logo
08 AĞUSTOS 2026

İlk Dünya Kupası 1950'de yapıldı

Dünyanın en önemli spor organizasyonları arasında yer alan eski adıyla Dünya Basketbol Şampiyonası, 2014'ten bu yana da FIBA Dünya Kupası adıyla düzenlenen organizasyonun ilki 1950 yılında Arjantin'de gerçekleştirildi

29.08.2019 00:00:00
 
İlk Dünya Kupası 1950'de yapıldı
İlk Dünya Kupası 1950'de yapıldı
Dünyanın en önemli spor organizasyonları arasında yer alan eski adıyla Dünya Basketbol Şampiyonası, 2014'ten bu yana da FIBA Dünya Kupası adıyla düzenlenen organizasyonun ilki 1950 yılında Arjantin'de gerçekleştirildi.

Başkent Buenos Aires'te 22 Ekim-4 Kasım 1950 tarihlerinde düzenlenen şampiyonaya 10 ülke katıldı. Ev sahibi Arjantin'in yanı sıra Mısır, Ekvador, ABD, Fransa, Brezilya, Şili, Peru, İspanya ve Yugoslavya organizasyonda mücadele etti. Uruguay ise katılma hakkı kazanmasına rağmen Arjantin'in basın mensuplarına vize vermemesini protesto etmek amacıyla şampiyonada yer almadı. İlk organizasyonda ev sahibi Arjantin, Buenos Aires'te yapılan final karşılaşmasında ABD'yi 64-50 yenerek mutlu sona ulaştı. ABD gümüş, Şili ise bronz madalya aldı. Arjantin, turnuvada oynadığı 6 maçı da kazandı.

Kupada Brezilya'nın Mısır'ı 38-19 yendiği karşılaşma, şampiyona tarihinde en az sayı atılan (Toplam 57 sayı) maç oldu. Organizasyonda en fazla farkla biten karşılaşma ise Mısır ile Arjantin arasında oynandı. Arjantin rakibini 35 sayı farkla, 68-33 mağlup etmişti. Mısır'ın Fransa karşısında ilk yarıyı 10-9 önde tamamladığı karşılaşma ise hala kupa tarihinde ilk yarıda en az sayı atılan maç olma özelliğini taşıyor.

İlk şampiyonanın en skorer ismi ise İspanyol Alvaro Salvadores Salvi oldu. Oynadığı 4 maçta 55 sayı atan Salvi, 13,8 ortalama tutturdu. Arjantinli Oscar Furlong ise kupanın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

1954 Dünya Şampiyonası

1954 yılında Brezilya'da düzenlenen ikinci Dünya Şampiyonası'nda ise ABD mutlu sona ulaştı. Brezilya'da 22 Ekim-5 Kasım 1954 tarihlerinde gerçekleştirilen Dünya Kupası'nda ev sahibi Brezilya ikinci, Filipinler ise üçüncü sırayı aldı. Bu şampiyonada ABD Milli Takımı'na altın madalyayı kazandıran kadrodaki oyuncuların hepsi Caterpillar çalışanıydı.

Rio de Janeiro'da oynanan turnuvada Brezilya, Filipinler, Paraguay, ABD, Peru, Kanada, Fransa, Uruguay, Yugoslavya, Şili, Tayvan ve İsrail yer aldı. Şampiyonada A Grubu'nda Brezilya, Filipinler ve Paraguay, B Grubu'nda ABD, Kanada ve Peru, C Grubu'nda Uruguay, Fransa ve Yugoslavya, D Grubu'nda ise Tavyan, İsrail ve Şili mücadele etti. Gruplarında ilk iki sırada yer almayı başaran Brezilya, Filipinler, ABD, Kanada, Uruguay, Fransa, Tayvan ve İsrail final grubuna yükseldi. Şampiyonada oynadığı 9 maçı da kazanan ABD, yenilgisiz şampiyon oldu.

1954 Dünya Şampiyonası'nın en skorer ismi Uruguaylı Oscar Aldo Moglia oldu. Moglia oynadığı 9 maçta 168 sayı atarak, 18,7 ortalama tutturdu. Şampiyonanın en değerli oyuncusu (MVP) ABD'den James Kirby Minter seçildi.

1959 Dünya Şampiyonası

Şili'nin ev sahipliği yaptığı 1959 Dünya Şampiyonası açık havada oynandı. Ev sahibi Şili, maçların oynanacağı salonun yapımını zamanında tamamlayamadı ve 1958 yılında yapılması planlanan şampiyona, 1959 yılının ocak ayında gerçekleştirildi. Şampiyona gecikmeli düzenlenmesine rağmen, salonun yapımı tamamlanamadı ve karşılaşmalar futbol maçlarının oynandığı stada taşınarak açık havada gerçekleştirildi. Başkent Santiago'da 16-31 Ocak tarihlerinde düzenlenen 1959 Dünya Kupası'nda kupaya uzanan takım ise Brezilya oldu. ABD gümüş madalya alırken, ev sahibi Şili üçüncü sırada kendisine yer buldu.

Toplam 13 takımın mücadele ettiği şampiyonaya ev sahibi Şili'nin yanı sıra ABD, Brezilya, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan, Uruguay, Meksika, Kanada, Porto Riko, Filipinler, Sovyetler Birliği ve Bulgaristan katıldı. Şili'nin ev sahibi olduğu için doğrudan final grubuna kaldığı şampiyonada, A Grubu'nda Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan ve ABD, B Grubu'nda Brezilya, Kanada, Meksika ve Sovyetler Birliği, C Grubu'nda ise Bulgaristan, Filipinler, Porto Riko ve Uruguay mücadele etti. Gruplarında ilk iki sırayı alan ABD, Tayvan, Brezilya, Sovyetler Birliği, Bulgaristan ve Porto Riko final grubunu oluşturan takımlar oldu.

Şili'nin üçüncüsünü düzenlediği 1959'daki kupanın kaderini, bir anlamda o dönem yaşanan siyasi gelişmeler belirledi. Şampiyonanın final grubunda yenilgisiz olarak yoluna devam eden Sovyetler Birliği, gruptaki son maçında, Çin ile siyasi sorunlar yaşayan rakibi Tayvan karşısına çıkmayı reddetti ve bu kararından dolayı hükmen mağlup sayıldı. Sovyetler Birliği bu sonucun ardından şampiyonluk yarışında devre dışı kalırken Brezilya şampiyonluğa ulaştı. Üçüncülük için mücadele eden Şili ise Bulgaristan'ın da Tayvan ile karşılaşmayı reddetmesinin ardından hükmen mağlup edilmesiyle bronz madalya kazandı. Şampiyonanın en skorer oyuncusu Tayvan'dan James Chen oldu. 7 maçta 141 sayı atan Chen, 20,1 sayı ortalamasıyla oynadı. Brezilyalı Pasos Amaury şampiyonanın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

1963 Dünya Şampiyonası

Brezilya, 1963 yılında ikinci kez Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı.  Dördüncüsü düzenlenen kupaya 13 ülke katıldı. A Grubu'nda Kanada, Fransa, Sovyetler Birliği ve Uruguay, B Grubu'nda Japonya, Peru, Porto Riko ve Yugoslavya, C Grubu'nda Arjantin, İtalya, Meksika ve ABD mücadele etti. Gruplarını ilk iki sırada tamamlayan Sovyetler Birliği, Fransa, Yugoslavya, Porto Riko, ABD ve İtalya, final grubuna yükseldi.

