Türklere vizeyi bile çok görüyorlar
Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, İstanbul'da katıldığı etkinlikte Türkiye'nin Çin elektrikli araçlarına uyguladığı ek yüzde 40 gümrük vergisinin kaldırılmasını istedi. TİM Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak ise “Çin’de gerçekleşecek fuarlara vize süreci nedeniyle yetkili yollayamıyoruz” diyerek, Çin'in Türk işadamlarına bırakın vergi kolaylığını vizeyi bile çok gördüğünü ortaya koydu.
22.04.2024 23:52:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
İstanbul'da düzenlenen "Yıl Dönümlerinin Kavşağında: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkilerine Bakış" başlıklı 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu'nda Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği konuşuldu. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Çin ekonomisinin uzun vadeli olarak olumlu yönde ilerlediğini savunarak, "Türkiye istatistiklerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 45 milyar doları aştı. Türkiye'nin Çin'e ihracatı 3 milyar dolar, Çin'in Türkiye'ye ihracatı ise 42 milyar dolar. Ancak ticarette Çin lehine ciddi fazlalık olduğunu kabul ediyoruz. Türkiye ile bu açığı kapatmaya ve yapısal sorunları çözmeye hazırız. İlişkilerin güçlenmesi için karşılıklı çaba gösterilmesi gerekiyor. Çin elektrikli araçlarına uygulanan ek yüzde 40 gümrük vergisinin kaldırılması ve doğrudan uçuşların artırılması gibi adımlar atılmalı. Her alanda iş birliklerinin canlanması durumunda Çin'den ülkenize gelen turist sayısında da artış olacağına inanıyoruz" dedi. Xiaomi Türkiye Genel Müdürü Fan Çunlei de Xiaomi'nin Türkiye'de tesis kurarak telefon üretimine başladığını aktardı ve Çin ile Türkiye arasındaki dostluğun uzun ömürlü olacağına inandıklarını söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak da büyükelçiden bir ricada bulunmak istediğini belirtti ve ticari seyahatlerde vize kolaylığı istedi. Bayrak, "Çin'de gerçekleşecek fuarlara vize süreci nedeniyle yetkili yollayamıyoruz" dedi. Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalatın 45 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Bayrak, "Cari açığımızın büyük bir kısmı, Çin ile yapılan ticaretten kaynaklanıyor. Ülkemizde de 282 Çin menşeli firma faaliyet gösteriyor" dedi.
Çinli turist sayısı düşüyor
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdürü İsmail Bütün ise Türkiye'nin 2019'da 400 bin Çinli ziyaretçiyi ağırladığına işaret ederek, "Pandemi sonrasında 2023'te bu sayı 284 bine düştü. Bu yılki hedefimiz, bu rakamı en az iki katına çıkarmak. Çinli ziyaretçilere yönelik e-vize uygulamamız var. 28 Haziran'da Çin'den bir havayolu şirketi farklı bir bölgeden Türkiye'ye uçuş başlatmayı planlıyor" dedi.
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi Türkiye Çin ilişkilerini helva yapmaya benzetti. "Helva yapsana diye bir şarkı vardır. Ancak helva yapmak için gerekli tüm malzemeler elimizde bulunuyorken, lezzetli bir helva elde etmek mümkün olacaktır. Çin hattı konusunda şikayetler alıyoruz. Bilet fiyatları pahalı ve yaz aylarında bilet bulamıyoruz şikayeti geliyor. Ama bu iş, arz talep meselesi. Tüm Avrupa'ya, yani 800 milyon nüfusa hitaben haftada 2 bine yakın sefer yapıyoruz. Amerika'da 13 noktaya haftada 123 uçuş, İtalya'ya haftada 100 sefer, Fransa'ya 120 sefer, İngiltere'ye 100'ün üzerinde sefer yaparken Çin'e haftada 3 noktaya 21 sefer yapıyoruz. Bu maalesef yeterli değil. Çin'de dört havayolu şirketi de Türkiye'ye uçuşa başladı. Sayın Büyükelçi birlikte helva yapmanın zamanı gelmiştir. Öğrencilerin, iş insanlarının uygun fiyatla uçabilmesi için desteğinizi istiyoruz. Çin havacılık otoritesinin bunu olumlu karşılayacağına inanıyoruz. İki ülke arasındaki hava yolu bağlantısının artması ticareti, turizmi, kültürel ilişkileri çoğaltacaktır." Çin, THY'ye uçuş gerçekleştirebilmesi için yeterli slot (uçuş hakkı) vermiyor.