Özellikle hafta sonları, iştah açıcı, kan temizleyici ve vücut direncini artırıcı bitkilerden toplayıp taze taze tüketiyoruz. Peki şifa veren bitkilerin yanısıra zehirli ve öldürücü otların da doğada çok bulunduğunu biliyor muyuz?
Özellikle hafta sonları eline bıçak alan vatandaşlar, iştah açıcı, kan temizleyici ve vücut direncini artırıcı bitkilerden toplayıp taze taze tüketiyor. Şifa veren bitkilerin yanı sıra zehirli ve öldürücü otların da doğada çok bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kan, Türkiye'de yabani bitkilerden gıda olarak yararlanmanın çok yaygın olduğunu söyledi. Bu durumun özellikle kırsal kesimlerde daha sık görüldüğünü ancak şehir insanının bile zaman zaman kırlara çıkarak yabani bitki topladığını belirten Kan, ilkbahar aylarında insanların doğal alanlardan kendilerinin topladığı ya da pazarlardan temin ettikleri yabani bitkilerin her geçen gün sayısının arttığını bildirdi.Gıda olarak kullanılan yabani bitkiler arasında mantarların büyük yer tuttuğunu dile getiren Kan, "Türü bilinmeden toplanarak ya da pazarlardan satın alınarak tüketilen mantarlardan zehirlenme olayları sıklıkla görülmektedir. Ayrıca bazı bitki türleri de zehirli olmaları nedeniyle ölümcül olabilmektedir" dedi. Kar çiçeği (acı çiğdem), banotu, boru çiçeği, baldıran gibi bazı bitkilerin zehirlenmelere ve hatta ölümlere yol açabileceğini belirten Kan, bu yüzden bilmeden doğadan her bitkinin toplanıp yenmesinin sakıncalı olduğunu kaydetti. Bilinçli olunması durumunda, oldukça zengin floraya sahip ülkede sağlık açısından birçok otun bulunduğunu ifade eden Kan, "Kimliği belli olan doğal bitkilerimiz insan sağlığının hastalıklara karşı korunmasında vücut direncini artırılmasında önemli katkıları olan bitkilerdir. Aynı zamanda pek çoğunun antioksidan olma özelliklerine sahip olması da doğal bitkilerin önemini artırmaktadır" diye konuştu.
Özellikle hafta sonları eline bıçak alan vatandaşlar, iştah açıcı, kan temizleyici ve vücut direncini artırıcı bitkilerden toplayıp taze taze tüketiyor. Şifa veren bitkilerin yanı sıra zehirli ve öldürücü otların da doğada çok bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kan, Türkiye'de yabani bitkilerden gıda olarak yararlanmanın çok yaygın olduğunu söyledi. Bu durumun özellikle kırsal kesimlerde daha sık görüldüğünü ancak şehir insanının bile zaman zaman kırlara çıkarak yabani bitki topladığını belirten Kan, ilkbahar aylarında insanların doğal alanlardan kendilerinin topladığı ya da pazarlardan temin ettikleri yabani bitkilerin her geçen gün sayısının arttığını bildirdi.Gıda olarak kullanılan yabani bitkiler arasında mantarların büyük yer tuttuğunu dile getiren Kan, "Türü bilinmeden toplanarak ya da pazarlardan satın alınarak tüketilen mantarlardan zehirlenme olayları sıklıkla görülmektedir. Ayrıca bazı bitki türleri de zehirli olmaları nedeniyle ölümcül olabilmektedir" dedi. Kar çiçeği (acı çiğdem), banotu, boru çiçeği, baldıran gibi bazı bitkilerin zehirlenmelere ve hatta ölümlere yol açabileceğini belirten Kan, bu yüzden bilmeden doğadan her bitkinin toplanıp yenmesinin sakıncalı olduğunu kaydetti. Bilinçli olunması durumunda, oldukça zengin floraya sahip ülkede sağlık açısından birçok otun bulunduğunu ifade eden Kan, "Kimliği belli olan doğal bitkilerimiz insan sağlığının hastalıklara karşı korunmasında vücut direncini artırılmasında önemli katkıları olan bitkilerdir. Aynı zamanda pek çoğunun antioksidan olma özelliklerine sahip olması da doğal bitkilerin önemini artırmaktadır" diye konuştu.