logo
23 HAZİRAN 2026

Basketbolda 54. sezon başlıyor

Basketbol Süper Ligi'nde 54. sezon, yarın oynanacak üç maçla başlayacak   

27.09.2019 00:00:00
Basketbolda 54. sezon başlıyor
Basketbolda 54. sezon başlıyor
Süper Lig'in son şampiyonu Anadolu Efes, geride kalan 53 sezonda 14 kezle bu başarıyı en çok yaşayan takım oldu.

Adını 2011-2012 sezonunda Anadolu Efes olarak değiştiren Efes Pilsen, lig tarihinde ilk şampiyonluğunu 1978-1979 sezonunda kazandı. Lacivert-beyazlılar, ligde 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004 ve 2004-2005 sezonlarında üst üste 4 şampiyonluk yaşadı. Anadolu Efes, 2008-2009'daki şampiyonluğunun ardından 9 sezon süren kupa hasretini geçen sezon mutlu sona ulaşarak bitirdi.

Fenerbahçe'nin 9 şampiyonluğu var

Fenerbahçe'nin Basketbol Süper Ligi'nde 9 şampiyonluğu bulunuyor. İlk şampiyonluğunu 1990-1991 sezonunda yaşayan sarı-lacivertli takım, daha sonra 16 yıl şampiyon olamadı. 2006-2007 sezonunda Ülker ile sponsorluk anlaşması imzalayan ve Fenerbahçe Ülker olarak ligde mücadele eden sarı-lacivertliler, 16 yıl aradan sonra şampiyon olarak, kulübün 100. yılında hasretine son vermişti. Fenerbahçe Ülker, 2007-2008 sezonunda da şampiyonluğa ulaşıp tarihinde ilk kez üst üste iki kez zirveye çıktı.

Efes Pilsen'e 2009-2010 sezonunda play-off final serisinde 4-2 üstünlük kurarak şampiyon olan sarı-lacivertliler, sonraki iki şampiyonluğunu Galatasaray'a karşı elde etti. Fenerbahçe Ülker, 2010-2011 sezonunda play-off finalinde rakibini 4-2 ile geçerek kupayı kaldırdı. Sarı-lacivertliler, 2013-2014 sezonunda da 3-3 eşitliğin olduğu play-off final serisinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'ndaki son maça sarı-kırmızılı takım çıkmayınca, 6. kez şampiyon olarak rakibini şampiyonluk sayısında geride bırakmayı başardı.

Fenerbahçe, 2015-2016 sezonunda Anadolu Efes'i geçerek 7, 2016-2017 sezonunda da Beşiktaş Sompo Japan'a play-off finallerinde üstünlük sağlayarak 8. kez şampiyonluğunu elde etti. Sırp başantrenör Zeljko Obradovic yönetimindeki sarı-lacivertli takım, son olarak 2017-2018 sezonunda play-off finallerinde TOFAŞ'ı geçerek 9. şampiyonluğuna ulaştı.

Galatasaray 5 kez şampiyon oldu

Galatasaray, Basketbol Süper Ligi'nde 5 kez şampiyonluk kupasını müzesine götürdü. Sarı-kırmızılı takım, ilk şampiyonluk kupasını 1968-1969 sezonunda kazandı. Ligde play-off sistemine geçildikten sonra 1984-1985 sezonunda finalde Fenerbahçe'ye ve 1985-1986 sezonunda da Efes Pilsen'e 2-1'lik üstünlük kurarak üst üste iki kez şampiyonluk kupasını müzesine götüren sarı-kırmızılılar, 1989-1990 sezonunda da play-off finalinde Paşabahçe'yi 3-1 ile geçerek şampiyonluk yaşadı.

Ligde 2012-2013 sezonunda play-off finalinde Banvit'e 4-1 üstünlük kuran sarı-kırmızılılar, 23 yıllık şampiyonluk hasretine son verdi ve 5. şampiyonluğunu kazandı. Galatasaray, 2013-2014 sezonunda play-off final serisinde yönetim kurulunun kararıyla son maça çıkmadı. Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, play-off final serisinin 7. maçını 20-0 Fenerbahçe Ülker lehine tescil ederek, sarı-lacivertli takımı şampiyon ilan etti.

Beşiktaş'ın 2 şampiyonluğu var

Beşiktaş, ligde iki kez şampiyonluğa ulaştı. Siyah-beyazlılar, 1974-1975 sezonunda 57 puanı bulunan Galatasaray'ın önünde 60 puanla ligi ilk sırada tamamlayarak, ilk şampiyonluğunu elde etti. Beşiktaş, 2011-2012 sezonunda ise play-off final serisinde Anadolu Efes'e 4-2 üstünlük kurup, 37 yıl sonra mutlu sona ulaşarak ligde ikinci kez şampiyon oldu.

Eczacıbaşı da 8 kez şampiyon oldu

Basketbol şubesini yıllar önce kapatan Eczacıbaşı, ligde 8 şampiyonluk kazandı. Ligde İTÜ 5, Ülkerspor da 4 kez kupayı müzesine götürdü.

