logo
05 EYLÜL 2025


ABD acz içinde

02.09.2005 00:00:00
Afganistan ve Irak'ı işgal ederek yüzbinler katleden ABD, başına gelen Katrina kasırgası yüzünden acz içinde kaldı. Yaptığı işgallerle masum insanları ve ülkeleri acz içinde bırakan ABD'nin bu kez durumu kötü. Katrina kasırgasının vurduğu ve halen sular altında bulunan New Orleans'ta yağmalamaların önü alınamaz boyutlara ulaşması üzerine, arama kurtarma çalışmalarıyla görevli asker ve polislere, kaos ve anarşi görüntüsünün önüne geçmek amacıyla şehirde düzenin sağlanması görevi de verildi.  Bir taraftan en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan umutsuz felaketzedeler buldukları market ya da dükkanlardan makarna, ekmek ya da içecek aşırarak hayati ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, giderek silahlı çetelere dönüşen yağmacıların ise şehirde mücevherden televizyona ve hatta silaha kadar ne bulurlarsa yağmaladıkları kaydediliyor.

Orman Kanunları geçerli

Amerikan medyasında görüşlerine yer verilen sosyologlar ise yağmalamanın etik boyutuna yönelik görüşlerini dile getirirken, zaruretin başkalarının malından ihtiyaç kadarını almayı meşrulaştırabileceğini, ancak hayati derecede ihtiyaç duyulmayan malları yağmalamanın etik yönünün bulunmadığını kaydettiler. Sosyologlar, herhangi bir otoritenin ya da altyapının kalmadığı New Orleans'ta ise artık ihtiyaçları gidermek için her yolun denenebileceği "orman kanunlarının" hakim olduğunu ifade ediyorlar. Çetelerin sokak sokak dolaşarak buldukları her yeri yağmaladıklarıbelirtiliyor. Bu silahlı çetelerin zaman zaman kendilerine engel olmakisteyen polislere ateş açmaktan bile çekinmedikleri bildiriliyor. 40 bin asker talebi Şehirde herkesin gözü önünde suda cesetler yüzerken ve hala pek çok felaketzede mahsur kaldıkları yerlerden kurtarılmayı beklerken silahlı yağmalama çetelerinin harabeye dönen şehirde bir anarşi atmosferi yaratması, bölgedeki ordu birliklerini harekete geçirdi. Asayişin yeniden tesisi için başka eyaletlerden nakledilecek polislerin yanı sıra önümüzdeki bir iki gün içinde şehirdeki asker sayısının 12 bine çıkarılacağı kaydedildi. Louisina Valisi Kathleen Blanco da yaptığı açıklamada, şehirde güvenliğin sağlanması için 40 bin asker talebinde bulunduğunu söylemişti. Şehirde büyük bir yoksunluk yaşanırken, felaketzedelerin barındırıldığı Superdome ve şehrin kongre merkezinde de yeterli hazırlığın bulunmamasından dolayı kurbanların temel ihtiyaçlarının bile karşılanamadığı ifade ediliyor. Söz konusu sığınaklarda bulunan bazı kişilerin üç ya da dört gündür aç ve susuz durumda oldukları kaydediliyor. Polis yetkilisi Eddie Compass, 15-20 bin felaketzedenin barındığı kongre merkezinde en az 100 polis memurunun görev yapmakta olduğunu, ancak temel gıda malzemelerinin bile yetersiz olduğu merkezde asayişinsağlanması için en az 500 polise ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Compass, güvenliğin yetersizliğinden dolayı kongre merkezindeki felaketzedelerin bile bazılarının dövüldüğünü ve tecavüze uğradığını ifade etti.

Yardımlar ulaştırılamıyor

Bu arada felaketzedeler, ABD'nin denizaşırı felaketlere derhal müdahale ederek yardım ulaştırmasına rağmen, ABD'nin önemli bir şehrine aynı çabuklukta yardım ulaştırmada başarısız olduğundan şikayet ederek, kaderlerine terk edildiklerinden dert yanıyorlar.Umutsuzluk içindeki felaket kurbanlarının saldırganlaştığı ve yardım taşıyan helikopterlere bile ateş açtıkları bildiriliyor. Superdome'dan yapılan tahliyelerin de dün gün içinde kalabalıktan açılan bir ateş sonucu bir ara kesintiye uğradığı, açılan ateşin yardım malzemelerini taşıyan bir Chinook helikopterini hedef aldığı belirtiliyor. Saldırıda ölen ya da yaralananın ise bulunmadığı kaydediliyor. Buna rağmen yapılan tahliyelerle yaklaşık 3 bin felaketzedenin Houston'daki Astrodome'a ulaştığı ifade ediliyor. Ulaşım ve iletişim altyapısının devre dışı kaldığı şehirde, polislerin bile benzini biten araçlarının deposuna terk edilmiş araçların deposundan benzin çekerek devriye gezebildikleri ve yiyecek bir şeyler bulabilmelerinin ise tamamen fazladan yiyeceği olan şehir sakinlerinin insafına kaldığı ifade ediliyor.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Alaattin Köseler serbest bırakıldı
Beykoz Belediyesi davasında kritik karar
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Herkes yaptığının cezasını bulacak
3 puan 3 golle geldi
Gürcistan deplasmanında kritik galibiyet
Ne görüştüler?
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti
Kritik görüşme gerçekleşti
Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret
O ülkede ilginç eylem
Meclis önünde savaş tepkisi
İran'da dikkat çeken atama
Karargahın başına o isim getirildi
Fındık ihracatı göz doldurdu
Gelir 2,5 milyar doları aştı
Kritik davada karar
Hüseyin Baş'tan ilk açıklama
"Yapay zeka ürünü..'
MSB'den Anıtkabir açıklaması
UNRWA: Gazze'ye 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz
Aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı
Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi
"Haksız rekabete neden oluyor"
CHP lideri Özel'den Gürsel Tekin ile ilgili açıklama
"Biz tedbirli olarak disipline verdik"
'Acımasız savaşçılar oluruz'
Maduro'dan ABD'ye rest
Husiler İsrail hedefini hipersonik füzeyle vurdu
"Operasyon başarıyla sonuçlandı"
Alaattin Köseler serbest bırakıldı
Beykoz Belediyesi davasında kritik karar
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Herkes yaptığının cezasını bulacak
3 puan 3 golle geldi
Gürcistan deplasmanında kritik galibiyet
Ne görüştüler?
Erdoğan Bahçeli'yi ziyaret etti
Kritik görüşme gerçekleşti
Dervişoğlu'ndan Özel'e ziyaret
O ülkede ilginç eylem
Meclis önünde savaş tepkisi
İran'da dikkat çeken atama
Karargahın başına o isim getirildi
Fındık ihracatı göz doldurdu
Gelir 2,5 milyar doları aştı
Kritik davada karar
Hüseyin Baş'tan ilk açıklama
"Yapay zeka ürünü..'
MSB'den Anıtkabir açıklaması
UNRWA: Gazze'ye 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz
Aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı
Çelik üreticilerinden ithalata karşı önlem talebi
"Haksız rekabete neden oluyor"
CHP lideri Özel'den Gürsel Tekin ile ilgili açıklama
"Biz tedbirli olarak disipline verdik"
'Acımasız savaşçılar oluruz'
Maduro'dan ABD'ye rest
Husiler İsrail hedefini hipersonik füzeyle vurdu
"Operasyon başarıyla sonuçlandı"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.