logo
20 MAYIS 2024

İmam Cevad’ın (a.s.) ashabı -3-

Safvan b. Yahya: Safvan b. Yahya Ebû Muhammed el-Becelî Beyyau’s-Sabirî (bir tür parça satıcısı); Kûfelidir. Güvenilir (sika) bir râvidir. Gözlemleri güvenilirdir
09.05.2024 19:07:00
Haber Merkezi
İmam Cevad’ın (a.s.) ashabı -3-
İmam Cevad’ın (a.s.) ashabı -3-
Safvan b. Yahya: Safvan b. Yahya Ebû Muhammed el-Becelî Beyyau's-Sabirî (bir tür parça satıcısı); Kûfelidir. Güvenilir (sika) bir râvidir. Gözlemleri güvenilirdir.

Babası, İmam Ca'fer Sadık'tan (a.s.), kendisi de İmam Rıza'dan (a.s.) hadis rivâyet etmiştir. İmam'ın yanında yüksek ve şerefli bir makamı vardı.

Keşşî, onu İmam Rızâ'dan (a.s.) hadis rivâyet eden ricâl arasında zikretmiştir.

İmam Ali Rızâ'nın ve İmam Muhammed Cevad'ın (üzerlerine selâm olsun) vekilliğini yapmış ve mezhebini Vâkıfîlikten korumuştur.

Zühd ve ibâdette yüksek bir makama sahipti. Vâkıfîye mezhebi ona büyük miktarda mal bağışlamıştı ama o mezhebe yönelmemişti.

Abdullah b. Cündeb ve Ali b. Numan'ın ortağıydı. Rivâyet edildiğine göre bu üçü Kâbe'de, "biri ölürse geride kalanlar onun namazını kılacak, orucunu tutacak, zekâtını verecek" diye aralarında sözleşmişlerdi.

Daha sonra ikisi ölmüş ve Safvan hayatta kalmıştı. Bu yüzden Safvan her gün yüz elli rekât namaz kılar, her sene üç ay oruç tutar ve üç kere malının zekâtını verirdi.

Burada zikrettiğimiz hususların dışında kendi adına gönüllü olarak yerine getirdiği her ibâdetin aynısını onlar adına da yerine getirirdi.

Âlimler şöyle rivâyet etmişlerdir:

"Bir gün bir adam Kûfe'deki ailesine götürmek üzere ona birkaç dinar vermek ister. O şu karşılığı verir: Develeri kiraladım. Paranı taşımam için sahiplerinden izin almam gerekir."

Takva bakımından o dönemde bir benzeri yoktu. Ehli Beyt âlimlerinin zikrettiklerine göre otuz kitap yazmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

1- Kitabu'l-Vudu'/Abdest Kitabı
2- Kitabu's-Salât/Namaz Kitabı
3- Kutabu'l-Hac/Hac Kitabı
4- Kitabu'z-Zekât/Zekât Kitabı
5- Kitabu'n-Nikâh/Nikâh Kitabı
6- Kitabu't-Talak/Boşanma Kitabı
7- Kitabu'l-Ferâiz/Miraslar Kitabı
8- Kitabu'l-Vesaya/Vasiyetler Kitabı
9- Kitabu'ş-Şira ve'l-Bey'/Alışveriş Kitabı
10- Kitabu'l-Itkı ve't-Tedbir/Köle Azad Etme ve Efendisi Öldükten Sonra Kölesinin Azad Edilmesi Yönünde Şart Koşma Kitabı

11- Kitabu'l-Bişarât ve'n-Nevâdir/Müjdeler ve Nadirler Kitabı.

Safvan b. Yahya iki yüz on yılında vefat etti. 

İmam Cevad (a.s.) ona rahmet dilemiş, onun mübarek atalarının hizbinden, yani Allah'ın kurtuluşa eren hizbinden olduğuna şahitlik etmiştir.

Abdullah b. Salt: Benî Teym el-Lat b. Tağlibe'nin azadlısı olan Abdullah b. Salt Ebû Talib el-Kummî'dir. Hamdan b. Ahmed en-Nehdî anlatıyor:

"Ebû Talib el-Kummî bize şöyle anlattı: Ebû Ca'fer b. Rızâ'ya (a.s.), Ebû'l-Hasan'ın -yani babasının- iyiliklerini sayıp medhini yapmak için izin istedim. Bana şu cevabı gönderdi: Benim ve babamın iyiliklerini anlatıp yay." 