İlk şampiyon Altınordu

1966-1967 sezonuyla başlayan Deplasmanlı Erkekler Basketbol Birinci Ligi'nde ilk şampiyonluğu Altınordu kazandı. Ligde 1983-1984 sezonunda play-off sistemine geçildi ve bu tarihten itibaren lig şampiyonu, play-off maçlarının ardından belirlendi. Pınar Karşıyaka ve TOFAŞ'ın ikişer, Muhafızgücü'nün de ligde bir şampiyonluğu bulunuyor.

Türk basketbolunun ilkleri, rekorları, unutulmazları

Türk basketbolunda birçok ilk ve ilginç rekorları barındıran Basketbol Süper Ligi 54. yaşına giriyor. Ligde geride kalan 53 yılda birçok unutulmaz rekor ve ilkler yaşandı. Anadolu Efes'i çalıştıran tecrübeli başantrenör Ergin Ataman, Türk basketbol tarihinde birçok ilke imza attı.

Efes Pilsen (Anadolu Efes), Beşiktaş Milangaz ve Galatasaray Medical Park ile şampiyonluk yaşayan Ataman, 3 farklı takımla ligde ipi göğüsleyen ilk ve tek antrenör oldu. Avrupa'da profesyonel liglerde takım çalıştıran ilk Türk antrenör olan Ergin Ataman, Basketbol Süper Ligi'nde "Üç büyükler"den ikisiyle (Beşiktaş ve Galatasaray) şampiyonluk kazanan ilk teknik adam olarak da tarihe geçti.

2001-2002 sezonunda İtalya'nın Montepaschi Siena ekibini çalıştıran ve takımına ilk sezonunda Avrupa Raimundo Saporta Kupası'nı kazandıran Ataman, bu kupayı kaldıran ilk ve tek Türk antrenör olarak tarihte yerini aldı. Anadolu Efes'e geçen sezon Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunda final oynatan Ataman, bu organizasyonda ikincilik yaşayan ilk Türk antrenör oldu.

Montepaschi Siena'ya da 2002-2003 sezonunda Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final oynatıp Avrupa üçüncülüğünü kazanan Ataman, bu kupada yabancı bir takımla üçüncülük kazanan ilk Türk antrenör olma başarısı gösterdi.

Erman Kunter'in rekoru hala kırılamadı

Türk basketbol tarihinin en önemli yıldızlarından Erman Kunter, 153 sayıyla bir maçta en fazla sayı atan oyuncu unvanını elinde bulunduruyor. Fenerbahçe'de forma giyen Kunter, 1988'de sarı-lacivertlilerin Hilalspor'u 175-101 yendiği maçta 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda kaydettiği 81 sayıyla da bir devrede en fazla sayı üreten basketbolcu olarak tarihe geçti. Kunter, 2009-2010'da Cholet'i Fransa Birinci Basketbol Ligi şampiyonu yaparak, antrenör olarak da bir ilke imza attı. Kunter, yabancı bir takımın başında lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek Türk antrenör oldu.

Budanur'un rekoru

Beşiktaşlı Hüdai Budanur da kırılması güç bir rekora sahip. 1957 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda yapılan İstanbul Ligi maçında Beşiktaş, İstanbul Karagücü'nü 110-56 yenerken, Budanur, siyah-beyazlıların 110 sayısını da tek başına attı.

Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde şampiyonluk yaşayan ilk Türk ekibi

Fenerbahçe, Sırp başantrenör Zeljko Obradovic yönetiminde 2016-2017 sezonunda THY Avrupa Ligi'nde Türk basketbolu adına büyük bir başarı elde etti. Avrupa Ligi'nde mutlu sona ulaşan Fenerbahçe, Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük kupasını müzesine götüren ilk Türk takımı olmayı başardı. Fenerbahçe, ayrıca bir NBA ekibini yenen ilk Türk takımı oldu. Sarı-lacivertli ekip, ''NBA Europe Live 2012'' kapsamında 5 Ekim 2012'de Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda konuk ettiği Boston Celtics'i 97-91 mağlup etti.

Sarı-lacivertli takım, ABD'de bir NBA takımını yenen ilk Türk takımı olma unvanını da aldı. Fenerbahçe, Avrupa Ligi Basketbol Dünya Turu 2015 kapsamında New York'taki Barclays Center'da 6 Ekim 2015'te karşılaştığı Brooklyn Nets'i 101-96 yendi.

NBA'deki ilk Türk Mirsad Türkcan

Mirsad Türkcan, Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) oynayan ilk Türk basketbolcu olarak tarihe geçti. 1998 yılında ilk kez Houston Rockets'a transfer olan Mirsad, NBA'de fazla oynama şansı bulamadı. 2001-2002 sezonunda CSKA Moskova takımında forma giyen Mirsad Türkcan, Avrupa Ligi normal sezonunda en değerli oyuncu (MVP) seçilen ilk Türk basketbolcu oldu. Mirsad Türkcan, Fenerbahçe Ülker'in 3 Ocak 2008'de deplasmanda İtalya'nın Lottomatica Roma ile yaptığı maçta 1000 ribaunt barajını aşarak, ULEB Avrupa Ligi tarihine geçti. Basketbolda 2000 yılından bu yana düzenlenen Avrupa Ligi'nde 1000 ribaunda ulaşan ilk oyuncu olan Mirsad Türkcan, Lottomatica Roma karşısında 13 ribaunt alarak, toplam ribaunt sayısını 1007'ye taşımıştı.