Final grubunda, ev sahibi olduğu için direkt katılma hakkı kazanan Brezilya, oynadığı 6 maçı da kazanarak, yenilgisiz şampiyonluğa ulaştı. Tek yenilgisi Brezilya karşısında alan Yugoslavya gümüş, Sovyetler Birliği ise bronz madalya kazandı. Şampiyonanın en skorer oyuncusu Peru'dan Ricardo Duarte oldu. Yedi maçta 162 sayı atan Duarte, 23,1 ortalamayla oynadı. Brezilyalı Marques Wlamir, şampiyonanın en değerli oyuncusu seçildi.

1967 Dünya Şampiyonası

Dünya Basketbol Şampiyonası'nın beşincisi 1967 yılında Uruguay'da yapıldı. 27 Mayıs-11 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen organizasyonda birincilik kürsüsünde yer alan Sovyetler Birliği, ilk altın madalyasını kazandı. Şampiyonada Yugoslavya gümüş, Brezilya ise bronz madalya aldı.  Ilıman iklime sahip olup, yıl boyunca ortalama 13 derecelik sıcaklığı bulunan Uruguay'da, 1967 yılında yapılan şampiyonada dondurucu soğuklar yaşandı. Olumsuz hava koşullarından dolayı şampiyonanın yapıldığı salonlara ısıtma sistemleri sonradan eklendi.

Şampiyonanın A Grubu'nda İtalya, Meksika, Yugoslavya ve ABD, B Grubu'nda Arjantin, Peru, Japonya ve Sovyetler Birliği, C Grubu'nda ise Brezilya, Paraguay, Polonya ve Porto Riko mücadele etti.

Toplam 13 ülkenin katıldığı şampiyonada gruplarında ilk iki sırayı alan Yugoslavya, ABD, Sovyetler Birliği, Arjantin, Brezilya ve Polonya final grubuna yükseldi. Ev sahibi Uruguay ise direkt final grubuna katıldı.  Montevideo'nun Cilindro Municipal Salonu'nda yapılan final grubu maçlarında sadece ABD'ye 59-58 yenilen Sovyetler Birliği, şampiyonayı zirvede tamamladı. Grupta, Polonya'yı 86-61, Brezilya'yı 78-74, Arjantin'i 96-61, Uruguay'ı 60-54 ve Yugoslavya'yı 71-59 yenen Sovyetler Birliği mutlu sona ulaştı.

Yugoslavya, final grubunda 6 maçta 4 galibiyet ve 2 mağlubiyet alarak averajla gümüş madalyanın sahibi oldu. Grupta 6 maçta 4 galibiyet, 2 mağlubiyet alan Brezilya da averajla bronz madalya kazandı. Yugoslavya ve Brezilya ile aynı galibiyet ve mağlubiyet sayısına sahip ABD, averajla dördüncü sırada yer aldı. Polonya beşinci, Arjantin altıncı, ev sahibi Uruguay ise yedinci sırayı elde etti. Şampiyonanın en skorer oyuncusu, 9 maçta 177 sayı atan (19,7 ortalama) Polonyalı Mieczyslaw Lopatka oldu. Yugoslavya'dan Ivo Daneu ise 1967 Dünya Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

1970 Dünya Şampiyonası

Dünya Şampiyonası, 1970 yılında ilk kez Güney Amerika'nın dışında, Avrupa'da yapıldı.  Güney Amerika'da yapılan ilk 5 organizasyonun ardından 1970 yılında düzenlenen 6'ıncı şampiyona Yugoslavya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplam 13 ülkenin katıldığı şampiyonada Yugoslavya ilk şampiyonluğunu elde etti. Yugoslavya'nın ardından Brezilya gümüş, Sovyetler Birliği ise bronz madalya kazandı.

Şampiyonada A Grubu'nda ABD, Çekoslovakya, Küba ve Avustralya, B Grubu'nda Brezilya, İtalya, Güney Kore ve Kanada, C Grubu'nda ise Sovyetler Birliği, Uruguay, Panama ve Birleşik Arap Emirlikleri karşılaştı. Yugoslavya ise şampiyonaya ev sahipliği yaptığı için final grubuna direkt olarak kaldı. Grup karşılaşmaları sonunda ilk iki sırada yer alan ABD, Çekoslovakya, Brezilya, İtalya, Sovyetler Birliği ve Uruguay ile Yugoslavya final grubunda mücadele etti. Ev sahibi olmanın avantajını iyi kullanan Yugoslavya, 6 maçta 5 galibiyet, 1 yenilgiyle grubu ilk sırada tamamladı ve altın madalyaya uzandı. Yugoslavya, tek yenilgisini Sovyetler Birliği (87-72) karşısında aldı.

Final grubunu averajla ikinci sırada tamamlayan Brezilya, gümüş madalyanın sahibi oldu. Grupta Brezilya ile oynadığı karşılaşmayı 66-64 kaybeden Sovyetler Birliği ise averajla üçüncü sırayı aldı ve bronz madalya kazandı.  Şampiyonanın en skorer oyuncusu 8 maçta 261 sayı atan (32,6 ortalama) Güney Koreli Pa Shin Dong oldu. Sovyetler Birliği'nden Sergei Belov ise en değerli oyuncu (MVP) seçildi.

1974 Dünya Şampiyonası

Porto Riko'da 1974 yılında gerçekleştirilen yedinci şampiyona tarihin en çekişmeli mücadelesine sahne olurken, kürsüye çıkan 3 takımın da puanları aynıydı. Porto Riko'da 3-14 Temmuz 1974 tarihlerinde gerçekleştirilen turnuvaya ilk kez 14 takım katıldı. Şampiyonada Sovyetler Birliği altın, Yugoslavya gümüş, ABD ise bronz madalya kazandı.

Kupada Brezilya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Meksika, Sovyetler Birliği, Arjantin, Filipinler, İspanya, ABD, Avustralya, Kanada, Küba, Çekoslovakya, son şampiyon Yugoslavya ve ev sahibi Porto Riko yer aldı. A Grubu'nda Brezilya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Meksika ve Sovyetler Birliği, B Grubu'nda Arjantin, Filipinler, İspanya ve ABD, C Grubu'nda Avustralya, Kanada, Küba ve Çekoslovakya mücadele etti. Gruplarını ilk iki sırada tamamlayan Sovyetler Birliği, Brezilya, ABD, İspanya, Küba ve Kanada final grubuna yükseldi. Porto Riko evsahibi takım olduğundan, Yugoslavya ise son şampiyon unvanından dolayı final grubuna direkt katıldı.

