Toplumun yarısından fazlasını etkileyen sigara hastalığının zararlarını, tıpkı cehennemden bahseder gibi anlatıp korkutmaktansa, bıraktığımız zaman yaşayacağımız cenneti anlatmayı tercih ettik.
Sigarayı bırakır bırakmaz ilk 20 dakikada, sigarayı bırakan kişinin vücudunda ilk dakikalardan itibaren farklılıklar başlıyor.
Sağlıklı bir insanın nabzı normalde dakikada 80-100 kere atarken, sigara içen kişilerde nabız atımı 100'ün üzerine çıkarak, yüksek tansiyon gibi ciddi bir soruna neden olabiliyor.
Oysa sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikada kan basıncı ve nabız normale dönüyor. El ve ayaklardaki ısı artışı da düzeliyor. Tansiyon normal sınırlara yaklaşıyor. Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbon monoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor.
Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigarayı bırakan kişi nefes darlığı sorununun azalmaya başladığını ve nefes almasının kolaylaştığını 3 gün içinde hissetmeye başlıyor.
Kandaki karbon monoksit gazı azalmaya başladığı için halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar da azalıyor.
Sigarayı bıraktıktan 2-12 hafta içinde dolaşım düzelmeye başlıyor, öksürük şikâyeti varsa azalıyor, balgam sorunu yarı yarıya azalıyor.
Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlarken yürümek kolaylaşıyor ve akciğer fonksiyonları düzelmeye başlıyor.
Bırakmayı takiben 3-9 ay içinde öksürük ve nefes darlığı azalıyor, enfeksiyon riski azalıyor ve enerjisinde artış hissediyor.
Bir yıl sonra kalp hastalığına yakalanma ve kalp krizi riski yarı yarıya azalıyor.
Beş yıl sonra KOAH riski yarı yarıya azalıyor ve felç riski azalmış oluyor. Dudak, trakea, özefagus kanseri riski 10. yılın sonunda yarı yarıya azalmış oluyor.
15 yılın sonunda kalp damar hastalık riski hiç içmemiş kişiyle eşit hale geliyor. Akciğer kanseri riski ise 15-20 yıl sonra yüzde 50-90 oranında azalıyor. Ayrıca sigarayı terk edince daha genç ve parlak bir yüz oluştuğu için daha güzel bir görünüm meydana gelmektedir.
Sigara bırakılınca oluşan nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ancak geçicidir.
Sigara içme isteği, huzursuzluk ve can sıkıntısı, kaygı ve depresyon, stres, baş ağrısı, öksürük, yorgunluk ve uykusuzluk, sindirim problemleri, odaklanmada zorluk, kilo almak gibi belirtiler hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Araştırmalar, ortalama bir sigara içicisinin son sigarasını çıkarmasından sonraki bir saat içinde yoksunluk belirtilerini hissetmeye başladığını gösteriyor ve bu semptomlar genellikle bıraktıktan sonraki ilk 3 gün içinde zirve yapar, 2 hafta sürer ama merak etmeyin en fazla 3 ila 4 hafta içinde azalır ve kaybolur.
Kendi başına sigara bırakmayı deneyenlerin sigarayı bırakma oranı yüzde 10.
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğinde sigarayı bırakmadaki başarı oranı yüzde 50. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM'de "Sigarayı azaltma ve bırakma oranları" birlikte ele alındığında ise bu oran bir seans katılanlar için % 50, iki seans katılanlar için % 57, üç seans katılanlar için % 60, dört seans katılanlar için % 67'dir.
Yani kendi başımıza başarılı olma şansımız düşük olsa bile, doktor yardımı aldığımız takdirde başarı oranımız oldukça yüksek olacaktır.
Şu da unutulmamalıdır ki; çoğu insan, sigarayı tamamen bırakmayı başarmadan önce en az iki veya üç kez sigarayı bırakmaya çalışmıştır. Bu yüzden bıraktıktan sonra tekrar başlanmışsa bile, bu bizim ümidimizi kırmamalı, bıraktığımız takdirde yaşayacağımız güzelliklere doğru kararlı bir şekilde koşmalıyız.
- Sahur şifadır / 12.04.2023
- Teravih şifadır / 07.04.2023
- Oruç şifadır / 31.03.2023
- Ramazan şifadır / 29.03.2023
- Selamlaşmak şifadır / 20.01.2023
- Mutluluk şifadır / 13.12.2022
- Okumak şifadır / 29.11.2022
- Hasta ziyareti şifadır / 15.11.2022
- Dua şifadır -2- / 22.10.2022