logo
17 MAYIS 2025

Çiğ köfte yemenin de usulü var

05.03.2004 00:00:00
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan "Üretici ve Tüketici Gözüyle Et" kitabının yazarı Prof. Dr. Cemal Sarıcan, çiğ köftenin yapıldıktan hemen sonra veya 5 dereceye kadar soğutularak yenilmesini önerdi. Prof. Dr. Sarıcan, çiğköftenin insan sağlığı açısından, parazit ve bakteriler nedeniyle her zaman sakıncalı olduğunu bildirdi. Çiğ köfteyi yapan kişiden bakteriler, çiğetten de trişin, tenya, kıl kurtları gibi hastalık etkenlerinin köfteye geçtiğini kaydeden Sarıcan, "Bakteri ve parazitlerden kurtulmak için çiğ köfte yapılacak olan et önce şok dondurma ile dondurulmalı. Et en az 15 gün dondurulmuş olarak kaldıktan sonra çiğ köfte yapımında kullanılmalı. Dondurulmuş etlerde parazitler ve larvaları yaşayamazlar" dedi. Sarıcan, çiğ köfte yapımında kullanılacak malzemenin bakterilerdenarınmış, çiğ köfte yapanın ellerinin de dezenfekte edilmiş olması gerektiğini vurgulayarak, "Çiğ köfte, yapıldıktan hemen sonra tüketilmeli veya 5 dereceye kadar soğutularak tüketime sunulmalıdır. Açıkta ve soğutulmamış çiğ köfte satışı önlenmelidir" diye konuştu.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Nekbe günü anıldı
İsveç'te İsrail protesto edildi
Gürer: 'Niğde’de misket elma da sizlere ömür'
"Bahçelerde tespitler bitmedi, çiftçi bitti”
Guterres: Gazze'de abluka derhal sona erdirilmeli
"İnsani kriz tarif edilemeyecek kadar kötü"
O sözlerine 2 yıl istendi
Celal Şengör hakkında iddianame düzenlendi
Fesih ve silah bırakma mesajı
Tiran dönüşü önemli açıklamalar
Gazze yanıyor
İsrail kalıcı işgal amacıyla yoğun saldırı başlattı
En mutlu gününde şoku yaşadı
Disko topunun gelinin üstüne düştüğü anlar kamerada
Cumhurbaşkanı kararı ile kritik atamalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
3 yeni Bölge İdare Mahkemesi kurulacak
Karar Resmi Gazete'de
1 ile turuncu, 18 ile sarı uyarı
İçişleri Bakanlığı uyardı
İsrail, Gazze'de 'kalıcı işgal" saldırılarını başlattı
İsrail kabinesi planı onaylamıştı
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Üstelik sayıları da azalıyor
Her 10 gençten 6'sının işi yok
Gerçek beka sorunu
2010'da yüzde 17 idi, 2024'te yüzde 14.9
Türkiye düşmanlığı körükleniyor
Hintliler Türk elmasına bile düşmanlık besliyor
Nekbe günü anıldı
İsveç'te İsrail protesto edildi
Gürer: 'Niğde’de misket elma da sizlere ömür'
"Bahçelerde tespitler bitmedi, çiftçi bitti”
Guterres: Gazze'de abluka derhal sona erdirilmeli
"İnsani kriz tarif edilemeyecek kadar kötü"
O sözlerine 2 yıl istendi
Celal Şengör hakkında iddianame düzenlendi
Fesih ve silah bırakma mesajı
Tiran dönüşü önemli açıklamalar
Gazze yanıyor
İsrail kalıcı işgal amacıyla yoğun saldırı başlattı
En mutlu gününde şoku yaşadı
Disko topunun gelinin üstüne düştüğü anlar kamerada
Cumhurbaşkanı kararı ile kritik atamalar
Resmi Gazete'de yayımlandı
3 yeni Bölge İdare Mahkemesi kurulacak
Karar Resmi Gazete'de
1 ile turuncu, 18 ile sarı uyarı
İçişleri Bakanlığı uyardı
İsrail, Gazze'de 'kalıcı işgal" saldırılarını başlattı
İsrail kabinesi planı onaylamıştı
'Önümüzü göremiyoruz'
İş dünyası dert küpü
Üstelik sayıları da azalıyor
Her 10 gençten 6'sının işi yok
Gerçek beka sorunu
2010'da yüzde 17 idi, 2024'te yüzde 14.9
Türkiye düşmanlığı körükleniyor
Hintliler Türk elmasına bile düşmanlık besliyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.