Birincinin averajla belirlendiği şampiyonada, kürsüye çıkan takımlar arasındaki ilk maçta Yugoslavya, Sovyetler Birliği'ni 82-79 yendi. Yugoslavya şampiyonluk adaylarından yenilgisiz ABD ile oynadığı maçı kaybetti. İlk yarıyı 50-41 önde tamamlayan Yugoslavya, ABD'ye 91-88 mağlup oldu. ABD ise kazandığı takdirde şampiyon olacağı maçta Sovyetler Birliği'ne yenildi. İlk yarısı 55-55 berabere biten maçta rakibini 105-94 yenen Sovyetler Birliği, averajla şampiyonluğu elde etti. Aynı puana sahip takımlardan Yugoslavya averajla gümüş, ABD ise averajla bronz madalya aldı.

1974 Dünya Şampiyonası'nda Sovyetler Birliği'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ni 92 sayı farkla (140-48) mağlup ettiği maç, şampiyona tarihinde hala en yüksek farkla sona eren maç olma özelliğini taşıyor.  Oynadığı 7 maçta 189 sayı atan (27 ortalama) Meksikalı Arturo Guerrero şampiyonanın sayı kralı oldu. Yugoslavya'dan Dragan Kicanovic şampiyonanın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

1978 Dünya Şampiyonası

Dünya Şampiyonası, 1978 yılında ilk kez Asya kıtasında organize edildi.  Organizasyonun sekizincisi 1978 yılında Filipinler'de düzenlendi. Yugoslavya'nın yenilgisiz altın madalyaya ulaştığı şampiyonada, Sovyetler Birliği gümüş, Brezilya ise bronz madalya kazandı.

Şampiyonada Kanada, Güney Kore, Senegal, Yugoslavya, Brezilya, Çin, İtalya, Porto Riko, Avustralya, Çekoslovakya, Dominik Cumhuriyeti, ABD, Sovyetler Birliği ve ev sahibi Filipinler olmak üzere toplam 14 takım mücadele etti. A Grubu'nda Kanada, Güney Kore, Senegal, Yugoslavya, B Grubu'nda Brezilya, Çin, İtalya, Porto Riko, C Grubu'nda Avustralya, Çekoslovakya, Dominik Cumhuriyeti ve ABD mücadele etti. Gruplarında ilk iki sırayı alan Yugoslavya, Kanada, Brezilya, İtalya, ABD ve Avustralya yarı final grubuna katıldı. Şampiyonanın yarı final grubuna Filipinler ev sahibi olarak, Sovyetler Birliği ise son şampiyon unvanıyla direkt katılmaya hak kazandı.

Grubu ilk iki sırada tamamlayan Sovyetler Birliği ile Yugoslavya altın madalya, üçüncü ve dördüncü sıradaki Brezilya ve İtalya ise bronz madalya mücadelesinde karşılaşma şansı yakaladı. Altın madalyanın sahibini belirleyecek karşılaşmada Yugoslavya ve Sovyetler Birliği arasında kıyasıya bir mücadeleye sahne oldu. Yugoslavya, normal süresi 73-73'lük skorla sona eren maçta rakibini 82-81 yenerek altın madalya aldı. Şampiyonanın üçüncüsünü belirleyecek maçta ise Brezilya, İtalya'yı 86-85 mağlup ederek, ülkesine bronz madalya ile döndü.

1978 Dünya Şampiyonası'nda Brezilya'nın Çin'i 154-97 yendiği maç, toplam 251 sayı ile şampiyona tarihine en çok sayı atılan maç olarak geçti.  Şampiyonanın en skorer oyuncusu, 7 maçta 188 sayı atan (26,9 ortalama) Çekoslovakya'dan Kamil Brabenec oldu. Yugoslavya'dan Drazen Dalipagic ise en değerli oyuncu (MVP) seçildi.

1982 Dünya Şampiyonası

Çin'in ev sahipliğinde 31 Ağustos-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 2019 FIBA Dünya Kupası için geri sayım sürerken, 1982'deki organizasyonda altın madalyayı Sovyetler Birliği aldı. Eski adıyla Dünya Şampiyonası, 1982'de Kolombiya'nın ev sahipliğinde 15-28 Ağustos tarihlerinde düzenlendi. Bogota, Bucaramanga, Cali, Cucuta ve Medellin şehirlerinde oynanan maçlara 13 ülke katıldı. Sovyetler Birliği altın madalya alırken, ABD gümüş, Yugoslavya bronz madalya kazandı.

Şampiyonanın A Grubu'nda Çin, Panama, İspanya, ABD, B Grubu'nda Avustralya, Brezilya, Fildişi Sahili, Sovyetler Birliği, C Grubu'nda ise Kanada, Çekoslovakya, Uruguay ve Yugoslavya karşılaştı. Kolombiya, ev sahibi olduğu için final grubunda direkt yer alma hakkına sahip oldu.  Grup karşılaşmaları sonunda ilk iki sırada yer alan İspanya, ABD, Sovyetler Birliği, Avustralya, Yugoslavya ve Kanada kozlarını final grubunda paylaştı.

Final grubunu ilk sırada tamamlayan ABD ile ikinci sıradaki Sovyetler Birliği finalde karşılaştı. Grupta 99-93 yenildiği rakibini final maçında 95-94 yenen Sovyetler Birliği, altın madalyanın sahibi oldu. Üçüncülük maçında İspanya'yı 119-117 mağlup eden Yugoslavya da bronz madalya elde etti. Organizasyonda 7 maçta 171 sayı atan (24,4 ortalama) Panamalı Rolando Frazer sayı kralı oldu. Aynı zamanda en değerli oyuncu seçilen (MVP) Frazer, turnuva tarihinde hem en skorer oyuncu hem de MVP seçilen ilk basketbolcu oldu.

1986 Dünya Şampiyonası

İspanya'da ilk kez 1986 yılında düzenlenen şampiyonada altın madalyayı ABD kazandı.  1986 Dünya Basketbol Şampiyonası, 5-20 Temmuz tarihlerinde düzenlendi. İlk kez 24 takımın katıldığı turnuvada ABD altın madalya kazanırken, Sovyetler Birliği gümüş, Yugoslavya ise bronz madalyaya ulaştı.

Şampiyonaya başvuran ülke sayısı çok fazla olduğu için Avrupa takımları arasında eleme maçları oynandı. Türkiye'nin de katıldığı Avrupa Elemeleri'nde A Grubu'nda yer alan Batı Almanya, Arnavutluk, İtalya ve Türkiye arasından İtalya ile Batı Almanya şampiyona vizesi aldı. Yugoslavya, Hollanda, Yunanistan, Fransa ve İsrail ise Dünya Şampiyonası'na katılma hakkı kazanan diğer ülkeler oldu. Şampiyonada, Brezilya, Fransa, Yunanistan, Güney Kore, Panama, İspanya, Angola, Avustralya, Küba, İsrail, Sovyetler Birliği, Uruguay, Çin, Fildişi Sahilleri, İtalya, Porto Riko, ABD, Batı Almanya, Arjantin, Kanada, Malezya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Yugoslavya mücadele etti.