Ali b. Esbat: Ali b. Esbat b. Sâlim el-Kindî; Küreli'dir. Keşşî, şöyle der: "Ali, önceleri Fetahî Mezhebine mensuptu. Ali b. Mehziyar onun görüşlerini çürütmek için az ve küçük miktarda mektup göndermiştir ona."

Necaşî de der ki: "O, Fetahî Mezhebindendi. Bu konuda Ali b. Mehziyar ile onun arasında bazı mektuplaşmalar oldu. Sonunda İmam Cevad'a (a.s.) müracaat ettiler, ardından Ali b. Esbat, mezhebinden döndü.

Bundan önce İmam Rızâ'dan (a.s.) hadis rivâyet ederdi. Güvenilir biridir. İnsanların en güveniliri ve doğru sözlüsüydü. Ben de onun rivâyetlerini esas alıyorum. Onun bir aslı (dört yüz asıldan biri) ve de birçok rivâyeti vardır."
 
Kitaplarından bazıları şunlardır:

1- Kitabu'd-Delâil/Delâletler Kitabı
2- Kitabu't-Tefsir/Tefsir Kitabı
3- Kitabu'l-Mezar/Ziyaretler Kitabı
4- Kitabu Nevâdir-i Meşhur/Meşhur Nadirler Kitabı. (Ricâl-i Necaşî, s. 190)

İbrahim b. Ebû Mahmud el-Horasanî: İmam Cevad'dan (a.s.) hadis rivâyet eden güvenilir ravilerden biridir. Necaşî, "Ricâl"inde ondan bu özelliğini vurgulayarak söz eder. İmam Mûsâ Kâzım (a.s.) ve İmam Ali b. Mûsâ er-Rızâ'dan (a.s.) da hadis rivâyet etmiştir.

İbrahim b. Muhammed el-Hemdanî: Önde gelen hadis ricâlinden biridir. İmam Cevad'dan, babası İmam Rızâ'dan ve oğlu İmam Hâdi'den (hepsine selâm olsun) hadis rivayet etmiştir.

Ahmed b. Muhammed b. Ebû Nasr el-Bezentî el-Kûfî: İmam Muhammed Cevad'ın (a.s.) ve babası İmam Rızâ'nın (a.s.) yanında yüksek bir makama sahipti. Parlak bir konumu vardı.

Ahmed b. Muâfî: İmam Cevad'ın (a.s.) ashabındandır.

Ca'fer b. Muhammed b. Yûnus el-Ahvel: İmam Muhammed Cevad'ın, babasının ve oğlunun (hepsine selâm olsun) ashabındandır.

Hüseyin b. Beşşar el-Medainî: İmam Muhammed Cevad'ın, babasının ve dedesinin (hepsine selâm olsun) ashabındandır.

Hakem b. Ulya' el-Esedî: İmam Cevad'ın (a.s.) ashabındandır.

Hamza b. Ya'la el-Eş'arî Ebû Ya'la el-Kummî: Güvenilir ve gözde bir râviydi. İmam Cevad'dan (a.s.) ve baba-sından (a.s.) hadis rivâyet etmiştir.

Dâvud b. Kâsım b. İshak b. Abdullah b. Ca'fer b. Ebû Tâlib: Künyesi Ebû Hâşim el-Ca'ferî'dir. Bağdatlı'dır. İmamların yanında yüksek bir değere, üstün bir makama sahipti. İmam Cevad'ın (a.s.) ashabıydı. Ondan hadis rivâyet ettiği gibi, oğlu İmam Hâdi'den (a.s.) ve torunu İmam Hasan Askerî'den (a.s.) de hadis rivâyet etmiştir.

Salih b. Muhammed el-Hemedanî: İmam Cevad'ın (a.s.) ve oğlu İmam Hâdi'nin (a.s.) ashabındandı.

Abdulcebbar b. Mübarek en-Nehavendî: İmam Cevad'ın ve babasının (üzerlerine selâm olsun) ashabındandı.

Abdulazim b. Abdullah b. Ali b. Hasan b. Zeyd b. Hasan b. Ali b. Ebû Talib (a.s.):
Künyesi Ebû'l-Kâsım'dır. İmam Cevad'ın (a.s.), ibâdeti ve takvasıyla temâyüz etmiş has ashabından biriydi.

Oğlu İmam Hâdi'nin ve torunu İmam Hasan Askerî'nin (a.s.) de ashabındandır. İmam Hâdi (a.s.) onun kabrini ziyaret etmenin, İmam Hüseyin'in (a.s.) kabrini ziyaret etmek kadar sevap kazandırdığını bildirmiştir.