En fazla oynayan Türk oyuncu Hidayet Türkoğlu

NBA'de en fazla oynayan Türk oyuncu Hidayet Türkoğlu oldu. Sacramento Kings tarafından 2000 yılında seçilen Hidayet Türkoğlu, Mirsad'dan daha başarılı bir performans sergileyerek, aralıksız 15 yılla NBA'de en fazla oynayan Türk oyuncu olarak tarihe geçti.

NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk oyuncu Mehmet Okur

Detroit Pistons ile 2003-2004 sezonunda şampiyonluk sevinci yaşayan Mehmet Okur, NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu olmayı başardı. Mehmet Okur, ayrıca Batı Konferansı'nda daha önce All-Star'a seçilen ancak sakatlığı nedeniyle oynayamayan Allen Iverson'ın yerine kadroya girerek, NBA tarihinde All-Star maçına çıkan ilk Türk sporcu olarak da tarihe geçti. Las Vegas'taki Thomas Mack Arena'da 18 Şubat 2007'de yapılan All-Star maçında Mehmet, yer aldığı 14 dakika 43 saniyede 4 sayı attı, 2 ribaunt aldı ve bir de asist yaptı.

İlk Avrupalı Granit

Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu ise Yalçın Granit oldu. Granit, Fransa'nın Racing Paris takımında oynadı. 2000-2001 sezonunda Yunanistan'ın AEK takımına giden İbrahim Kutluay ise ilk kez bir Yunan takımına transfer olan Türk oyuncu oldu. 2001-2002 sezonunda Panathinaikos ile Avrupa Ligi şampiyonluğuna ulaşan İbrahim Kutluay, bu kupayı kaldıran ilk Türk basketbolcu olarak tarihteki yerini aldı. 2007 yılında İspanya'nın Real Madrid takımıyla ULEB Kupası'nı kazanan Kerem Tunçeri de ilk kez bu kupada şampiyonluk sevinci yaşayan Türk basketbolcu olma başarısını gösterdi.

Anadolu Efes'in ilkleri

2011-2012 sezonunda ismini Anadolu Efes olarak değiştiren Efes Pilsen, 1996 yılında Avrupa Radivoj Koraç Kupası'nı müzesine götürerek, ilk kez bu spor dalında Avrupa kupası kazanan Türk takımı olmayı başardı. Lacivert-beyazlılar, Avrupa kupalarında finale çıkan ilk takım olma özelliğini de taşıyor. 1993 yılında da Avrupa Kulüpler Kupası'nda final oynayan Anadolu Efes, Torino'da Yunan rakibi Aris'e 50-48 yenilmişti.

NBA ekibiyle maç yapan ilk Türk takımı Anadolu Efes

Anadolu Efes, bir NBA ekibiyle maç yapan ilk Türk takımı oldu. NBA'in davetlisi olarak 2006 yılında ABD'ye giden lacivert-beyazlılar, 11 Ekim 2006'da Denver Nuggets ile yaptığı hazırlık maçıyla, bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk ekibi unvanını aldı. Anadolu Efes, NBA'deki ikinci hazırlık maçında 13 Ekim 2006'da Golden State Warriors ile oynadı.

Türkiye'de maç yapan ilk NBA takımı Minnesota Timberwolves

NBA ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği'nin (ULEB) yaptığı anlaşma gereği İstanbul'a gelen NBA takımlarından Minnesota Timberwolves, 6 Ekim 2007'de Anadolu Efes ile özel maç yaptı. EA Sports'un organizasyonu ''NBA Europe Live Tour 2007'' kapsamında çeşitli etkinliklerde bulunmak üzere İstanbul'a gelen ve burada yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Minnesota Timberwolves'ın, Anadolu Efes ile yaptığı maçla ilk kez bir NBA takımı Türkiye'de karşılaşmaya çıktı. Anadolu Efes de Türkiye'de bir NBA takımıyla karşılaşan ilk Türk takımı unvanını aldı.

Recep Ankaralı tarihe geçti

Anadolu Efes ile Minnesota Timberwolves arasındaki karşılaşmada görev yapan Türk hakem Recep Ankaralı, tarihe geçti. Recep Ankaralı, bir NBA takımının maçında görev yapan ilk Türk hakem oldu. ABD'den gelen NBA hakemleri Jack Nies ve Luis Grillo, Recep Ankaralı ile karşılaşmayı yönetti.

Haftanın programı

Erkekler Basketbol Süper Ligi'nde 2019-2020 sezonu ilk hafta maçlarıyla başlayacak.