A Grubu'nda Brezilya, Fransa, Yunanistan, Güney Kore, Panama, İspanya, B Grubu'nda Angola, Avustralya, Küba, İsrail, Sovyetler Birliği, Uruguay, C Grubu'nda Çin, Fildişi Sahili, İtalya, Porto Riko, ABD, Batı Almanya, D Grubu'nda ise Arjantin, Kanada, Malezya, Yugoslavya, Hollanda ve Yeni Zelanda karşılaştı. Gruplarda yapılan maçlar sonunda Brezilya, İspanya, Yunanistan, Sovyetler Birliği, İsrail, Küba, ABD, İtalya, Çin, Yugoslavya, Kanada ve Arjantin yarı final grubuna yükseldi. Yarı final grubuna kalan 12 ülke altışarlı iki grupta mücadele etti. Gruplarında iki sırayı alan 4 takım ABD, Yugoslavya, Sovyetler Birliği ve Brezilya yarı finale çıktı.

Şampiyonanın ilk yarı final maçında Sovyetler Birliği, oldukça çekişmeli geçen mücadelenin sonunda Yugoslavya'yı 91-90 yenerek adını finale yazdırdı. Diğer yarı final karşılaşmasında ise ABD ile Brezilya kozlarını paylaşırken, rakibini 96-80 mağlup eden ABD finale yükselen ikinci takım oldu. Çekişmeli geçen final maçında Sovyetler Birliği'ni 87-85 yenen ABD, şampiyonluğa ulaştı. Üçüncülük mücadelesinde Brezilya'yı 117-91 mağlup eden Yugoslavya da bronz madalyanın sahibi oldu. Şampiyonanın en skorer oyuncusu, Yunanistan Milli Takımı'ndan Nikos Galis oldu. Galis, oynadığı 10 maçta toplam 337 sayı üretirken maç başına 33,7 sayı ortalaması tutturdu. Yugoslavya'dan Drazen Petrovic ise şampiyonanın en değerli oyuncusu seçildi.

1990 Dünya Şampiyonası

İlk organizasyona 1950 yılında ev sahipliği yapan Arjantin, 40 yıl sonra 1990 Dünya Şampiyonası'nın da ev sahibi oldu.  Luna Park Salonu, Dünya Basketbol Şampiyonası tarihinde iki ayrı organizasyona ev sahipliği yapan tek tesis olarak adını tarih sayfalarına yazdırdı.

1990 Dünya Şampiyonası'nda takım sayısı 24'ten 16'ya düştü. Şampiyonada Yugoslavya altın, Sovyetler Birliği gümüş, ABD ise bronz madalya kazandı. Şampiyonanın A Grubu'nda Porto Riko, Yugoslavya, Venezuela, Angola, B Grubu'nda Brezilya, Avustralya, İtalya, Çin, C Grubu'nda ABD, Yunanistan, İspanya, Güney Kore, D Grubu'nda ise Sovyetler Birliği, Arjantin, Kanada ve Mısır yer aldı. İlk tur gruplarını ilk iki sırada bitiren Porto Riko, Yugoslavya, Brezilya, Avustralya, ABD, Yunanistan, Sovyetler Birliği ve Arjantin adını ikinci tura yazdırdı.

Takımlar dörderli olarak iki grupta kozlarını paylaşırken, karşılaşmalar sonunda Porto Riko, ABD, Yugoslavya ve Sovyetler Birliği yarı final oynamaya hak kazandı. Yarı final müsabakalarının ilkinde Sovyetler Birliği, Porto Riko'yu 98-82 yenerek finale adını yazdırdı. Yugoslavya da ABD'yi 99-91 mağlup etmeyi başardı ve finale çıktı. Şampiyonluk mücadelesinde Sovyetler Birliği'ni 92-75'lik skorla mağlup eden Yugoslavya üçüncü kez bu kupayı kaldırdı. ABD ise Porto Riko'yu uzatma sonunda 107-105 yenerek kürsünün üçüncü basamağında yer aldı. 1990 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın sayı kralı Brezilyalı Oscar Schmidt oldu. Schmidt 8 maçta 277 sayı (34,6 ortalama) kaydetti. Yugoslavya takımından Toni Kukoc ise en değerli oyuncu seçildi.

1994 Dünya Şampiyonası

Dünya Basketbol Şampiyonası tarihi boyunca birçok gelişme olurken, belki de bunların en ilginci Kanada'da 1994 yılında düzenlenen şampiyonada yaşandı. Toplam 16 ülkenin katıldığı şampiyonada karşılaşmalar aslında beyzbol sahası olan, üstü camla kaplı 70 bin kişilik salonda oynandı, final maçını 32 bin 616 biletli basketbolsever takip etti.

Şampiyonada NBA oyuncularıyla mücadele eden ABD altın, Rusya gümüş ve Hırvatistan ise bronz madalya aldı. "Rüya Takım 2" diye adlandırılan ABD Milli Takımı'nda, NBA yıldızları Alonzo Mourning, Dominique Wilkins, Dan Majerle, Reggie Miller, Mark Price ve Shaquille O'Neal yer aldı.  A Grubu'na ABD, Çin, İspanya ve Brezilya, B Grubu'nda Hırvatistan, Avustralya, Küba ve Güney Kore, C Grubu'nda Rusya, Kanada, Arjantin ve Angola, D Grubu'nda Yunanistan, Porto Riko, Almanya ve Mısır mücadele etti.

NBA yıldızlarından kurulu ABD Milli Takımı, şampiyonada oynadığı 8 maçı da farklı skorlarla kazanarak, mutlu sona ulaştı. Oynadığı 7 maçta 100 sayıyı geçen ABD, sadece Yunanistan karşısında 97 sayıda kaldı. ABD, İspanya'yı 115-100, Çin'i 132-77, Brezilya'yı 105-82, Avustralya'yı 130-74, Porto Riko'yu 134-83, Rusya'yı 111-94 ve Yunanistan'ı 97-58 yendi. "Rüya Takım 2" finalde bir kez daha karşılaştığı Rusya'yı tam 46 sayı farkla, 137-91 mağlup ederek, kupayı kaldırdı.  Üçüncülük maçında Yunanistan'ı 78-60 yenen Hırvatistan ise bronz madalya aldı.

Şampiyonanın sayı kralı Avustralya'dan Andrew Gaze oldu. Gaze, 8 maçta 191 sayı (23,9 ortalama) kaydetti. ABD'nin yıldız oyuncusu Shaquille O'Neal en değerli oyuncu seçildi.

