Faizler dövizle birlikte artıyor
Piyasada bankaların TL cinsinden verdikleri kredilerde faiz oranı yüzde 33'e yükseldi. Kurumsal firmalar ortalama yüzde 25 faizle borçlanıyor. Hazine'nin son ihalede ödediği faiz ise yıllık yüzde 22.7... Kısaca Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19'dan 15'e çekmesi sadece dövizi değil, faizi de ateşledi.
15.12.2021 00:52:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye'de ekonomide tam bir başıboşluk ve başıbozukluk yaşanıyor. Batı Avrupa ülkelerinde, ABD'de, Çin'de, Güney Kore'de, Japonya'da, Singapur'da ekonomik koşullar yıllardır pek değişmezken, Türkiye'de saat başı yeni bir döviz kuru gündeme geliyor. Ortada karman çorman bir düzen var! Hatta düzensizlik, kaos var!
İşler ters gidiyor
Hükümetin dayatmasıyla Merkez Bankası, politika faizini Eylül ayından itibaren yüzde 19'dan Kasım'a kadar yüzde 15'e çekti. Bu dönemde 8.65 TL olan dolar 14.75'e kadar çıktı. İki ayda TL, yüzde 70 değer kaybetti. Peki, arzulandığı gibi ekonomide faizler düştü mü? Ne gezer! Faizler de tırmandı. Mesela Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 Aralık'ta düzenlediği 2 tahvil ihalesinde 3 milyar 282.8 milyon lira borçlanmaya gitmişti. İhalede yıllık faiz yüzde 22.7 oldu. Oysa Hazine, Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 19 olduğu dönemde yüzde 17'den borçlanıyordu. Şimdi yaklaşık 6 puan yükseğine borçlanıyor. Hazine'nin çevirmek zorunda olduğu TL borç yaklaşık 1 trilyon lira! Sadece bu faiz artışı bile devlete 60 milyar lira ek yük bindirdi. Devletin bilinen dış borcu ise 108 milyar dolar! Buradan binen yük ise 750 milyar lirayı aşıyor.
Piyasada faiz de çıldırdı
Öte yandan kamu ve özel bankaların uyguladığı faiz oranları da artış gösterdi. Kamu bankalarından kredi alabilmek için zaten önceden hükümetten 'uygundur' yazısı almak gerekiyor. Özel bankalar ise yüzde 33 ile TL kredisi veriyor. Hatırlı müşteriler ise yüzde 26'dan borçlanabiliyor. Mevduat kredileri ise pazarlığa tabi... Parası çok olan TL'ye yüzde 20 mevduat faizi alabiliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.