Türkiye Basketbol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, ligde haftanın müsabaka programı şu şekilde:

Yarın:

13.00 Arel Üniversitesi Büyükçekmece Basketbol-Darüşşafaka Tekfen (Gazanfer Bilge)

15.15 Türk Telekom-Galatasaray Doğa Sigorta (Ankara)

17.30 Teksüt Bandırma-Pınar Karşıyaka (Banvit Kara Ali Acar)

29 Eylül Pazar:

13.00 Bursaspor-TOFAŞ (TOFAŞ)

15.15 Gaziantep Basketbol-Afyon Belediyespor (Şahinbey)

17.30 Bahçeşehir Koleji-Beşiktaş Sompo Sigorta (BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi)

20.00 Sigortam.net İTÜ Basketbol-Fenerbahçe Beko (Salon henüz açıklanmadı)

30 Eylül Pazartesi:

20.00 Anadolu Efes-OGM Ormanspor (Sinan Erdem)

Ilaix Moriba cimbom olacak mı?


 
Galatasaray merkez orta saha konusunda yıldız isimlerle ilgileniyor. Ancak Celta Vigo forması giyen Ilaix Moriba da yoklandı. Bu hareketin arkasında farklı bir düşünce var...

23.06.2026 14:28:00
Haber Merkezi
Ilaix Moriba cimbom olacak mı?
Ilaix Moriba cimbom olacak mı?

Galatasaray'ın güçlendireceği bölgelerden biri kesinlikle merkez orta saha olacak. Sarı-Kırmızılılar'ın listesinde yıldız alternatifler bulunuyor. Fakat Cim-Bom'dan sürpriz bir hamle geldi. Celta Vigo forması giyen Ilaix Moriba için 15 milyon Euro önerildi.







Cimbomun teklifi düşük bulundu

La Liga temsilcisinin ise en az 20 milyon euro beklediği kaydedildi. Taraflar arasındaki temaslar sürüyor. Herkes Ilaix Moriba ismine şaşırdı ancak bu hareketin arkasında farklı bir düşünce bulunuyor. Gineli futbolcu, 23 yaşında ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun "genç" yabancı kriterini karşılıyor.







Genç olması avantaj

23 yaşındaki Ilaix Moriba, geride bıraktığımız sezonda La Liga'da tam 36 maça çıktı. Sahada 2.489 dakika kaldı. 2 gol ve 3 asist üretti. Galatasaray Yönetimi, birçok kulvarda mücadele verileceği için Ilaix Moriba'yı da kadrosuna katmak istiyor. 1.85 boyundaki futbolcunun asıl yeri merkez orta saha. Ancak 10 numara ve ön liberoda da görev yapabiliyor. Yani tam bir joker. Gineli yıldızın, Galatasaray'a çok sıcak baktığı öğrenildi. Taraflar arasındaki pazarlıklar devam ediyor.

Torino'da Emirhan İlkhan gerçekleri

İtalyan ekibi Torino, geçen sezon fazla şans bulamayan Emirhan İlkhan'ın sözleşmesini 30 Haziran 2027'ye kadar uzatmıştı. Serie A temsilcinin bu kararında sportif gerekçeler değil, maddi konular öndeydi...

23.06.2026 12:36:00
Haber Merkezi
Torino'da Emirhan İlkhan gerçekleri
Torino'da Emirhan İlkhan gerçekleri
Torino 2022 yazında Beşiktaş'a 4.9 milyon euro ödeyerek Emirhan İlkhan'ı kadrosuna katmıştı. Ancak oyuncu, beklentileri karşılayamadı. Sonraki süreçte Sampdoria ve Başakşehir gibi takımlara kiralandı. 22 yaşındaki merkez orta saha, geride bıraktığımız sezonda da fazla oynayamadı.






1 GOL VE 2 ASİST

1.75 boyundaki futbolcu, ligde 19 maça çıktı. Sahada 1.008 dakika kaldı. 1 gol ve 2 asist üretti. Torino her şeye rağmen Emirhan'ın sözleşmesini 30 Haziran 2027'ye kadar uzattı. Bu kararın arkasında sportif gerekçelerden çok maddi konular ön plandaydı...






ARA KAZANMAK İSTİYORLAR

Emirhan hem Beşiktaş hem Galatasaray hem Fenerbahçe hem de Trabzonspor'a önerildi. Torino'nun hesaba kattığı konulardan biri de yeni sezondaki yabancı kontenjanıydı. Eğer kural değişmezse, yeni sezonda 10+4'lük kontenjan geçerli olacak. Serie A temsilcisi bu sebeple 22 yaşındaki futbolcudan para kazanabileceğini düşündü. Eğer oyuncuyu Türkiye'ye satabilirlerse, istediklerini elde edecekler.

Oulai'yi Trabzonspor'a nasıl kaptırdık?

Trabzonsporlu Christ Inao Oulai, Fildişi Sahili Milli Takımı'yla Dünya Kupası'nda en çok dikkat çeken isimler arasına girdi. Fransa'da ise Ligue 1 ekiplerinin onu nasıl Trabzonspor'a kaptırdığı sorgulanıyor!