1998'de kupayı Yugoslavya kaldırdı

Yunanistan, 1998 yılında Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Tarihte 13. kez düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda 16 takım mücadele etti. Turnuvada ev sahibi Yunanistan'ın yanı sıra Yugoslavya, Rusya, ABD, İspanya, İtalya, Litvanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Porto Riko, Kanada, Nijerya, Japonya, Senegal, Güney Kore yer aldı.

Tek yenilgisini İtalya'ya karşı grup maçlarında alan Yugoslavya, finalde Rusya'yı 64-62 yenerek altın madalyanın sahibi oldu. Turnuvada Rusya gümüş, ABD bronz madalya kazandı. Şampiyonanın en skorer oyuncusu İspanya'dan Alberto Herreros oldu. 9 maçta 161 sayı atan Herreros, 17,9 ortalamayla oynadı. Yugoslavya'dan Dejan Bodiroga, şampiyonanın en değerli oyuncusu seçildi.

2002'de gülen taraf Yugoslavya

ABD, ilk kez 2002 yılında Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı. Indianapolis'te 29 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde düzenlenen 2002 Dünya Şampiyonası'nda kupaya uzanan takım Yugoslavya oldu. Arjantin gümüş, Almanya bronz madalya kazandı. Ev sahibi ABD turnuvayı 6. tamamladı, Türkiye ise 9. sırayı aldı.

Toplam 16 takımın mücadele ettiği şampiyonaya ev sahibi ABD'nin yanı sıra Angola, Kanada, İspanya, Yugoslavya, Brezilya, Lübnan, Porto Riko, Türkiye, Cezayir, Çin, Almanya, Arjantin, Yeni Zelanda, Rusya ve Venezuela katıldı. Şampiyonanın en skorer oyuncusu ve MVP'si Almanya'dan Dirk Nowitzki oldu. 9 maçta 216 sayı atan Nowitzki, 24 sayı ortalamasıyla oynadı.

2006'da İspanya şampiyon

2006 yılında düzenlenen 15. Dünya Şampiyonası'nda İspanya mutlu sona ulaştı. Japonya'da 19 Ağustos-13 Eylül tarihlerinde düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda Yunanistan ikinci, ABD ise üçüncü sırayı aldı. Türkiye'nin 6. tamamladığı turnuvaya katılan takımların sayısı, 1986'daki şampiyonanın ardından tekrar 16'dan 24'e çıkarıldı. Saitama, Hamamatsu, Sendai, Sapporo ve Hiroshima'da oynanan şampiyonada ev sahibi Japonya ile Arjantin, Fransa, Lübnan, Nijerya, Sırbistan-Karadağ, Venezuela, Angola, Almanya, Yeni Zelanda, Panama, İspanya, Avustralya, Brezilya, Yunanistan, Litvanya, Katar, Türkiye, Çin, İtalya, Porto Riko, Senegal, Slovenya ve ABD yer aldı.

Oynadığı 9 maçın tamamından galip ayrılan İspanya Milli Takımı, finalde Yunanistan'ı 70-47 yenerek altın madalyaya ulaştı ve organizasyonda ilk şampiyonluğunu elde etti. 2006 Dünya Şampiyonası'nın en skorer ismi Çinli Yao Ming oldu. Ming oynadığı 9 maçta 152 sayı atarak, 25,3 sayı ortalaması tutturdu. İspanya'dan Pau Gasol ise turnuvanın MVP'si olma başarısı gösterdi.

Türkiye, 2010'da en büyük başarısını yakaladı

Türkiye, organizasyonda en büyük başarısını ev sahipliği yaptığı 2010'da elde etti.  İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri'de 28 Ağustos-12 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen şampiyonaya 24 ülke katıldı. Turnuvada ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra ABD, Arjantin, İspanya, Yunanistan, Sırbistan, Slovenya, Fransa, Brezilya, Porto Riko, Kanada, Avustralya, Hırvatistan, Rusya, Litvanya, Almanya, Çin, İran, Lübnan, Angola, Ürdün, Tunus, Yeni Zelanda, Fildişi Sahili yer aldı.

Şampiyonada ABD, Türkiye'yi İstanbul'daki final karşılaşmasında 81-64 yenerek mutlu sona ulaştı. Türkiye gümüş, Litvanya ise bronz madalya aldı. Tarihinin 4. şampiyonluğuna ulaşan ABD, turnuvada oynadığı 9 maçta 9 galibiyet elde etti. Tek mağlubiyetini finalde ABD'ye yenilerek alan Türkiye, turnuvada ikinci olarak tarihinin en büyük başarısını yakaladı. Türkiye 2010'un en skorer ismi Arjantinli Luis Scola oldu. Oynadığı 9 maçta 244 sayı atan Scola, 27,1 sayı ortalaması tutturdu. ABD'li Kevin Durant ise turnuvanın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

Son şampiyonu ABD oldu

İspanya'nın ev sahipliğinde 2014'te gerçekleştirilen turnuvada 24 takım mücadele etti. İlk kez FIBA Dünya Kupası adıyla organize edilen şampiyonada İspanya'nın yanı sıra ABD, Angola, Mısır, Senegal, Meksika, Porto Riko, Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, İran, Filipinler, Güney Kore, Fransa, Litvanya, Hırvatistan, Slovenya, Ukrayna, Sırbistan, Avustralya, Yeni Zelanda yer aldı. Türkiye, Brezilya, Finlandiya ve Yunanistan ise "wildcard" hakkıyla organizasyonda mücadele etti.

ABD, 2010'da olduğu gibi 2014'te de mutlu sona ulaşarak üst üste ikinci kez şampiyon oldu. Şampiyonluk sayısını beşe yükselten ABD, Yugoslavya'yı yakaladı. Finalde Sırbistan'ı 129-92 yenen ABD, turnuvadaki 9 karşılaşmasını da farklı kazandı. Türkiye, "wildcard" hakkıyla katıldığı kupada çeyrek finale kadar yükseldi. Organizasyonda 4 galibiyet ve 3 yenilgi alan Türkiye, çeyrek finalde Litvanya'ya 73-61 mağlup oldu.

İspanya 2014'ün en skorer ismi ev sahibinden Pau Gasol oldu. Oynadığı 7 maçta 140 sayı üreten Gasol, 20 ortalama tutturdu. ABD'li Kyrie Irving ise turnuvanın en değerli oyuncusu (MVP) seçildi.

Venezuelalı golcü Ramirez, Çorumspor'da

Trendyol Süper Lig ekiplerinden Çorum FK, Venezuelalı santrfor Jesus Ramirez ile 3+1 yıllık sözleşme imzaladı

08.08.2026 10:37:00
İhlas Haber Ajansı
 
Venezuelalı golcü Ramirez, Çorumspor'da
Venezuelalı golcü Ramirez, Çorumspor'da
Trendyol Süper Lig ekiplerinden Çorum FK, Venezuelalı santrfor Jesus Ramirez ile 3+1 yıllık sözleşme imzaladı.

