Salgın bitmeden yenisi mi geliyor?
Çin'de küresel bir salgına neden olabilecek yeni bir grip virüsünün tespit edildiğine dikkat çeken Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, "İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir” dedi
01.07.2020 17:01:00





Aralık 2019'dan bu yana tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ülkemizde toplam vaka sayısı 30 Haziran tarihli verilere göre 199 bin 906'ya yükseldi. Hayatını kaybedenlerin sayısıysa 5 bin 131 kişiye ulaştı. Haziran sonu itibarıyla toplam yoğuın bakımdaki hasta sayısının bin 26 olarak açıklandığı ülkemizde entübe hasta sayısı ise 368. Ülkemizde her gün eklenen yeni vaka sayısı hâlâ binin altına düşmüş değil. Son açıklanan verilere göre 30 Haziran'da yapılan test sayısı 50 bin 492, günlük vaka sayısı ise bin 293 oldu. Vefat sayısının 16 olduğu 30 Haziran'da iyileşen hasta sayısı ise bin 302 olarak açıklandı. Tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'deki veriler de koronavirüsle mücadelenin daha uzun süre devam edeceğini gösteriyor. Ancak Çin'den gelen bilgiler koronavirüs salgını bitmeden yeni salgınların başlayabileceğini gösteriyor.
'Kış çok çetin geçebilir'
Çin'de ortaya çıkan yeni grip virüsüyle ilgili Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, pandemiye neden olabilecek yeni bir grip virüsünün Çin'deki domuz çiftliklerinde çalışanlarında tespit edildiğinin raporlandığını belirterek, "İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir" dedi. Prof. Dr. Özlü, şunları kaydetti: "Çin Tarım Üniversitesinden Honglei Sun ve arkadaşlarının 29 Haziran 2020'de Proc Natl Acad Sci USA dergisinde yayınlanan makalelerinde: 'pandemiye neden olabilecek yeni bir grip virüsünün', domuz tarımı çalışanlarında tespit edildiği raporlandı. Çin'de 2011-2018 arası domuzlardaki grip virüsü taramalarında: son zamanlarda ortaya çıkan genotip 4 (G4) Avrasya (EA) kuş gribi ile 2009 H1N1 pandemik virüs karışımı G4-EA-H1N1 virüsü, 2016'dan bu yana baskın olarak saptanıyor. Virüsün, insan reseptörlerine bağlanma özelliği güçlü olup; insan havayolu epitel hücrelerinde virüsün çoğalması ile bulaşma ve aerosolle yayılım gücü yüksek. Domuz tarımında çalışanların yüzde 10.4'ünde; özellikle 18-35 yaş grubu çalışanların yüzde 20.5'inde serumlarında pozitiflik saptandı. Araştırmacılar bu virüsün, pandemiye neden olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorlar. Umarım yanılıyorlardır ve Covid-19 pandemisi bitmeden, bir de yeni bir grip pandemisi başlamaz. İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.