23.06.2026 12:29:00
Haber Merkezi
Oulai'yi Trabzonspor'a nasıl kaptırdık?
Oulai'yi Trabzonspor'a nasıl kaptırdık?
Trabzonspor geride bıraktığımız sezonun başında Bastia Kulübü'ne 5.5 milyon euro ödeyerek Christ Inao Oulai'yi kadrosuna katmıştı. Bastia, sonraki satıştaki kardan %20'lik pay hakkına da sahip... Genç yetenekle 30 Haziran 2030 tarihine kadar mukavele yapıldı.






HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Oulai sahaya ilk adımını attığı andan itibaren farkını hissettirdi. Ardından Fildişi Sahili Milli Takımı'nın da önemli parçalarından biri haline geldi. Dünya Kupası kadrosuna alındı. İlk 2 maçlar itibarıyla da herkesin dikkatini çekti. Fransa'da ise farklı bir gündem oluştu...






BURNUNUZUN DİBİNDEYDİ

Şu anda Fransa'da, Ligue 1 ekiplerinin Oulai'yi nasıl fark edemediği sorgulanıyor. 20 yaşındaki merkez orta saha piyasa değerini katlarken, "Ligue 1 takımları, burunlarının dibindeki Oulai'yi fark etmedi. Trabzonspor, onların göremediğini gördü" şeklinde yorumlar yapılıyor. Dünya Kupası sonrasında Bordo-Mavililer'e çok yüksek teklifler gelebilir.

Beşiktaş'tan sürpriz Vlahovic hamlesi

Juventus ile sözleşmesinin son günlerine (30 Haziran'da bitiyor sözleşmesi) giren Dusan Vlahovic, transfer piyasasında tam anlamıyla bir şok yaşıyor. Avrupa’nın dev kulüplerinden beklediği teklifleri alamayan Sırp golcünün masasında, şu an için sadece birkaç Arap kulübü ve Türkiye’den Beşiktaş’ın resmi ilgisi bulunuyor

23.06.2026 12:17:00
Haber Merkezi
Beşiktaş'tan sürpriz Vlahovic hamlesi
Beşiktaş'tan sürpriz Vlahovic hamlesi
BAYERN YA DA ATLETICO YOK

Bayern Münih, Atletico Madrid ve Premier Lig hayalleri kuran Vlahovic'in menajerleri, devlerin sessizliği karşısında büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Sırp forvetin Juventus ile yürüttüğü kontrat görüşmelerinde geri adım atmaması ise süreci tıkayan en büyük etken. Yıllık 8 milyon euro maaş, bonuslar ve 10 milyon euro'luk imza parası talep eden Vlahovic, Torino ekibinin sunduğu 6 milyon euro'luk teklifi reddetti.






JUVENTUS GERİ ADIM ATMIYOR

Golcü oyuncunun takım içi dengeleri öne sürerek yönetime "David'den daha az kazanmamı mı bekliyorsunuz?" restini çektiği belirtiliyor. Juventus cephesi ise geri adım atmaya niyetli değil. Torino kulübü, Vlahovic'in mevcut sözleşmesindeki net 12 milyon avroluk son maaş yükünden kurtulmak isterken, piyasa gerçeklerinin üzerindeki bu talepleri karşılamayı kesinlikle düşünmüyor.






6 MİLYON EURO'DAN FAZLA YOK

Kovulan Damien Comolli sonrası dönemde yönetim masasında yüzler gülse de kulübün "6 milyon euro sınırını aşmama" politikası katı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Bu inatlaşma, Vlahovic'i transfer döneminin sonunda takımsız kalma ve önüne gelecek herhangi bir teklifi zorunlu olarak kabul etme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.






Kendine ve yeteneklerine aşırı güvenen Sırp yıldız ve menajerlerinin, Juventus'un resti ve Beşiktaş'ın somut ilgisi karşısında nasıl bir viraj alacağı merak konusu. Sırp golcü için çember daralıyor.

Konyaspor hedef büyüttü

Transferde bombayı patlatmaya hazırlanan Konyaspor, São Paulo forması giyen dünyaca ünlü Portekizli sağ bek Cédric Soares'e milyonluk teklif yaptı. Brezilya ekibinin kadroda düşünmediği ve yolları ayırmaya hazır olduğu 34 yaşındaki Avrupa şampiyonu yıldız, yeşil-beyazlıların cazip teklifine 'evet' diyerek İç Anadolu'ya gelmeye çok yaklaştı

23.06.2026 12:13:00
Haber Merkezi
Konyaspor hedef büyüttü
Konyaspor hedef büyüttü
Konyaspor, transfer piyasasında bombayı patlatmaya hazırlanıyor. Yeşil-beyazlılar, Brezilya ekibi São Paulo'da forma giyen dünyaca ünlü Portekizli sağ bek Cédric Soares'e reddedemeyeceği, milyon euro'luk bir transfer teklifi sundu. Portekiz Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonluğu yaşayan 34 yaşındaki deneyimli savunmacı, bu teklifin ardından Türkiye'ye ve Avrupa futboluna dönmeye çok yaklaştı.






