Diyabet, seyahate engel değil
Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, diyabet hastalığının seyahate engel olmadığı belirterek, diyabetli hastaların uzun yolculuklarda neler yapması gerektiği konusunda bilgi verdi
Hazırlayacağı seyahat çantasında yedeği de olacak şekilde insülin flakon ya da kartuşları, insülin kalemi veya injektör ve kalem uçları, glukometre, yeteri miktarda lanset ve glikoz ölçüm çubukları ile ek pil bulundurulmalıdır. Yanına yeterli miktarda şekersiz sıvı ve su almalıdır. Ayrıca çantasında özellikle hipoglisemi halinde kullanmak üzere meyve suyu, kesme şeker ya da glikoz tabletleri ve bisküvi bulundurulmalıdır” dedi.
Diyabet hastalarının uçakla seyahatlerde diyabet çantalarını yanında bulundurmaları gerektiğini ifade eden Kaya, “Diyabet hastaları bavullarının kaybolma ihtimalini göz önünde bulundurarak diyabet çantasını yanına almalıdır. Özellikle uçakla yapılacak seyahat öncesinde seyahat planı öğrenilerek hekim bilgilendirilmeli ve bunlara göre yapılması gerekli tedavi değişiklikleri kendisinden öğrenilmelidir. Uzun uçuşlarda insülin uygulama şeması değiştirilmelidir. Yolculuk boyunca özellikle 3-4 saatte bir ve saat değişikliği zonlarında glikoz ölçülmeli; kan şekeri 120-180 mg/dl düzeyinde tutulacak biçimde tedavi sürdürülmelidir” diye konuştu. (İHA)












































