Osman b. Said el-Amrî: Künyesi Ebû Amr ve es-Semman (Yağ Satıcısı)'dır. Kendisine ez-Zeyyat (Zeytin Yağı Satıcısı) el-Esedî de denilirdi. Güvenilir bir râvidir. İmam Cevad'ın (a.s.) değerli ashabından biridir. İmam Hasan Askerî (a.s.) zamanında da yaşamış, onun vekili olmuştur.

Ali b. Ca'fer b. Muhammed b. Ali b. Hüseyin (a.s.): Muttakî ve faziletleri çok, değeri yüksek biriydi. İmamlardan birçok hadis rivâyet etmiştir. İmam Cevad'ın (a.s.) ashabındandı. Ondan önce de İmam Ca'fer Sâdık, İmam Mûsâ Kâzım ve İmam Ali Rızâ'nın (hepsine selâm olsun) yanında bulunmuştur.

Ali b. Bilal el-Bağdadî: Sadece İmam Cevad'ın (a.s.) ashabındandır.

Fadl b. Sazan b. Halil Ebû Muhammed el-Ezdî en-Nişaburî: Güvenilir bir râviydi. Saygın bir kişiliği vardı. Fakih ve kelâm âlimiydi. İmam Hasan Askerî (a.s.) ona rahmet okumuştur. İmam Cevad'dan (a.s.) hadis rivâyet etmiştir. İmam Rızâ'dan (a.s.) da rivâyet ettiği zikredilir.

Muhammed b. Abdulcebbar: Ebû's-Sahban Kummî'nin oğludur. İmam Cevad'ın, oğlu İmam Hâdi'nin ve torunu İmam Hasan Askerî'nin (hepsine selâm olsun) ashabıdır.

Ebû Ali Muhammed b. İsa b. Abdullah b. Sa'd b. Malik el-Eş'arî: Kumluların şeyhidir. İmam Cevad'dan (a.s.) hadis rivâyet etmiş ve İmam Rızâ'dan (a.s.) da dinlemiştir.

Nuh b. Şuayb el-Bağdadî: Fakih, âlim, sâlih ve kendisinden râzı olunan bir zâttı. İmam Ce- vad'ın (a.s.) ashabındandı.

Yakub b. İshak es-Sıkkit (Ebû Yûsuf): Dil âlimiydi. İmam Cevad'ın (a.s.) has ashabından biriydi.

İmam'ın yanında öncü bir makama sahipti. Aynı saygın makama İmam Hâdi'nin (a.s.) katında da sahip olmuştu. Ehl-i Beyt'in dostlarından olduğu için Halife Mütevekkil tarafından öldürüldü.

Ebû Yûsuf el-Kâtib Ya'kub b. Yezid b. Hammad el-Enbarî: Doğru sözlü, güvenilir bir râviydi. İmam Cevad'dan (a.s.) hadis rivâyet etmiştir. Ondan önce de babası İmam Rızâ'nın (a.s.) ashabındandı.

Ebû'l-Husayn b. Hudeyn el-Hudeyn: İmam Cevad'ın ve oğlu İmam Hâdi'nin (a.s.) ashabındandır.

"Müsnedu'l-İmami'l-Cevad" adlı eserin yazarı Şeyh Atarudî, İmam Muhammed Cevad'dan (a.s.) hadis rivâyet eden yüz yirmi bir kişi sayar.

Bunlar arasında İmam'ın (a.s.) ashabı, vekilleri ve has arkadaşları vardır ki bunlar büyük fakihlerin, kadın-erkek gözde ilim talebelerinin ve şairlerin oluşturduğu bir topluluktur.

Bunlar hem babası İmam Rızâ (a.s.) zamanında, hem de ondan sonra İmam Muhammed Cevad'ın (a.s.) hayatı boyunca hizmetinde bulunma şerefine nâil olmuşlardır.