Trendyol Süper Lig'in yeni ekiplerinden Çorum FK, Portekiz temsilcisi CD Nacional'da forma giyen 26 yaşındaki golcüyü transfer ettiğini duyurdu. Kulüpten yapılan açıklamada, Jesus Ramirez ile 3+1 yıllık sözleşme imzalandığı belirtildi.



Açıklamada, "Venezuelalı santrfor Jesus Ramirez, ülkesinin Estudiantes de Merida kulübünün altyapısında yetişmiştir. Kariyerinde Estudiantes de Merida, Veracruz, Coquimbo Unido, Audax Italiano, Atlatico Morelia, Martimo, Vitria SC ve CD Nacional formaları giyen Ramirez, Venezuela A Milli Takımı'nda da görev almıştır.

Güçlü fiziği, hava toplarındaki etkinliği ve golcü kimliğiyle dikkat çeken Ramirez, kariyerini artık kırmızı-siyahlı formamız altında sürdürecektir. Arca Çorum FK ailesine hoş geldin Jesus Ramirez. Kırmızı-siyahlı formamız altında başarılı bir kariyer diliyoruz" denildi.

Transferi Mourinho engelledi


 
Real Madrid forması giyen Brahim Diaz'ın adı hem Galatasaray, hem Fenerbahçe, hem de Beşiktaş'la anılıyordu. Ancak La Liga temsilcisi, oyuncuyla yeni sözleşme konusunda anlaştı. Bu hamlenin arkasında ise Mourinho var.

08.08.2026 06:25:00
Haber Merkezi
 
 Transferi Mourinho engelledi
 Transferi Mourinho engelledi

Real Madrid'le sözleşmesinin son senesine giren Brahim Diaz'ın adı İstanbul ekipleriyle anılıyordu. Ancak Faslı yıldızla ilgili son kararı Teknik Direktör Mourinho verdi. Portekizli çalıştırıcı, yönetimle görüşme yaparak Diaz'ın mukavelesinin uzatılmasını istedi. 27 yaşındaki futbolcuyla kişisel şartlarda anlaşma sağlandı. Diaz'ın yeni sözleşmesi 30 Haziran 2029'a kadar sürecek. Ayrıca kontratta +1 yıllık uzatma opsiyonu bulunacak (çift taraflı). Aslında işlerin bu noktaya geleceği daha önceden belliydi. Çünkü Faslı oyuncu, Madrid'de kalmak istiyordu.

İstanbul ekipleri ise şu anda mecburen farklı adreslere yöneldi. Mourinho'nun kararı olmasaydı, Diaz satılacaktı. Ve oyuncunun sözleşmesi 30 Haziran 2027'de biteceği için transfer daha uygun şartlarda tamamlanabilirdi. Bu dosya şu anda Türkiye açısından kapanmış gibi gözüküyor.

Transfer yasağı kalktı, 15 futbolcuyu kadrosuna kattı


 
Trendyol 1. Lig ekiplerinden Metro Holding Kayserispor, transfer yasağının kalkmasının ardından 15 futbolcuyla anlaşıldığını duyurdu.

08.08.2026 05:47:00
HABER MERKEZİ/AA
 
Transfer yasağı kalktı, 15 futbolcuyu kadrosuna kattı
Transfer yasağı kalktı, 15 futbolcuyu kadrosuna kattı

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Metro Holding Kayserispor, transfer yasağının kalkmasının ardından 15 futbolcuyla anlaşıldığını duyurdu.

Sarı-kırmızılı ekipten yapılan açıklamaya göre, Gökhan Değirmenci, Mert Göckan (Duisburg - Almanya), Cemal Tabidze (Dinamo Mahaçkale-Rusya), Denis Ravzan Radu, Cenk Şen, Benhur Keser, Taulant Seferi, Sinan Kurt (Amed Sportif), Mamadi Camara (Reading FC), Marco Dulca (FC Petrolul Ploiești-Romanya), Mehmet Murat Uçar, Malik Hayvalı, Florent Hasani, Fethi Özer ve Daniel Moreno (Amed Sportif) ile anlaşma sağlandı.

Kulüp, 7 Ağustos'ta akşam saatlerinde transfer yasağının kaldırıldığını bildirmişti.

Erzurumspor FK, Festy Ebosele ile anlaşmasına vardı

Erzurumspor FK, son olarak Başakşehir forması giyen İrlandalı sağ bek Festy Oseiwe Ebosele ile prensip anlaşmasına vardığını açıkladı

08.08.2026 00:29:00
İhlas Haber Ajansı
 
Erzurumspor FK, Festy Ebosele ile anlaşmasına vardı
Erzurumspor FK, Festy Ebosele ile anlaşmasına vardı
Erzurumspor FK, son olarak Başakşehir forması giyen İrlandalı sağ bek Festy Oseiwe Ebosele ile prensip anlaşmasına vardığını açıkladı.

Erzurumspor FK, 2026-2027 sezonu kadro planlaması kapsamında transfer çalışmalarını sürdürüyor. Mavi-beyazlı ekip, 24 yaşındaki İrlandalı sağ bek Festy Oseiwe Ebosele ile prensip anlaşmasına vardığını duyurdu.

Erzurumspor FK'dan yapılan açıklamada, "Kulübümüz, son olarak Başakşehir forması giyen profesyonel futbolcu Festy Oseiwe Ebosele ile prensip anlaşmasına varmıştır. Festy Oseiwe Ebosele'nin Erzurum'a gelişinin ardından gerçekleştirilecek sağlık kontrolleri sonrasında kendisiyle resmî sözleşme imzalanacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kariyerinde daha önce Derby County, Udinese, Watford ve Başakşehir formaları giyen Ebosele, İrlanda Cumhuriyeti Milli Takımı'nda da görev yapıyor.

Geçtiğimiz sezon Başakşehir formasıyla lig ve kupa olmak üzere 20 maçta kadroya giren Ebosele, 11 karşılaşmada ilk 11'de sahaya çıktı. İrlandalı futbolcu, sezonu 1 golle tamamlarken 3 sarı ve 2 kırmızı kart gördü.

Altay Bayındır, Celta Vigo'da

İngiltere Premier Lig ekibi Manchester United, milli kaleci Altay Bayındır'ın İspanya La Liga temsilcisi Celta Vigo'ya satın alma opsiyonuyla birlikte kiralandığını resmen açıkladı

07.08.2026 13:00:00
Haber Merkezi
 
Altay Bayındır, Celta Vigo'da
Altay Bayındır, Celta Vigo'da
İngiltere Premier Lig ekibi Manchester United, milli kaleci Altay Bayındır'ın İspanya La Liga temsilcisi Celta Vigo'ya satın alma opsiyonuyla birlikte kiralandığını resmen açıkladı.

Kulüpten yapılan resmi açıklamada, 28 yaşındaki eldivenin 2026/27 sezonu sonuna kadar kiralık olarak İspanyol ekibinin formasını giyeceği belirtildi.

