Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Dr. Ahmet Göker Elbek, yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda balık tüketiminin az da olsa arttığını, yıllık kişi başına tüketimin 9.5 kilograma çıktığını fakat bunun bile yakalayabileceğimiz kapasitenin yanına bile yaklaşamadığını söyledi. Denizlerde yıllık 500 bin, dalyanlarda da 25 bin ton civarında balık avlandığını kaydeden Dr. Elbek, kültür balıkçılığı yöntemiyle 45 bin, GAP'ta da 25 bin ton balık üretildiğini dile getirdi.
Avlanan balıkların %70'i Karadeniz'den tutuluyor
Denizlerden yakalanan balıkların yetersiz olduğuna işaret eden Elbek, kültür balıkçılığının artırılması ve dalyanların ıslah edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Elbek şu bilgileri verdi: "'Balık avını zenginleştirici çalışmaların yapılması ve dalyanların ıslah edilmesi gerekir. Ayrıca resif dediğimiz denizin dibinde balık yuvası yapma projelerinin de desteklenmesi gerekir. Türkiye'de avlanan balıkların yüzde 70'i Karadeniz, yüzde 10'nu Marmara, yüzde 4'ü Ege ve yüzde 2'si de Akdeniz'den sağlanıyor. Ege veAkdeniz balık avlama açısından ölü denizlerdir. Bu nedenle dalyanların ıslah edilmesi, üretime kazandırılması ve kültür balıkçılığının gerek kara ve gerekse denizde yaygınlaştırılması gerekir."
Gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz
Türkiye'de balık tüketiminin gelişmiş ülkelerinin altında kaldığını bildiren Dr. Elbek, yıllık balık tüketiminin Japonya'da 80, ABD'de 30 ve Yunanistan'da 25 kilogram olduğunu, Türkiye'de artış göstermesine karşın 9.5 kilograma ancak ulaştığını söyledi.
Avlanan balıkların %70'i Karadeniz'den tutuluyor
Denizlerden yakalanan balıkların yetersiz olduğuna işaret eden Elbek, kültür balıkçılığının artırılması ve dalyanların ıslah edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Elbek şu bilgileri verdi: "'Balık avını zenginleştirici çalışmaların yapılması ve dalyanların ıslah edilmesi gerekir. Ayrıca resif dediğimiz denizin dibinde balık yuvası yapma projelerinin de desteklenmesi gerekir. Türkiye'de avlanan balıkların yüzde 70'i Karadeniz, yüzde 10'nu Marmara, yüzde 4'ü Ege ve yüzde 2'si de Akdeniz'den sağlanıyor. Ege veAkdeniz balık avlama açısından ölü denizlerdir. Bu nedenle dalyanların ıslah edilmesi, üretime kazandırılması ve kültür balıkçılığının gerek kara ve gerekse denizde yaygınlaştırılması gerekir."
Gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz
Türkiye'de balık tüketiminin gelişmiş ülkelerinin altında kaldığını bildiren Dr. Elbek, yıllık balık tüketiminin Japonya'da 80, ABD'de 30 ve Yunanistan'da 25 kilogram olduğunu, Türkiye'de artış göstermesine karşın 9.5 kilograma ancak ulaştığını söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.