YÜKSEK MAAŞINDAN KURTULMAK İÇİN

São Paulo cephesi, oyuncunun ayrılığına zorluk çıkarmama kararı aldı. Teknik direktör Dorival Júnior'ın planları arasında yer almayan ve kadroda yer bulmakta zorlanan Soares, Brezilya kulübünün son antrenmanlarına da katılmadı. Kulüp yönetimi, yüksek maaş yükünden kurtulmak ve kadroyu gençleştirmek adına deneyimli sağ bekin sözleşme feshine şimdiden yeşil ışık yaktı.






BÜYÜK ÖLÇÜDE EL SIKIŞILDI

Oyuncunun menajerlik şirketi, Konyaspor'dan gelen mali teklifin São Paulo'dan kazandığı ücretin çok üzerinde olduğunu Brezilya kulübüne resmen iletti. Kariyerine yeniden Avrupa'da devam etmek isteyen Portekizli yıldızın, son günlerde yeşil-beyazlı yönetimle yaptığı görüşmelerde büyük ölçüde el sıkıştığı öğrenildi.






ARSENAL'DA DA KUPA KAZANMIŞTI

Cédric Soares ile daha önce Portekiz'den Rio Ave ve Estoril'in yanı sıra İtalya'dan Pisa da ilgilenmişti. Ancak Konyaspor'un masaya koyduğu cazip ekonomik şartlar ve iddialı proje, transfer yarışında Anadolu kartalını açık ara öne geçirdi. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve transferin önümüzdeki günlerde resmiyet kazanması bekleniyor.

Cerny için veda vakti


 
İskoç takımı Aberdeen Kulübü'nün eski CEO'su Keith Wyness, "Rangers'ın Vaclav Cerny'yi geri getirmesi gerçekten çok iyi bir hamle olur. Sanırım yaklaşık 5 milyon sterline anlaşırlar (yaklaşık 5.8 milyon euro)" ifadelerini kullandı.

23.06.2026 11:48:00
Haber Merkezi
Cerny için veda vakti
Cerny için veda vakti

Beşiktaş sezon başında Wolfsburg'a 6 milyon Euro ödeyerek Vaclav Cerny'yi kadrosuna katmıştı. Çekyalı kanat oyuncusunun İstanbul günleri iyi başladı. Ancak sonrasında hakkında bazı tartışmalar yaşandı. Forma sürelerinde düşüş gözlemlendi. 1.82 boyundaki futbolcunun bu yaz ayrılma ihtimali hayli yüksek... Cerny, Beşiktaş'a gelmeden önce Rangers Kulübü'nde kiralık olarak forma giymişti. Oyuncunun tekrar İskoç ekibine dönmek istediği konuşuluyor. Bu arada Aberdeen Kulübü'nün eski CEO'su Keith Wyness ortaya çok çarpıcı bir iddia attı. Wyness, "Rangers'ın Cerny'yi geri getirmesi gerçekten çok iyi bir hamle olur. Sanırım yaklaşık 5 milyon sterline anlaşırlar (yaklaşık 5.8 milyon euro)" açıklamasını yaptı.







Aldığı fiyata satacak

Bu durumda Beşiktaş, 6 milyon euroya aldığı oyuncuyu 5.8 milyona göndermiş olacak. Elbette Cerny'nin maaş yükü de ortadan kalkacak. Siyah-Beyazlılar hem sağ hem de sol kanat konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Transfer döneminde de en fazla takviye bu bölgelere yapılacak.







5 gol, 8 asist

Kartal uzun süredir kanatlardan beklediği katkıları alamıyor. Tekrar Cerny'ye dönersek 28 yaşındaki futbolcu geçen sezon Süper Lig'de 30 maça çıktı. Sahada 2.008 dakika kaldı. 5 gol ve 8 asist üretti.







Özellikle son dönemlerde eski Teknik Direktör Sergen Yalçın onu sürekli oyundan alıyordu. Cerny, Çekya'nın Dünya Kupası kadrosunda yer almıyor.

Fenerbahçe için UEFA'dan kötünün iyisi haber

Fenerbahçe ile UEFA arasındaki FFP görüşmelerinde sona gelindi 

23.06.2026 11:40:00
Haber Merkezi
Fenerbahçe için UEFA'dan kötünün iyisi haber
Fenerbahçe için UEFA'dan kötünün iyisi haber
Fenerbahçe, UEFA ile 2022-2025 dönemini kapsayan FFP uzlaşmasında son bürokratik adımlara geldi. İddia edilenlerin aksine 6-7 milyon Euro'luk daha hafif bir para cezasıyla karşılaşması beklenen sarı-lacivertlilerde, asıl kritik yaptırım "transfer bakiyesi" olacak gibi duruyor. Satmadan almayı imkansız kılan bu kural Aziz Yıldırım yönetiminin "4 transfer" planını zorlaştırırken; kulüp oyunculardan %10-15 arası maaş indirimi istemek zorunda kalabilir.