İngiliz devi Manchester United, transferi sosyal medya hesaplarından "Altay'a yeni macerasında başarılar dileriz" ifadeleriyle duyurdu. Transferi resmileştiren Celta Vigo ise sosyal medya üzerinden Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı fenomen Bilal Göregen'in yer aldığı yaratıcı bir tanıtım videosu paylaştı. İspanyol ekibi paylaşımında, "Vigo'dan selamlar, Türk kardeşlerim" mesajına yer vererek milli file bekçisine "Hoş geldin" dedi.

Yapılan anlaşmaya göre Altay Bayındır, sezon sonuna kadar kiralık olarak İspanya'da forma giyecek. Sözleşmede yer alan satın alma opsiyon bedeli ise 4 milyon Euro olarak belirlendi.

Bu bedel, milli kalecinin sahaya çıkacağı maç sayısına bağlı olarak yukarı yönlü değişiklik gösterebilecek. Diğer yandan, 2023 yılında Fenerbahçe'den Manchester United'a transfer olan Altay'ın sözleşmesindeki madde gereği, Celta Vigo'nun satın alma opsiyonunu kullanması durumunda sarı-lacivertli kulüp bu bedel üzerinden yüzde 20 pay, yani 800 bin Euro elde edecek.

Teknik direktör Claudio Giraldez yönetimindeki Celta Vigo, geçtiğimiz sezonu La Liga'da 6. sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazanmıştı. Düzenli oynayabileceği bir takıma gitmek isteyen tecrübeli kalecinin, İspanyol ekibinin İtalya'daki sezon öncesi hazırlık kampına doğrudan katılacağı; Sassuolo ve Napoli ile oynanacak hazırlık maçlarında kadroda yer alacağı bildirildi.

Paris Saint-Germain ile Aston Villa Süper Kupa için karşı karşıya

Geçtiğimiz sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Paris Saint-Germain ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Aston Villa, 12 Ağustos Çarşamba günü UEFA Süper Kupa'yı kazanabilmek için karşıya karşıya gelecek

07.08.2026 10:46:00
İhlas Haber Ajansı
 
Paris Saint-Germain ile Aston Villa Süper Kupa için karşı karşıya
Paris Saint-Germain ile Aston Villa Süper Kupa için karşı karşıya
Geçtiğimiz sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Paris Saint-Germain ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Aston Villa, 12 Ağustos Çarşamba günü UEFA Süper Kupa'yı kazanabilmek için karşıya karşıya gelecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde zafere uzanan Fransız ekibi Paris Saint-Germain ile UEFA Avrupa Ligi kupasını kaldıran İngiliz takımı Aston Villa, 2026 UEFA Süper Kupa finalinde mücadele edecek.

Almanya'nın Salzburg kentindeki Salzburg Stadyumu'nda 12 Ağustos Çarşamba günü saat 22.00'de başlayacak müsabaka TRT 1'den canlı olarak yayınlanacak.

Beşiktaş Çekya'dan avantajlı dönüyor

UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turu ilk maçında Çekya'nın Hradec Kralove takımına konuk olan Beşiktaş, rakibini 1-0 yenerek rövanş öncesinde avantaj sağladı

07.08.2026 10:31:00
AA
 
Beşiktaş Çekya'dan avantajlı dönüyor
Beşiktaş Çekya'dan avantajlı dönüyor
UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turu ilk maçında Çekya'nın Hradec Kralove takımına konuk olan Beşiktaş, rakibini 1-0 yenerek rövanş öncesinde avantaj sağladı.

İlk yarısı golsüz tamamlanan mücadelenin ikinci yarısında 10 kişi kalan siyah-beyazlılar, Semih Kılıçsoy'un 80. dakikada attığı golle galibiyete uzanarak turun kapısını araladı.

Beşiktaş, bu maçla birlikte bu sezon oynadığı üçüncü resmi maçından da galibiyetle ayrılmayı başardı.

Avrupa'da 100. Galibiyet



Çekya ekibi Hradec Kralove'yi deplasmanda 1-0 yenen Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 100. galibiyetine imza attı.

Avrupa arenasında oynadığı 261. maçında dalya yapan siyah-beyazlılar, geride kalan müsabakaların 50'sinde rakipleriyle yenişemezken, 111 karşılaşmada ise sahadan mağlup ayrıldı.

Beşiktaş, galibiyetin yanı sıra Avrupa'daki 352. golünü kaydetmiş oldu.

Outtara kırmızı kart gördü

Beşiktaş'ta ilk kez bir maçta 11'de kendine yer bulan yeni transfer Kassoum Ouattara, takımını 10 kişi bıraktı.

Müsabakanın 65. dakikasında yaptığı faulün ardından sarı kart gören siyah-beyazlı oyuncu, 71. dakikada Umar'a yaptığı müdahalenin ardından ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edildi.

Beşiktaş'ta teknik direktör Vincenzo Italiano, takımı 10 kişi kaldıktan sonra İlhan Fakılı'yı çıkarıp Rıdvan Yılmaz'ı oyuna dahil etti.

Semih Kılıçsoy galibiyeti getirdi

Çekya ekibi karşısında 10 kişi kaldıktan sonra forveti çiftleyen Beşiktaş'ta galibiyeti getiren gol, Semih Kılıçsoy'dan geldi.

Geçen sezonu İtalya'nın Cagliari takımında tamamlayan, bu sezon başında da siyah-beyazlı takıma geri dönen Semih Kılıçsoy, uzun bir sürenin ardından Beşiktaş formasıyla gol sevinci yaşadı.

Öte yandan Beşiktaş'ın Güney Koreli golcüsü Oh, bu sezonki üçüncü maçında da rakip fileleri havalandırmayı başaramadı.

Italiano, yine yerinde durmadı



Beşiktaş'ta teknik direktör Vincenzo Italiano, Hradec Kralove mücadelesinde de kulübede en az öğrencileri kadar efor sarf etti.

Midtjylland maçlarında saha kenarındaki enerjisiyle dikkati çeken İtalyan teknik adam, karşılaşma boyunca kendisine ayrılan bölümün tamamını kullanarak oyuncularını sık sık uyardı.

Emirhan Topçu'dan kritik müdahale

Beşiktaş'ta savunma oyuncusu Emirhan Topçu, 44. dakikada kritik bir müdahalede bulunarak golü engelledi.

Hradec Kralove atağında ceza sahası içinde Horak'ın şutunda kaleci Nübel'in bakışları arasında kaleye giden topu Emirhan Topçu son anda çizgi üzerinden çıkardı ve mutlak golü önledi.

Emirhan, karşılaşma boyunca da rakip karşısında müdahaleleriyle ön plana çıktı.

Üçüncü maçında da gol yemedi

Beşiktaş, bu sezon oynadığı üçüncü resmi maçını da gol yemeden tamamladı.

Midtjylland ile oynanan UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turu maçlarında kalesini gole kapatan siyah-beyazlılar, 1-0 ve 2-0'lık galibiyetlerle sona eren karşılaşmaların ardından bir üst tura yükseldi.

