Terör eylemleri Paris'i İstanbul gibi vurmadı
Son iki yıldır Fransa'nın başkenti Paris'te çok sayıda terör eylemi yaşandı. Ancak terör gündemine rağmen Paris'e gelen turist sayısı sadece 1.5 milyon azaldı. Otel fiyatlarında ise İstanbul ile karşılaştırıldığında fazla düşüş olmadı. Konaklama açısından Paris hala daha dünyanın en pahalı kenti
23.04.2017 00:00:00
Yılda 40 milyondan fazla turist çeken Fransa'nın başkenti Paris, 20 Nisan akşamı yine terör eylemiyle sarsıldı. Dünyanın en ünlü caddesi Champs-Élysées'de silahlı saldırgan bir polisi öldürdü, iki kişiyi yaraladı. Terör örgütü DEAŞ mensubu olduğu açıklanan saldırgan kaçmaya çalışırken olay mahallinde polis tarafından öldürüldü. Saldırının cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Paris ve Nice başta olmak üzere Fransa'nın önemli turistik şehirlerinde Kasım 2015'te Paris'te 130 kişinin öldüğü terör eylemlerinden bu yana polis ve askerler sokaklarda devriye geziyor. Kasım 2015'te ilan edilen olağanüstü halın son saldırıyla birlikte bir süre daha devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Normal koşullarda olağanüstü halin bu yıl 15 Temmuz'da sona ermesi bekleniyordu.
Turizm çok fazla etkilenmedi
Geçen yıl İstanbul'da Sultanahmet, İstiklal Caddesi, Atatürk Havalimanı ve Reina'da yaşanan terör eylemleri İstanbul'un yanı sıra Türkiye turizmine ağır darbe vururken, Paris ve Fransa'nın ikinci önemli turistik şehri olan Nice'teki saldırılar Türkiye'de olduğu gibi Fransız turizmini yere sermedi. Fransa, geçen yıl 83 milyon turist ile dünyada en fazla ziyaret edilen ülke oldu. 2015 yılındaki ziyaretçi sayısı ise 84.5 milyondu. Paris, terör eylemlerine rağmen dünyada en fazla ziyaret edilen şehir özelliğini sürdürüyor. Paris'in kaybı ise yılda 1.5 milyon ziyaretçi oldu. Paris'teki Four Seasons, Raffles, Shangri-La, Hotel Bristol, Ritz, Hyatt otellerinin gecelik konaklama ücreti hala daha 1000 Euro'dan başlıyor! Paris'teki muadillerinden çok daha kaliteli İstanbul otellerinde ise geceliği 300 Euro'ya iki kişi konaklayabilmek mümkün!
Türkiye nerede kaybediyor, Fransa nerede kazanıyor?
Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi'ne göre bir ülkenin ya da şehrin terör eyleminin etkisinden kurtulması 13 ay alıyor. Eğer deprem ya da sel gibi çevresel bir afet yaşanması halinde ayağa kalkma süresi 24 aya, eğer siyasi bir çalkantı varsa bu süre 27 aya uzuyor. Türkiye terörün yanı sıra yoğun siyasi gerilimin etkisi altında daha fazla turist kaybediyor. 20 Nisan'daki terör eyleminden sonra başta ABD olmak üzere hiçbir Avrupa ülkesi vatandaşlarına "Fransa'yı ziyaret etmeyin" uyarısında bulunmadı, sadece 'dikkatli olun' mesajı yayınladılar. ABD ve Avrupa ülkeleri Türkiye söz konusu olunca bu konuda hayli cömert davranıyor!
RECEP BAHAR/İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.