Et fiyatlarında yüzde 40, sütte ise yüzde 80'e yakın artışın beş yıldızlı otel mutfaklarında tehlikeye yol açtığı, zamların Türk turizmini tehdit eder noktaya geldiği belirtildi.
Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir, et fiyatlarında yüzde 40, sütte ise yüzde 80'e yakın artışın beş yıldızlı otel mutfaklarında tehlikeye yol açtığını söyledi. Özdemir, zamların Türk turizmini tehdit eder noktaya geldiğini iddia etti. Özdemir, 2010 yılı turizm sezonunun hareketliliğinin artmaya başlamasıyla, et, süt, tahıl ve içecek fiyatlarındaki zamların etkileriyle ilgili uyarılarda bulundu. Kırmızı et ve etin doğru kullanımının Türk mutfağının vazgeçilmez temel öğesi olduğunu dile getiren Özdemir, kemiksiz et fiyatının yüzde 30'a varan zamlarla kilogramının 35 TL'ye yükseldiğini söyledi.
Türk turizmi tehdit altındaTürkiye'de et fiyatlarının artmasının Türk turizmini tehdit eder noktaya geldiğini vurgulayan Özdemir, "Çünkü et olmadan Türk mutfağında bazı yemeklerin servis edilmesi mümkün değildir. Yemeklerimizin mutlaka doğru kırmızı etle yapılması gerekir. Bugün kırmızı etin kilogramı 35 TL'ye çıktı ve bu da otellerimizde kişibaşı tüketim oranına göre çok büyük maliyet ortaya çıkartıyor. Eğer bu fiyat artışları böyle devam ederse otellerin birçoğu kırmızı et tüketimlerini azaltmaya başlayacak veya içinde sebze ve kıyma ağırlıklı karma yiyecekler kullanılacak. Bu durum gelen misafirin Türk mutfağından memnun kalmamasına sebep olacak" diye konuştu. "Bunu turizmimiz için önemli bir tehdit olarak görüyorum" diyen Özdemir, "Bu anlamda et fiyatlarının düzeltilmesi gerekir. Türk mutfağını doğru uygulayan belli bir tonajın üzerinde et kullanan otellere devlet teşvik de verebilir" dedi.
Kaçak kesimler çoğalacakEt fiyatlarının aşırı şekilde artmasının, birçok tesisin farklı arayışlar içine girmesine neden olacağına dikkat çeken Özdemir, eğer fiyatlarda düzenleme yapılmaz ise bu kez Türkiye'de kaçak kesimlerin çoğalacağını veya kullanımı uygun olmayan etlerin Türk mutfağına girebileceğini kaydetti. Bazı tesislere şoklu olarak gelen etlerin ne eti olduğunun saptanmasının çok zor olduğunu söyleyen Özdemir, "Onun için kesim noktasında denetim yapılmalıdır. Fiyatlar yükseldikçe, içki fiyatlarındaki artışla birlikte ortaya çıkan sahte içki kullanımı ve insan hayatlarının kaybedilmesine benzer olayları ette de yaşayabiliriz" diye konuştu.
Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir, et fiyatlarında yüzde 40, sütte ise yüzde 80'e yakın artışın beş yıldızlı otel mutfaklarında tehlikeye yol açtığını söyledi. Özdemir, zamların Türk turizmini tehdit eder noktaya geldiğini iddia etti. Özdemir, 2010 yılı turizm sezonunun hareketliliğinin artmaya başlamasıyla, et, süt, tahıl ve içecek fiyatlarındaki zamların etkileriyle ilgili uyarılarda bulundu. Kırmızı et ve etin doğru kullanımının Türk mutfağının vazgeçilmez temel öğesi olduğunu dile getiren Özdemir, kemiksiz et fiyatının yüzde 30'a varan zamlarla kilogramının 35 TL'ye yükseldiğini söyledi.
Türk turizmi tehdit altındaTürkiye'de et fiyatlarının artmasının Türk turizmini tehdit eder noktaya geldiğini vurgulayan Özdemir, "Çünkü et olmadan Türk mutfağında bazı yemeklerin servis edilmesi mümkün değildir. Yemeklerimizin mutlaka doğru kırmızı etle yapılması gerekir. Bugün kırmızı etin kilogramı 35 TL'ye çıktı ve bu da otellerimizde kişibaşı tüketim oranına göre çok büyük maliyet ortaya çıkartıyor. Eğer bu fiyat artışları böyle devam ederse otellerin birçoğu kırmızı et tüketimlerini azaltmaya başlayacak veya içinde sebze ve kıyma ağırlıklı karma yiyecekler kullanılacak. Bu durum gelen misafirin Türk mutfağından memnun kalmamasına sebep olacak" diye konuştu. "Bunu turizmimiz için önemli bir tehdit olarak görüyorum" diyen Özdemir, "Bu anlamda et fiyatlarının düzeltilmesi gerekir. Türk mutfağını doğru uygulayan belli bir tonajın üzerinde et kullanan otellere devlet teşvik de verebilir" dedi.
Kaçak kesimler çoğalacakEt fiyatlarının aşırı şekilde artmasının, birçok tesisin farklı arayışlar içine girmesine neden olacağına dikkat çeken Özdemir, eğer fiyatlarda düzenleme yapılmaz ise bu kez Türkiye'de kaçak kesimlerin çoğalacağını veya kullanımı uygun olmayan etlerin Türk mutfağına girebileceğini kaydetti. Bazı tesislere şoklu olarak gelen etlerin ne eti olduğunun saptanmasının çok zor olduğunu söyleyen Özdemir, "Onun için kesim noktasında denetim yapılmalıdır. Fiyatlar yükseldikçe, içki fiyatlarındaki artışla birlikte ortaya çıkan sahte içki kullanımı ve insan hayatlarının kaybedilmesine benzer olayları ette de yaşayabiliriz" diye konuştu.