Seyyid Muhammed Kazım el-Kazvinî ise, "el-İmamu'l-Cevad Mine'l-Mehdî ile'l-Lahdi/Beşikten Mezara İmam Cevad" adlı kitabında "İmam Cevad'ın Ashabı" başlığı altında kadın ve erkek 275 kişiyi sayar.  (Prof. Dr. Haydar Baş İmam Muhammed Taki eserinden) 
'19 Mayıs sadece konserlerle geçiştirilemez'
19 Mayıs’ın ruhunu anlamak
Kobani davası kararında sessizliğini bozdu
'6-8 Ekim terör kalkışmasıdır'
Paylaşımı kaldırmadı kadro dışı bırakıldı
Yunan kudurtan Samet!
Gazeteciler büyükelçilik davetlerinde de atıştırmasın mı?
Roma gezisine akıl almaz savunma!
HAMAS yöneticileri için de istendi
Netanyahu hakkında yakalama istendi
Yüksek faiz emlakçıları vurdu
Telefon çalmıyor, müşteri gelmiyor!
Mehmet Şimşek'ten kira artışı üst sınırı açıklaması
'Devam etmesi için bir neden yok'
Erdoğan taziye mesajı yayımladı
'Komşumuz İran'ın yanında olacağız'
İran'da hükümet acil toplandı
Seçim süreci nasıl işleyecek?
Çiftçi tefeciye mahkum edildi
Banka faizi tefeci faizini geçti!
Bazı bölgelerde toz taşınımı bekleniyor
Meteorolojiden sağanak uyarısı
İran Devlet Televizyonu duyurdu
Reisi ve bakanı hayatını kaybetti
Başörtülü hakimi reddeden avukat için harekete geçildi
Hem savcılığa hem baroya şikayet edildi
İran Kızılayı: Reisi’nin helikopteri bulundu
Enkazda yaşam belirtisi yok
Dursun Özbek'e Samandıra'dan yanıt verdi
Beni düelloya mı çağırıyor?
'19 Mayıs sadece konserlerle geçiştirilemez'
19 Mayıs’ın ruhunu anlamak
Kobani davası kararında sessizliğini bozdu
'6-8 Ekim terör kalkışmasıdır'
Paylaşımı kaldırmadı kadro dışı bırakıldı
Yunan kudurtan Samet!
Gazeteciler büyükelçilik davetlerinde de atıştırmasın mı?
Roma gezisine akıl almaz savunma!
HAMAS yöneticileri için de istendi
Netanyahu hakkında yakalama istendi
Yüksek faiz emlakçıları vurdu
Telefon çalmıyor, müşteri gelmiyor!
Mehmet Şimşek'ten kira artışı üst sınırı açıklaması
'Devam etmesi için bir neden yok'
Erdoğan taziye mesajı yayımladı
'Komşumuz İran'ın yanında olacağız'
İran'da hükümet acil toplandı
Seçim süreci nasıl işleyecek?
Çiftçi tefeciye mahkum edildi
Banka faizi tefeci faizini geçti!
Bazı bölgelerde toz taşınımı bekleniyor
Meteorolojiden sağanak uyarısı
İran Devlet Televizyonu duyurdu
Reisi ve bakanı hayatını kaybetti
Başörtülü hakimi reddeden avukat için harekete geçildi
Hem savcılığa hem baroya şikayet edildi
İran Kızılayı: Reisi’nin helikopteri bulundu
Enkazda yaşam belirtisi yok
Dursun Özbek'e Samandıra'dan yanıt verdi
Beni düelloya mı çağırıyor?

Banu Parlak, Dilan ve Engin Polat hakkındaki şikayetinden vazgeçti

Bahçeşehir'deki güzellik merkezinin kurşunlanmasıyla ilgili Dilan ve Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında şikayetçi olan Banu Parlak, şikayetinden vazgeçti. 
20.05.2024 18:28:00
İhlas Haber Ajansı
Banu Parlak, Dilan ve Engin Polat hakkındaki şikayetinden vazgeçti
Banu Parlak, Dilan ve Engin Polat hakkındaki şikayetinden vazgeçti
Bahçeşehir 1. Kısım Doğa Parkı'nda bulunan sosyal medya fenomeni Banu Parlak'a ait güzellik merkezi, 1 Ekim 2023 günü saat 02.00 ve 04.30 sıralarında motosikletli şüphelilerce kurşunlanmıştı. Olaya ilişkin hazırlanan iddianame çerçevesinde Dilan, Engin ve Sezgin Polat'ın 'azmettirme' suçundan cezalandırılması talebiyle açılan davanın ilk duruşması, 25 Nisan günü Küçükçekmece Adliyesi'nde görülmüştü.

