CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Deva ve Gelecek partilerinin oluşturduğu kamuoyunda Altılı Masa olarak bilinen muhalefet cephesi, Bağımsız Türkiye Partisi'nin (BTP) katılımını 14 Kasım'daki zirvede ele aldı.
6'lı Masa'dan yapılan ortak açıklamada, "6 siyasi parti olarak çalışmalarda büyük mesafe kaydettik ve bundan sonraki süreçte de 6'lı Masa zemininde bu çalışmaları tamamlamaya odaklandık" ifadeleriyle BTP'nin katılımına 'hayır' denildi.
Özellikle Saadet, Deva ve Gelecek partilerinin rezerv koyması nedeniyle BTP'nin katılımıyla 7'li Masa'nın oluşmasının önüne geçilmiş oldu.
Oysa kamuoyunda beklenti BTP'nin de katılımıyla muhalefet cephesinin daha da güçlenmesi yönündeydi. Anketler de bu beklentiyi doğrular nitelikteydi.
Anketler son yıllarda Cumhur İttifakı'nın oylarında yaşanan erimenin durduğunu ve hatta toplumu yoran sorunlarda kalıcı hiçbir düzelme olmadığı halde iktidarın makyajlı müdahaleleriyle eriyen oylarının geri kazanılmaya başlandığını gösteriyor.
Buna karşın daha önce anketlerde 2-3 puan önce görülen Altılı Masa'daki tüm partilerin oyları toplamının Cumhur İttifakı'yla başa baş, hatta bazı anketlerde geride kaldığı görülüyor.
Böyle bir ortamda Altılı Masa'nın araştırmalarda oylarının yüzde 2 bandına oturduğu görülen BTP'yi reddetme kararı, çok yanlış olmuştur ve en büyük zararı muhalefet cephesine verdiği gelecekte daha iyi anlaşılacaktır.
Zira 2023 seçimlerinde oy kullanma yeterliliğine sahip 64 milyon seçmen var ve yüzde 2 oy oranı yaklaşık 1.2 milyon oya karşılık geliyor.
Yeni sistemde 1 oyun seçimi kazandırabileceği düşünüldüğünde BTP'ye hayır yanıtının ne kadar isabetsiz olduğu görülecektir.
Bu karardan sonra tarihe şu notu düşmekte fayda var: "2023'te seçim kaybedilirse ya da topal ördek durumu oluşursa bugünkü kararı kimse unutmasın…"
BTP'nin katılımını Altılı Masa'ya biliyoruz ki İYİ Parti lideri Akşener sundu. İYİ Parti gibi CHP'den de yapılan açıklamalarda BTP'nin katılımının desteklendiği ifade edilmişti.
Ancak Altılı Masa'daki diğer partilerden Saadet, Gelecek ve Deva partilerinin BTP'yi istemediklerini biliniyordu.
Bu üç partiyi oy olarak toplarsanız 5-6 puan ancak edebilmektedir. Bu bağlamda 5-6 puanlk bir oy potansiyelini toparlayabilen Saadet lideri Karamollaoğlu, Deva Partisi lideri Babacan ve Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, maalesef masada ifade edilen hedeflere ve masanın geleceğine büyük darbe vurmuşlardır.
Altılı Masa'dan yapılan ortak açıklamada, 'Önümüzdeki seçimde özgürlükçü ve demokratik Türkiye'yi inşa edeceğiz" deniliyor.
Altılı Masa'daki BTP'nin katılımına taş koyan Saadet, Deva ve Gelecek partilerinin liderlerine soruyorum; AKP hükümetinin 20 yıldır bozduklarını düzeltmek için sizin parlamentoda çoğunluğa ihtiyacınız var. Parlamentoda çoğunluğu sağlayamazsanız bu hedefi nasıl başaracaksınız?
Bu son karar bana göre Altılı Masa'da mutabakat sağlanan konularda millete verilen sözlerin tutulmasının Saadet, Deva ve Gelecek partilerinin pek umurunda olmadığını gösteriyor.
- Ya Öcalan cumhurbaşkanı olursa... / 10.04.2025
- DEM Parti’ye mağdur rolü mü biçildi? / 05.11.2024
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024