Beslenme uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, çay ve kahvenin, demirin vücutta kullanımını azalttığı için yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerektiği vurgulayarak özellikle çayı, öğün aralarında açık ve limonla birlikte içilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ayşe Baysal, iyot eksikliğinin ise bebek ve çocuklarda büyüme sorunu, zeka geriliği ile cüceliğe, hamilerde düşük ve ölü doğuma, her yaşta da guatr hastalığına neden olduğunu bildirdi. İyot yetersizliğine bağlı hastalık sorunlarının iyotlu tuz kullanmakla önleneceğini dile getiren Prof. Dr. Baysal, iyotlu tuzun guatrı tedavi etmediğini, ancak oluşmasını ve ilerlemesini önlediğini kaydetti. D vitamini yetersizliğinin de özellikle bebek ve çocuklarda raşitizme (kemik hastalığı) yol açtığını anlatan Prof. Dr. Baysal, bu hastalığın belirtileri arasında el-bilek genişliği, kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar, bıngıldakların kapanmaması, kafa kemiklerinde yumuşama ve eğrilme, geç oturma ve yürüme, bacaklarda eğrilik, göğüs kemiklerinde bozukluk, kamburluk ve belkemiğinde eğrilik olduğunu söyledi. Bebeklere ilk aydan itibaren uygun miktarda D vitamini verilmesiniöneren Prof. Dr. Baysal, bu vitaminin besinlerde yeterli miktarda bulunmadığını ve en iyi kaynağının ise güneş olduğunu belirtti. Prof. Dr. Baysal, çocuğun her gün güneşe çıkarılmasının önemine işaret etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.















































































