Besmelesiz iş mutlaka kısırdır
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Bismillahirrahmanirrahim ile başlanmayan her önemli iş kısırdır”





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Bismillahirrahmanirrahim, her yazılan şeyin anahtarıdır/başlangıcıdır." (Kenz'ul Ummal, 2490).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Bismillahirrahmanirrahim ile başlanmayan her önemli iş kısırdır." (a.g.e., 2491).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Seni, Süleyman b. Davud'dan sonra benden başka hiç kimseye nazil olamayan bir ayetten haberdar kılayım mı? O ayet, 'Bismillahirrahmanirrahim' ayetidir." (a.g.e., 2492).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bismillahirrahmanirrahim demeyi ardından bir şiir dahi söyleyecek olursan sakın terk etme."
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bazen taraftarlarımızdan bazısı işini, 'Bismillahirrahmanirrahim' ile başlatmadığı için Aziz ve Celil olan Allah onu tatsız olaylarla karşılaştırır ki ona Allah Tebarek ve Teâlâ'nın şükrünü ve hamdını hatırlatsın." (Nur'us Sakaleyn, 1/7/20).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın isimleri tabir, fiilleri anlatmak ve zatı ise hakikattir." (et-Tevhid, 36/2).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah kelimesi ilah kelimesinden türemiştir. İlah bir mabudu gerektirir ve isim sahibinden ayrıdır. O halde her kim sadece isme taparsa kâfirdir ve hiçbir şeye ibadet etmemiştir.
Her kim isim ve manaya birlikte taparsa müşriktir ve iki şeye ibadet etmiştir. Her kim de isme değil de ismin sahibine taparsa bu da tevhiddir." (a.g.e., 221/13).
"Kitab'dan bir ilme sahip olan biri, 'Gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm' dedi. Süleyman, tahtı yanına yerleşivermiş görünce, 'Bu, şükür mü yoksa nankörlük mü edeceğim diye beni sınayan Rabbimin lutfundandır. Şükreden ancak kendisi için şükretmiş olur fakat nankörlük eden bilsin ki Rabbim müstağnidir, kerem sahibidir' dedi." (Neml, 40).
İmam Askeri (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bismillahirrahmanirrahim'in Allah'ın en büyük ismine yakınlığı, gözün siyahlığının beyazlığına yakınlığından daha yakındır." (Bihar, 78/371/6).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın en büyük ismi Ümmü'l Kitap'ta (Fatiha suresinde) yer almıştır." (Sevab'ul A'mal, 130/1).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın en büyük ismi yetmiş üç harftir. Asif bunlardan sadece bir harfi bildi onu dile getirdi ve bu sebeple Asif ile Belkıs'ın tahtı arasında var olan her şey ortadan kalktı ve Asif elini uzattı tahtı aldı sonra yeryüzü eski haline geldi ve bütün bunlar göz açıp kapayıncaya kadar oldu. Allah'ın en büyük isminin yetmiş iki harfi bizim yanımızdadır.
Bir harfi ise Allah Tebarek ve Teâlâ'nın nezdindedir. Onu kendi gayb ilmine mahsus kılmıştır. Yüce ve azim olan Allah'tan başka bir güç ve kuvvet yoktur." (Bihar, 14/113/5). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL