Önceki yazımızda varlıkların yaratılış gayesine değinmiştik. Şimdi de şunu soruyoruz: Peki, insanın yaratılış gayesi nedir? İnsanın içinde bulunduğu durumda konumu, kıymeti, değeri nedir? İnsan başıboş mu yaratılmıştır? Ölümle hayatın yaratılış sebebi nedir? Gelin bunlara cevapları yine Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın 'Hikmetin Sırları' isimli kitabında bulalım.
Prof. Dr. Haydar Baş diyor ki: "Günümüzün insanı, bizler, başıboş bir hayat tarzı içerisinde günümüzü gün ediyoruz. Başıboş bir hayat yaşıyoruz. Halbuki Allah (c.c.) Kur'an'da, 'Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin hakikaten huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?' (Mü'minun, 23/115) buyurmaktadır. Esasen insan hayatını anlamlı kılan, ona değer katan temel özellik, insanın bir vazife ve sorumluluk varlığı oluşudur. Bu sebeple vazifelerini ihmal eden, sorumsuz bir hayat yaşayan insanlar, insanlık değerini yitirmiş olurlar. Ancak ilahi sorumluluktan kurtulmak ve Allah'ın huzurunda hesap vermekten kaçmak hiç kimse için mümkün değildir. Sen bir hesap üzere yaratıldın, bu alemin de bir yaratılış maksadı vardır.
İnsan da başıboş yaratılmadığına göre peki niçin yaratıldı?
İnsan bunu kendisi bulamaz diye Cenab-ı Hakk haberciler, elçiler göndermiştir. Onların kanalıyla Kur'an'da mevcut olan bir mesaj veriyor. O mesaj da şudur: 'Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.' (Zariyat suresi/56).
İbadetle hayatını yönlendiren insanların hayatında hemen hemen bütün işlerin merkezinde oturan gaye Allah'ın rızadır. 'Benden razı olsun' diye insanın attığı her adım onun ibadetidir. İbadet ise Allah'ı hatırlamaktır. Hatırlamak ise Allah'ı zikirdir. O vesileyle Allah sizin kalbinize tecelli ediyor ve O'nu görüyorsunuz. Gördükten sonra ibadetlerin sana az geliyor. O kudret, o kuvvet, o azamet karşısında öyle küçülüyorsun ki neredeyse 'ben yokum' dercesine, içinde o azamete karşı hem bir saygı, hem korku hem de sevgi ve muhabbet gelişiyor. Daha çok ibadet etmek içinizden geliyor.
Madem bir maksat için yaratıldık. O halde o maksat için insan deneniyordur. 'Sadece dünyanın geçici nimetleri ile hayatını sür' maksadı yoktur. Zaten Allah (c.c.) buyurduğuna göre dünya bir oyundur, oyuncaktır. 'Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Muttaki olanlar için ahiret yurdu muhakkak daha hayırlıdır. Hala akıl erdiremiyor musunuz?' ( En'am 6/32).
'O ki, hangimizin güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.' (Mülk, 67/2).
Ölümle hayatın yaratılış sebebi neymiş? Kimin daha güzel iş yaptığının ortaya çıkmasıymış. Yani kimin daha güzel kul olduğunun, kimin olmadığının ortaya çıkmasıymış."
Rabbim bizleri de en güzel kullarından eylesin. Amin...
- Almanya ve Türkiye / 28.02.2025
- Almanya'daki seçimler / 26.02.2025
- Olaylar silsilesi / 23.01.2025
- Ne yazmalıyım? / 26.09.2024
- Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu / 20.07.2024
- Avrupa'da BTP / 28.02.2024
- Berlin’de Prof. Dr. Haydar Baş’ı andık / 18.04.2022
- Milli Ekonomi Modeli -8- / 26.03.2022
- Milli Ekonomi Modeli -7- / 23.03.2022