Sebzeler seyirlik oldu
Sebzede yıllık enflasyonun maaşlardaki artışları 5'e katladığını açıklayan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, yıllık enflasyonu yüzde 103'ü aşan sebzelere tüketicilerin erişemez durumda olduğunu ifade etti
06.05.2019 00:00:00





Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, fakir sofralarının vazgeçilmesi olan sebzelerin de artık ulaşılamaz bir duruma geldiğini açıkladı.
Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, "Tüketiciler, beslenmelerinde tek seçenekleri olan sebzeye de erişemez oldular. TÜİK istatistiklerine göre, Nisan 2019'da Nisan 2018'e göre, 16 kalemden oluşan sebzenin yıllık enflasyonu yüzde 103.53 oldu" ifadelerini kullandı.
Sebze enflasyonunun çalışanların ve emeklilerin maaş artışlarını 5'e katladığına dikkatleri çeken Çakar, şunları kaydetti: "Sebze enflasyonu yıllık normal enflasyonun ise 5.3 katı oldu. Sebze fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, diğer gıda fiyatlarındaki artış ve düşük gelir nedeniyle tüketicilerin ezici çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor. Bugün uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Türkiye'de, nüfusun yüzde 20 dolayındaki kesimi yani, 16 milyon dolayında kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Nüfusun yüzde 60'dan fazla kesimi, yani, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor."
Yüzde 290'a varan artışlar
Tüketici Hakları Derneği'nin açıklamasında yer verilen tabloda, son bir yılda sebzelerden yaşanan fiyat artışlarına da yer verildi.
Buna göre Nisan 2018 ile Nisan 2019 arası dönemde kuru soğan fiyatları yüzde 290 artarken, patates fiyatları yüzde 211 artış kaydetti. Aynı dönemde sivri biber fiyatları yüzde 167 artarken, fiyatlar çarliston biberde yüzde 155, domateste yüzde 110, patlıcanda yüzde 94 arttı.
A. SAFA TERZİ/İSTANBUL
Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, "Tüketiciler, beslenmelerinde tek seçenekleri olan sebzeye de erişemez oldular. TÜİK istatistiklerine göre, Nisan 2019'da Nisan 2018'e göre, 16 kalemden oluşan sebzenin yıllık enflasyonu yüzde 103.53 oldu" ifadelerini kullandı.
Sebze enflasyonunun çalışanların ve emeklilerin maaş artışlarını 5'e katladığına dikkatleri çeken Çakar, şunları kaydetti: "Sebze enflasyonu yıllık normal enflasyonun ise 5.3 katı oldu. Sebze fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, diğer gıda fiyatlarındaki artış ve düşük gelir nedeniyle tüketicilerin ezici çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor. Bugün uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Türkiye'de, nüfusun yüzde 20 dolayındaki kesimi yani, 16 milyon dolayında kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Nüfusun yüzde 60'dan fazla kesimi, yani, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor."
Yüzde 290'a varan artışlar
Tüketici Hakları Derneği'nin açıklamasında yer verilen tabloda, son bir yılda sebzelerden yaşanan fiyat artışlarına da yer verildi.
Buna göre Nisan 2018 ile Nisan 2019 arası dönemde kuru soğan fiyatları yüzde 290 artarken, patates fiyatları yüzde 211 artış kaydetti. Aynı dönemde sivri biber fiyatları yüzde 167 artarken, fiyatlar çarliston biberde yüzde 155, domateste yüzde 110, patlıcanda yüzde 94 arttı.
A. SAFA TERZİ/İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.