Fenerbahçe ile UEFA arasındaki FFP görüşmelerinde sona gelindi. 2022-2025 yıllarındaki üç yıllık dönemi kapsayan ihlallerle ilgili uzlaşma anlaşmasının kesinleşmesi için artık sadece son bürokratik adımlar kaldı. İddia edilen karamsar senaryoların aksine, kulübe yönelik yaptırımların boyutu netleşmeye başladı.






DAHA DÜŞÜK BİR CEZA OLACAK

Gelen son bilgilere göre sarı-lacivertlilere kesilecek para cezası, iddia edildiği gibi 15 milyon Euro değil, 6 ila 7 milyon Euro arasında çok daha mütevazı bir seviyede olacak. Ancak asıl kritik yaptırım finansal değil, sportif tarafta yaşanacak. İddialara göre UEFA, Fenerbahçe'ye önümüzdeki Avrupa Ligi kadrosunun oluşturulmasında kesin bir "transfer bakiyesi" kuralı uygulayacak.






SATTIĞIN KADAR AL GÜNDEMDE

Bu kısıtlama, Aziz Yıldırım yönetiminin seçim döneminde camiaya verdiği "4 büyük transfer" sözünün tutulmasını şu an için zorlaştırıyor. Kulübün yapacağı her yeni hamle; oyuncunun maaşı, imza parası ve amortisman bedelleri titizlikle hesaplanarak, stratejik oyuncu satışlarıyla dengelenmek zorunda kalacak. Yani satmadan almak ya da bütçeyi aşmak mümkün olmayacak.






YÜZDE 10-15 MAAŞ İNDİRİMİ GÜNDEMDE

Ekonomik dengeyi sağlamak adına kulübün radikal bir adım atması da gündemde. UEFA ile anlaşma imzalandığı takdirde, mevcut futbolculardan %10 ile %15 arasında bir maaş indirimine gitmeleri talep edilecek. Gelir-gider tablosunun nihai hesaplamaları ve resmi mali bilanço ise ancak Ağustos ayının sonunda netlik kazanacak.






DİĞER KURAL ÇOK ETKİLEMEYECEK

Avrupa kadrosuna getirilecek oyuncu sayısı kısıtlaması ise kulüp içinde büyük bir kriz olarak görülmüyor. Fenerbahçe, son yıllarda altyapıdan yeterli oyuncu yetiştirip listeye yazamadığı için zaten UEFA'ya sürekli eksik isim bildiriyordu. Bu nedenle kadro sınırlaması, sarı-lacivertlilerin alışık olduğu ve yönetebileceği bir süreç olacak.

İsmail Kartal, Dirk Kuyt'un gölgesinde mi kalacak?


 
Fenerbahçe'de yardımcı antrenörlük görevine getirilen Dirk Kuyt, şok iddialarla İstanbul'a geldi. Hollandalı çalıştırıcının, 250 bin Euro'luk tazminatı ve maaşıyla birlikte 1 yıllık toplam maliyetinin Teknik Direktör İsmail Kartal'ı geçeceği konuşuluyor. Üstelik Kartal ile 1 yıllık sözleşme imzalanırken, Kuyt'a 1+3 yıllık uzun vadeli kontrat verilmesi sarı-lacivertlilerin geleceğe yönelik planlarını gözler önüne seriyor.

23.06.2026 11:38:00
Haber Merkezi
İsmail Kartal, Dirk Kuyt'un gölgesinde mi kalacak?
İsmail Kartal, Dirk Kuyt'un gölgesinde mi kalacak?

Hollanda'da ikinci lig (Eeerste Divisie) ekibi FC Dordrecht ile sözleşmesini yeniledikten sadece 8 hafta sonra takıma veda eden Dirk Kuyt, Fenerbahçe'de yardımcı antrenörlük görevine başlamak için İstanbul'a geldi. 45 yaşındaki futbol adamının sarı-lacivertli kulübe katılımı, teknik heyetteki maaş dengelerini de değiştirecek çarpıcı iddiaları beraberinde getirdi.







Maliyeti Kartal'dan fazla

Bir iddiaya göre, Fenerbahçe'de ikinci adam olarak görev yapacak olan Kuyt, teknik direktör İsmail Kartal'dan daha yüksek bir maaş alacak. Bir diğer iddiaya göre de Hollandalı çalıştırıcının Dordrecht'ten ayrılması için ödenecek tazminat da hesaba katıldığında, kulübe 1 yıllık toplam maliyeti Kartal'ın maliyetini geride bırakacak.

Uzun dönemli sözleşme imzaladı

Sözleşme sürelerindeki farklılık da dikkat çeken bir diğer detay. Teknik direktör İsmail Kartal ile sadece 1 yıllık sözleşme imzalanırken, yardımcısı Dirk Kuyt'a 1+3 yıllık uzun vadeli bir kontrat verilecek. Bu durum, sarı-lacivertli yönetimin geleceğe yönelik planlarında Kuyt'a farklı bir rol biçtiği yorumlarına neden oldu.