Hradec Kralove karşısında kalesinde ciddi tehlikeler yaşayan Beşiktaş, ilk yarıda Emirhan Topçu'nun kritik müdahalesi ve kaleci Nübel'in önemli kurtarışlarıyla rakibinin gol sevincine izin vermedi.

Nübel geçit vermedi

Beşiktaş'ın bu sezon kadrosuna kattığı Alman kaleci Alexander Nübel, yaptığı kurtarışlarla galibiyette büyük pay sahibi oldu.

Beşiktaş 10 kişi kaldıktan sonra hücumda daha etkili olmaya başlayan ve pozisyonlar yakalayan Çekya ekibi, Nübel'i geçemedi.

Hradec Kralove ataklarında kaleyi bulan topları kurtararak meşin yuvarlağın ağlarla buluşmasına izin vermeyen Alman eldiven, son dakikalarda kalesinde devleşti.

Beşiktaşlı taraftarlar da maçın sona ermesinin ardından Nübel'i tribünlere çağırarak alkışladı.

Talisca'dan 3 maçta 3 gol

Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Anderson Talisca, Sturm Graz karşısında da golünü attı ve bu sezonki 3 resmi maçta da ağları buldu

06.08.2026 00:20:00
İhlas Haber Ajansı
 
Talisca'dan 3 maçta 3 gol
Talisca'dan 3 maçta 3 gol
Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Anderson Talisca, Sturm Graz karşısında da golünü attı ve bu sezonki 3 resmi maçta da ağları buldu.

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu ilk maçında Fenerbahçe, evinde karşılaştığı Sturm Graz'ı 2-0 mağlup etti. Sarı-lacivertlileri öne geçiren gol, 10. dakikada Brezilyalı futbolcu Anderson Talisca'dan geldi. Kerem Aktürkoğlu'nun pasında sırtı dönük topla buluşan tecrübeli oyuncu, yüzünü kaleye dönüp sol çaprazdan yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi.

Böylelikle Fenerbahçe'nin bu sezonki ilk 3 resmi maçında da sahne alan Talisca, gollerini sürdürdü. 32 yaşındaki hücumcu, 3 maçta 3 gole ulaştı.

Fenerbahçe tur kapısını araladı

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu ilk maçında Fenerbahçe, sahasında Avusturya temsilcisi Sturm Graz'ı 2-0 yendi

05.08.2026 23:17:00
AA
 
Fenerbahçe tur kapısını araladı
Fenerbahçe tur kapısını araladı
UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu ilk maçında Fenerbahçe, sahasında Avusturya temsilcisi Sturm Graz'ı 2-0 yendi.

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu ilk maçında Fenerbahçe'nin Avusturya temsilcisi Sturm Graz'ı konuk ettiği mücadelenin ilk yarısı, sarı-lacivertlilerin 2-0 üstünlüğüyle sonuçlandı.

10. dakikada Fenerbahçe golü buldu. Asensio'nun pasında topla buluşan Kerem, ceza sahası içinde pasını Talisca'ya aktardı. Bu oyuncunun sol çaprazdan şutunda, meşin yuvarlak ağlarla buluştu: 1-0.



45. dakikada Fenerbahçe farkı 2'ye çıkardı. Sağ taraftan kazanılan köşe atışında Asensio'nun ceza sahası dışına yerden pasında Greenwood topla buluştu. Bu futbolcunun yakın direğe sert şutunda, meşin yuvarlak filelere gitti: 2-0.

Sakatlıklar nedeniyle karşılaşma sık sık dururken ilk yarıyı sarı-lacivertli takım, 2-0 önde bitirdi.

59. dakikada Fenerbahçe gole yaklaştı. Asensio ve Greenwood, verkaçlarla ceza sahası içine girdi. Greenwood'un önünde kalan topa vuruşunda, meşin yuvarlak kalecide kaldı.



60. dakikada Skriniar'ın savunma arkasına uzun pasına hareketlenen Kerem Aktürkoğlu, topu kontrol ettikten sonra kaleciyle karşı karşıya kaldı. Kerem'in dokunuşunda kaleciden seken top, Talisca'nın önünde kaldı. Brezilyalı oyuncunun boş kaleye şutunda savunmadan seken top tekrar Kerem'e geldi. Yardımcı hakem, Kerem'e gelen son pozisyonu ofsayt olarak değerlendirdi.

67. dakikada Asensio'nun savunma arkasına pasında topu göğsüyle kontrol eden Talisca'nın uzak direğe sert şutunda, kaleci meşin yuvarlağı kornere çeldi.

68. dakikada sağdan kullanılan köşe atışında Asensio, meşin yuvarlağı penaltı noktasına doğru gönderdi. Skriniar'ın kafa vuruşunun ardından son dokunuşu Talisca yaparken kaleci Khudiakov, gole izin vermedi.

90+1. dakikada Fenerbahçe gole yaklaştı. Sol kanattan topu taşıyan ve ceza alanına giren Oğuz Aydın, meşin yuvarlağı yerden içeriye çevirdi. Talisca'nın müdahale edemediği top, penaltı noktasının sağındaki İrfan Can Kahveci'nin önünde kaldı. İrfan'ın şutunda, meşin yuvarlak savunmaya çarparak uzaklaştı.

Mücadele, Fenerbahçe'nin 2-0 üstünlüğüyle sona erdi.

Trabzon'da Salah çılgınlığı

Trabzonspor'un yeni transferi dünyaca ünlü Mısırlı futbolcu Muhammed Salah bugün akşam saatlerinde özel uçakla Trabzon'a geldi

05.08.2026 21:55:00
İhlas Haber Ajansı
 
Trabzon'da Salah çılgınlığı
Trabzon'da Salah çılgınlığı
Trabzonspor'un yeni transferi dünyaca ünlü Mısırlı futbolcu Muhammed Salah bugün akşam saatlerinde özel uçakla Trabzon'a geldi.

Mısırlı yıldızın şehre gelişinde karşılamak üzere binlerce taraftar Trabzon Havalimanı'na akın ederken, bordo-mavili taraftarlar kendisine yoğun sevgi gösterisinde bulundu.
Kulüp Başkanı Ertuğrul Doğan ile birlikte Muhammed Salah, havalimanı VIP salonu bölümünden taraftarların bulunduğu bölüme giderek onlarla buluştu.



Ardından Muhammet Salah, basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Gördüğü ilgi karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Mısırlı oyuncu, "Bu inanılmaz ortamda bulunmaktan çok mutluyum. 25 bin kişi var burada. Duygularımı kelimelere dökmekte zorlanıyorum. Daha önce böyle bir şey inanın yaşadım mı ben de hatırlamıyorum. Böylesine bir sevgiyi ve ilgiyi görmek beni çok mutlu ediyor. Ligde ve Avrupa'da başarılı olmak için çok çalışacağım" dedi.

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan ise taraftarlara teşekkür ederek "Dünya yıldızı nasıl karşılanır, taraftarımız herkese gösterdi" ifadelerini kullandı.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.