Banu Parlak, duruşmanın görülmesinden yaklaşık 1 ay sonra şikayetinden vazgeçti. Parlak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Yaşamış olduğum korkunç olay sonrasında eski arkadaşım Dilan Polat ve ailesi ile aynı dönemde zorlu süreçlerden geçmemiz sebebiyle görüşme sağlayamamıştık. Yakın süreçte aile ortamında bir araya geldik ve yaşadığımız zorlukları birbirimize anlattık. Nilda'nın bana 'Banu abla annem senin kurşunlandığın gün çok ağladı' demesi üzerine dosya benim için kapanmıştır. Ben bu zamana kadar karşımda muhatap bulamıyordum. Avukatım ile yapmış olduğumuz durum değerlendirmesi sonucu olayı direkt şahısların kendisinden dinlememiz gerektiği kanısına vardık. Avukatım sayesinde sonunda bana durumu net izah edebilecek bir muhatap buldum. Durumu detaylı olarak dinledim. Dilan ve ailesinin böyle bir eylemde bulunmayacağına kanaat getirdim. Bu nedenle de kendileri hakkında şikayetten vazgeçtim. Umarım adalet yerini bulur. Şunu da belirtmek isterim Dilan Polat, Engin Polat ve Sezgin Polat benim şikayetimden bir gün dahi içeride yatmadı. Benim dosyamda verilen tutuklama kararı hiç infaz edilmedi. Bu zamana kadar olan tutukluluk sebepleri mali dosyadır. Tutukluluklarının sebebi asla ben olmadım' dedi.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine operasyon

Elazığ'da kamu zararına yol açtığı tespit edilen 5 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine yönelik düzenlenen operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı.
20.05.2024 13:12:00
İhlas Haber Ajansı
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine operasyon
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine operasyon
Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, 'Kamu Kurum ve Kuruluşları Aracılığı ile Nitelikli Dolandırıcılık' ve 'Resmi Belgede Sahtecilik' soruşturması çerçevesinde çalışma yapıldı.

Çalışmada, Elazığ'da faaliyet gösteren bazı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, sağlık raporuna istinaden eğitim ve rehabilitasyon hizmeti planlanan bireylerin, eğitim ve bakım hizmeti almadan almış gibi gösterilerek kamu zararına yol açtığı tespit edilen, 5 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine yönelik eş zamanlı operasyon yapıldı.

Operasyonda 15 şüpheli, suç unsurları ile birlikte gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.

14 ilde göçmen kaçakçılığına operasyonu: 37 şüpheli tutuklandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik düzenlenen 'Kalkan-22' operasyonlarında 40 şüphelinin yakalandığını, 37'sinin ise tutuklandığını açıkladı.
20.05.2024 08:49:00
İhlas Haber Ajansı
14 ilde göçmen kaçakçılığına operasyonu: 37 şüpheli tutuklandı
14 ilde göçmen kaçakçılığına operasyonu: 37 şüpheli tutuklandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, 'Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan insan tacirlerine asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek' ifadelerine yer verdi.


Bakan Yerlikaya'nın paylaştığı bilgilere göre Göç İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı koordinesinde Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu; Kocaeli merkezli Kayseri, Manisa, Mersin, Eskişehir, Isparta, İstanbul ve Uşak'ta göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik düzenlenen operasyonlarda 25 şüpheli yakalandı ve 25'i de tutuklandı. 86 düzensiz göçmen ise yakalandı. Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda ise 7 şüpheli yakalanırken 4'ü tutuklandı. 3'ünün işlemleri devam ediyor. 106 düzensiz göçmen yakalandı. Ankara merkezli Bursa, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'da düzenlenen operasyonlarda da yakalanan 8 şüpheli de tutuklandı. Yakalanan düzensiz göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonlar sonucu, suçta kullanıldığı tespit edilen 14 adet araç ile çok miktarda dövize el konuldu.

Çanakkale Boğazı'nda makine arızası yapan tanker demirlendi

Çanakkale Boğazı'ndan geçen 180 metre uzunluğundaki 'HISTRIA ATLAS' isimli tanker makine arızası yaptı. Gemi, kılavuz kaptan ve römorkör refakatinde Bozcaada demir sahasına götürülerek demirletildi.
20.05.2024 08:11:00
İhlas Haber Ajansı
Çanakkale Boğazı'nda makine arızası yapan tanker demirlendi
Çanakkale Boğazı'nda makine arızası yapan tanker demirlendi
Bulgaristan'dan Mısır'a giden 180 metre uzunluğundaki 'HISTRIA ATLAS' isimli tanker Çanakkale Boğazı'ndan geçişi sırasında makine arızası yaptı.

Gemi kaptanının durumu telsizle Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmesi üzerine bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne (KEGM) bağlı 'Kurtarma-14' römorkörü sevk edildi. Boğazı geçecek diğer gemiler arıza hakkında bilgilendirildi.

Gemi, kılavuz kaptan ve römorkör refakatinde Bozcaada demir sahasına götürülerek demirletildi.


logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.