logo
09 MAYIS 2024

Siyanürle altın çıkarılınca ne olur?

TEMA Vakfı hazırladığı animasyonlu video ile altın madenlerinin yapılma sürecinde ve sonrasında doğaya verdiği zararları aşama aşama anlatıyor ve bizi altının topraktan çıkarılma yolculuğuna davet ediyor.
 
 
14.02.2024 11:13:00 / Haber Merkezi
TEMA Vakfı, 2020 yılında altın madenlerinin yapılma sürecinde ve sonrasında doğaya verdiği zararları aşama aşama anlatan animasyonlu bir video hazırladı. 

"Altın madeni hakkında anlatacaklarımız var" başlığıyla yayınlanan videoda madenciliğin tüm süreçleri ve etkileri basit bir dil ile anlatılıyordu.

Animasyon "Her aşaması doğaya ve insana büyük zararlar veren altın madenciliği, hangi aşamaları içeriyor gelin birlikte bakalım" sözleriyle bize altının topraktan çıkarılma yolculuğuna davet ediyor.

Videoda altın arama çalışmaları sırasında yapılan sondajlar, bu çalışmaların yapılabilmesi için açılan yollar anlatılıyor. Daha sonra projeye başlanacak alanda binlerce hektarlık toprağın nasıl sıyrıldığından bahsediliyor. Anlatı, madencilik sırasında yapılan dinamitli patlatma ve siyanürlü su vasıtasıyla yapılan altın ayırma işlemiyle devam ediyor.

"Ormanlar yavaşça parçalanır"

"Madencilikte önce toprak içinde bulunan değerli metal miktarı belirlenir. Bu işleme altın arama denir. Arama için yüzlerce noktada sondajlar açılarak örnekler alınır. Bu sondajlar ormanların ve meraların ilk yaralarıdır. Açılan yollar daha ilk aşamada binlerce ağacın kesilmesine neden olur. Ormanlar yavaşça parçalanır.

"Arama sürecinin ardından projelendirme süreci başlar. Projelendirme aşamasında orman alanları, tarım arazileri, meralar ve su kaynaklarının kullanım izni madenlere devredilir.

"Madenin çıkarılacağı alanda yapılan ilk işlem sıyırma işlemidir. Önce ağaçlar kesilir. Ardından içerisinde canlıların yaşadığı binlerce yılda oluşan verimli toprak sıyrılarak yok edilir.

"Altın madeni toprakta sim halinde dağınık olarak bulunur o nedenle karlı bir işletme için binlerce hektarlık alana ihtiyaç duyulur. "
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.