ANALİZ - Ukrayna krizi derinleşiyor
Ukrayna krizi, Batı dünyası ile Rusya arasında bilek güreşine dönüştü. Ukrayna sınırındaki gerilimi azaltmak için ABD ve Rusya arasındaki diplomasi trafiği, geçtiğimiz Cuma günü dışişleri bakanları Blinken ve Lavrov arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan görüşmeyle devam etti. Görüşmeden sonuç çıkmadı. Batı ile Rusya arasındaki müzakereler şu ana kadar işe yaramadı.
24.01.2022 15:20:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Rusya'nın askeri yığınak yaptığı Ukrayna sınırındaki gerilimi azaltmak için ABD ve Rusya arasındaki diplomasi trafiği, Cuma günü dışişleri bakanları Antony Blinken ve Sergey Lavrov arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan görüşmeyle devam etti. Kısa görüşme sonrası iki bakan da birbirlerine karşı 'açık sözlü' olduklarını ve diyaloğun artırılmasını istediklerini söyledi. Görüşmenin ardından önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sonra da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken basın toplantısı düzenledi.
İşgal niyetimiz yok
Lavrov, bir kez daha Ukrayna'yı işgal etmeye yönelik bir planları olmadığını söyledi ve iddialarla ilgili Batı'yı suçlayarak, "Batı ülkelerinin, 'Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağına' dair açıklamaları, Ukrayna'yı askeri anlamda cesaretlendirme ve Minsk anlaşmalarının Kiev tarafından yerine getirilmeyişinin üstünü örtme amacı taşıyor" dedi. Cenevre'deki bir otelde masada karşılıklı oturan ve görüşmeleri öncesi kameralara poz veren ikili, görüşmenin kritik sonuç doğuracağı konusunda hiç de umutlu konuşmadı. İki bakan, diplomatik yolları deneyeceklerini söylemekle yetindi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, görüşme öncesindeki konuşmasında "Bu çok kritik bir an. ABD ve Rusya olarak farklılıklarımız bugün burada çözebileceğimi sanmıyoruz. Ancak diplomasinin hâlâ uygulanabilir bir seçenek olup olmadığını test etmeyi umuyoruz" şeklinde konuştu. Lavrov da ülkesinin bu görüşmelerin bir noktası olmasını beklemediğini belirterek, "Önerilerimiz son derece somut ve aynı şekilde somut cevaplar bekliyoruz" dedi.
Rusya 'baskı politikası' uyguluyor
Rusya, Ukrayna sınırına işgal amaçlı bir yığınak yaptığı iddialarını reddediyor. Kremlin, gerilimi NATO ülkelerinin artırdığını ve ittifakın doğu sınırlarının daha fazla genişlememesi talebinde bulunduklarını belirtiyor. 2014'teki çatışmaların ardından ateşkes anlaşmalarına uyulması çağrısı yapan Moskova, bir dizi talebi NATO ve ABD'ye iletmiş ve yazılı cevap istediğini açıklamıştı.
Antony Blinken, Çarşamba günü Kiev'le başlayan Avrupa ziyaretine Berlin'de devam etmişti. Berlin'de NATO üyesi Almanya, Fransa ve İngiliz mevkidaşlarıyla bir araya gelen Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırında herhangi bir askeri hareketliliği karşısında "çok hızlı, sert ve ortak bir cevap göreceğini" açıklamıştı ve "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine izin vermek, hepimizi, bu kıtanın ve bu şehrin ikiye bölündüğü zamanlar gibi, geniş kapsamlı bir savaş tehdidinin hepimizin başına bela olacağı çok daha tehlikeli ve istikrarsız zamanlara geri götürecek" şeklinde konuşmuştu. NATO ve Avrupa ülkelerinin 2021 yılı sonlarında sınıra 100 bin askeri yığmakla suçladığı ve "her an bir işgal hareketine hazır olduğunu" belirttiği Rusya, bir yandan Ukrayna etrafında tatbikatları ve askeri hareketliliği sürdürürken bir yandan da iddiaları yalanlıyor. "Kış aylarındaki olağan tatbikatları yürüttüğünü" savunan Moskova, Ukrayna'yı işgal etme niyeti olduğuna yönelik iddiaları ise reddediyor.
ABD başta olmak üzere NATO ülkeler de diplomatik görüşmeler sürerken bir yandan da olası bir işgale hazırlık için Ukrayna çevresinde askeri varlığını, füzeler ve ağır silahlarla kuvvetlendiriyor.
Rusya'nın amacı ne?
Moskova, NATO'nun doğuya doğru daha da genişlememesi talebinde bulunuyor, Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağının yazılı olarak garanti altına alınmasını istiyor ve NATO ülkelerinden Ukrayna'ya gelen askeri desteğe tepki gösteriyor. Kremlin, "İstikrarı bozan ve gerilimi artıran adımların NATO ülkelerinden geldiğini" savunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.