Amerikan Board Teşkilatı'nın gösterisine dönüşmüş.

Bu bağlamda Türkiye'deki Amerikan kolejlerinin ilişkili olduğu bir vakfın katkısını da not etmek gerek. Bu vakıfta yönetici olan daha doğrusu fiilen iktidarı elinde tutan protestan bir papaz deprem bölgesinde Turgay Üçal ile birlikte ortaklaşa faaliyetler yürütmüştür.

İlginçtir yine bu vakıfta yönetici olan eski bir bürokrat kendi kurduğu başka bir vakıf ile deprem bölgesinde Caritas'la ortaklaşa çalışmalar yürütmektedir. Bunların belgelerini de elde ettiğimiz belirtmeyim. Protestanların bölgeye girmekte kullandığı üçüncü bir kanal ise Türkiye'deki Protestan Kiliselerce kurulan bir vakıf. Bu vakıfta Süryaniler ve Bostancı Protestan Kilise'sinin öncüleri başını çekmektedir. Bu gruba bağlı elemanların deprem bölgesinde faaliyet gösterirken üzerinde Protestan yazan tişörtler olduğu da medyada yer almıştı.

Müftü ile misyonerlerin ortak basın toplantısı!

Sakarya Müftüsü Ahmet Şark ve misyonerlik çalışması yaptıkları öne sürülen Fransız 'Parcque Que Des Hommes Vivent-Çünkü İnsanlar Yaşıyor' adlı derneğin kurucuları Martina ve François Partoes çifti, hafta başında müftü ile basının karşısına çıktılar. Fransız misyonerler, amaçlarının depremde zarar gören Türk halkına yardımcı olmak olduğunu iddia ettiler. Misyonerlerin şu sözü dikkat çekici: "İnançlı bir insan ister Hıristiyan, ister Müslüman olsun, Allah'a olan inancının satın alınmayacağını bilir." Fransız misyonerler İncil dağıtılmasını kabul etmediler. Sanki Sakarya'da dağıtılan binlerce İncil gökten atılmış gibi. Özetle bu Fransızlar, misyonerliğe bulaşmadıklarını öne sürdüler.

Üstünüze alınmayın

Müftü Ahmet Şark'ın bu baredeki sözleri daha ilginç. Fransız çiftinin misyonerlikle ilgili haberlerin çıkması üzerine tedirgin olup açıklama yaptığını söyleyen Şark, aynen şu sözleri dile getiriyordu: "Siz bunu niye üstünüze alıyorsunuz? Siz de misafirimizsiniz. İnsani görevler yapıyorsunuz."

Müftü Şark'ın milletlerin dinlerini istedikleri yerde ifa edebileceklerini söylemesi ise dikkat çekiciydi.

Görüldüğü gibi Sakarya'da çok tuhaf şeyler oluyor. Bir müftü ile misyonerlik yaptığı iddia edilen kişilerin ortak basın toplantısında buluşması manidar... Atalarımız der ki: "Ateş olmayan yerden, duman çıkmaz." İzleyebildiğimiz kadarıyla Sakarya'nın misyonerler dört bir köşesine yayılmışlar. Kendilerini de gizliyorlar. Aslında asıl gizledikleri "CARITAS" adlı Vatikan'a bağlı öncü misyonerlik teşkilatı.

Son olarak, dinlerarası diyalogun Sakarya'da verdiği meyvelerin olgunlaştığı da gözlerden kaçmıyor.
 
Recep Bahar / diğer yazıları
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
AKP'li başkan 2 bin lira için halkı sıraya dizdi
Paralar seçimden sonra yatacak!
İsrail bu kez Suriye'ye saldırdı
38 kişi hayatını kaybetti
Seçil Erzan davasında önemli gelişme
Belgedeki imza sahte çıktı
Seçim zoruyla çevreci oldu
'Gündemimizde yok'
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
2 suç örgütü lideri daha İstanbul'da yakalandı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı
Müzakereler katliama zaman kazandırmak için
Takas önerisini Netanyahu reddetti
3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
'Futbol sahada, dostluk her yerde'
Oy sayımı iftar saatine denk geliyor
YSK 'iftar' konusunda karar verdi
'İBB adayını çek' teklifine yanıt verdi
AKP'ye 3 şartını açıkladı
AKP'den bir seçim klasiği
Seçime 3 gün kala gaz bulundu!
İSO'dan tarihi uyarı
'Eğitimli gençlerimizi avlamak için...'
'AJet ile anlaşmamız yok'
THY'den çok garip Ajet kararı!
Almanya'nın öteki yüzü
Avrupa'nın ilk siyonist ülkesi Almanya!
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.