Şeftali Ağacı
Şeftali Ağacı (Prunus persica), gülgiller familyasından olan bir yaz meyvesidir
04.05.2024 10:50:00
Hasan Parlak
Hasan Parlak





Şeftali Ağacı (Prunus persica), gülgiller familyasından olan bir yaz meyvesidir. İlk evcilleştirildiği ve ekildiği Kunlun Dağları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir ağaçtır.
İşte şeftali ağacı hakkında bazı özellikler ve faydalar
Şeftali, parlak kabuklu ve sulu meyvelere sahiptir. Bazı çeşitleri bol sulu ve tatlıdır.
Nektarin, şeftali ile aynı türdür ancak ticari olarak farklı meyveler olarak kabul edilir. Nektarin kabuğu, şeftali kabuğunun sahip olduğu tüyden yoksundur. Türkiye'de yaklaşık olarak 64 çeşit şeftali bulunmaktadır.
Besin değeri
Şeftalinin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunurken, A ve B vitaminleri de mevcuttur. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir.
Sindirim sistemi üzerinde etkili olup bağırsakların çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. İdrar yolları enfeksiyonlarının kısa süreli basit tedavisinde faydalıdır ve idrar yollarını temizler.
Bitki özellikleri
Ağaç boyu genellikle 2-2.5 metre olup yaz mevsiminde meyve verir. Dona karşı dayanıksızdır. Yaprakları kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimindedir.
İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzemektedir.
Yetiştirme ve ekim
Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Ekim zamanı genellikle sonbahar mevsiminde yapılmaktadır. Şeftali ağacı bakımı için aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz.
Toprak ve Sulama: Toprağın derinliği yüksek ve drenajı sağlanabilen toprak türünde olmalıdır. Ph derecesi 6,5 olan toprak türü, şeftali ağacı için olması gereken ölçüttür.
Sulama, özellikle ilk dikildiği zamanlarda önemlidir. Mayıs ayından Ağustos ayına kadar düzenli olarak sulama yapılmalıdır.
Budama: Ağacın budaması düzenli olarak yapılmalıdır. Budama ile gövde ve kök kısımlarında denge sağlanarak kırılma önlenir. Budanan ağaçlar daha fazla meyve verir.
Gübreleme: Meyve verimini artırmak için toprağın ihtiyacı olan azot ve mineraller, düzenli olarak gübre ile desteklenmelidir.
Dikim alanı ve kök sistemi: Dikim alanının tam güneş görmesine dikkat edin. Şeftali ağacının etrafını derin şekilde kazarak, köklerine kadar suyun çekilmesini sağlayın. Bu, ağacın uzun vadede sağlıklı olması için önemlidir.
Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Ekim zamanı genellikle sonbahar mevsiminde yapılmaktadır. Şeftali, sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen bir meyvedir.
İşte şeftali ağacı hakkında bazı özellikler ve faydalar
Şeftali, parlak kabuklu ve sulu meyvelere sahiptir. Bazı çeşitleri bol sulu ve tatlıdır.
Nektarin, şeftali ile aynı türdür ancak ticari olarak farklı meyveler olarak kabul edilir. Nektarin kabuğu, şeftali kabuğunun sahip olduğu tüyden yoksundur. Türkiye'de yaklaşık olarak 64 çeşit şeftali bulunmaktadır.
Besin değeri
Şeftalinin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunurken, A ve B vitaminleri de mevcuttur. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir.
Sindirim sistemi üzerinde etkili olup bağırsakların çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. İdrar yolları enfeksiyonlarının kısa süreli basit tedavisinde faydalıdır ve idrar yollarını temizler.
Bitki özellikleri
Ağaç boyu genellikle 2-2.5 metre olup yaz mevsiminde meyve verir. Dona karşı dayanıksızdır. Yaprakları kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimindedir.
İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzemektedir.
Yetiştirme ve ekim
Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Ekim zamanı genellikle sonbahar mevsiminde yapılmaktadır. Şeftali ağacı bakımı için aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz.
Toprak ve Sulama: Toprağın derinliği yüksek ve drenajı sağlanabilen toprak türünde olmalıdır. Ph derecesi 6,5 olan toprak türü, şeftali ağacı için olması gereken ölçüttür.
Sulama, özellikle ilk dikildiği zamanlarda önemlidir. Mayıs ayından Ağustos ayına kadar düzenli olarak sulama yapılmalıdır.
Budama: Ağacın budaması düzenli olarak yapılmalıdır. Budama ile gövde ve kök kısımlarında denge sağlanarak kırılma önlenir. Budanan ağaçlar daha fazla meyve verir.
Gübreleme: Meyve verimini artırmak için toprağın ihtiyacı olan azot ve mineraller, düzenli olarak gübre ile desteklenmelidir.
Dikim alanı ve kök sistemi: Dikim alanının tam güneş görmesine dikkat edin. Şeftali ağacının etrafını derin şekilde kazarak, köklerine kadar suyun çekilmesini sağlayın. Bu, ağacın uzun vadede sağlıklı olması için önemlidir.
Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılır. Ekim zamanı genellikle sonbahar mevsiminde yapılmaktadır. Şeftali, sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen bir meyvedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.