Tazminatı yüksek değil

2012-2015 yılları arasında Fenerbahçe forması giyen Hollandalı yıldız, geçtiğimiz hafta kulüple ön anlaşmaya varmıştı. Bu gelişme üzerine FC Dordrecht, yeni sezonun ilk antrenmanını hafta sonundan sonraya ertelemek zorunda kaldı. Pazartesi günü eski takımına veda eden Kuyt'ın ayrılığı karşılığında Fenerbahçe, Hollanda II. lig ekibine maddi tazminat ödeyecek. İddialara göre bu rakam 250 bin Euro.







Nisan ayında 2 yıllık sözleşme imzalamıştı

Nisan ayında kulübüyle 2 yıllık yeni sözleşme imzalayan ve "Büyük adımlar atıyoruz, yetenekleri geliştirmek istiyorum" diyen Hollandalı hoca, eski kulübü Fenerbahçe'den teklif alır almaz kararını değiştirdi. Bu zorlu görevi sabırsızlıkla beklediğini belirten Kuyt, Süper Lig'de zirve mücadelesi veren İsmail Kartal'ın ekibine katılmak üzere İstanbul'a geldi. Dirk Kuyt, 2012-1015 döneminde fenerbahçe'de 95 maçta forma giymiş, 26 gol atmıştı.

Kolo Muani transferi için kapışıyorlar

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin forvet adayları arasında Kolo Muani'de bulunuyor. Fransız futbolcu konusunda Juventus'un resmi girişimleri sürüyoy

23.06.2026 11:30:00
Haber Merkezi
Kolo Muani transferi için kapışıyorlar
Kolo Muani transferi için kapışıyorlar
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin forvet adayları arasında Kolo Muani'de bulunuyor. Fransız futbolcu konusunda Juventus'un resmi girişimleri sürüyor. PSG ise son kararını vermedi.


PSG geçen sezon Kolo Muani'yi Tottenham'a kiralamıştı. Ancak Fransız yıldız Premier Lig'de büyük hayal kırıklığı yarattı. 30 maçta 1.669 dakika şans bulabildi. 1 gol ve 1 asist üretti. Buna rağmen oyuncuya gösterilen ilgide azalma yaşanmadı. 27 yaşındaki santrforun adı Galatasaray ve Fenerbahçe'yle de anılıyor.







ŞU ANDA PAZARLIK YAPIYORLAR

En ciddi hamleler ise Juventus'tan geldi. Serie A temsilcisi, PSG'ye "zorunlu satın alma" maddesi içeren kiralama teklifini iletti. Taraflar arasındaki pazarlıklar devam ediyor. Galatasaray ve Fenerbahçe cephesinin de gelişmeleri yakından takip ettiği öğrenildi.







HEPSİNİ GÖRMEK İSTİYORLAR

PSG Yönetimi, Fransız futbolcuyu hemen göndermeyi düşünmüyor. Diğer taliplerin de tekliflerini görmek istiyorlar. Yani Juventus'la orta yol bulunsa bile İtalyan ekibinden kısa bir süre talep edilecek. O zaman diliminde farklı bir takımdan daha iyi bir teklif gelmezse, 1.87 boyundaki yıldız, Juventus forması giyecek.

Julian Brandt için Galatasaray ihtimali

Borussia Dortmund ile sözleşmesini uzatmayan Julian Brandt boşa çıkmıştı

23.06.2026 11:25:00
Haber Merkezi
Julian Brandt için Galatasaray ihtimali
Julian Brandt için Galatasaray ihtimali
Borussia Dortmund ile sözleşmesini uzatmayan Julian Brandt boşa çıkmıştı. Alman 10 numaranın adı bir dönem ağırlıklı olarak Galatasaray'la anıldı. İngiltere'den ise farklı yönde haberler geldi...


Yorkshire Evening Post'un haberine göre; Leeds United, Borussia Dortmund'dan ayrıldıktan sonra serbest oyuncu statüsünü kazanan Julian Brandt'ı kadrosuna katmayı düşünüyor. Taraflar arasındaki temaslar devam ediyor. Arada çok küçük pürüzlerin kaldığı belirtildi.







ODAK NOKTASI DEĞİŞTİ

30 yaşındaki 10 numaranın adı bir dönem ciddi şekilde Galatasaray'la anılıyordu. Fakat Sarı-Kırmızılılar'ın odak noktası zaman içinde değişti. Cim-Bom'un tekrar Julian Brandt'la görüşme yapması beklenmiyor. Yine de transfer dönemlerinde her şeyin olabileceğini unutmamak lazım...







ROMA VE ATLETİCO MADRİD

Bu arada Leeds United girişimlerini sürdürürken Roma ve Atletico Madrid de gelişmeleri izliyor. Roma'nın çözmesi gereken bazı maddi sıkıntıları var. Atletico Madrid'de ise öncelik Julian Brandt değil... Şartlar değişirse bu iki takım da devreye girebilir...
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.