Gıdaları taze tüketin
Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde, pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki temasın önlenmesi isteniyor. Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş sütün satın alınması, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuk seçilmesi öngörülen sitede, sebze ve meyvelerin taze tüketilmesi gerektiği bildirildi.
Patojen kaynaklı hastalıkların, özellikle tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütlerle bulaştığı vurgulanan sitede, bu hastalıkları gıdadan uzaklaştırmak için, gıdaların tam olarak pişirilmesi gerektiği, mükemmel yapılan bir pişirmede patojenlerin öleceği belirtildi.
Pişmiş gıdalar
Pişmiş gıdaların çiğ gıdalardan uzak tutulması gerektiği vurgulanan sitede, çiğ gıdalarda kullanılan bıçak ve kesme tahtası pişmiş gıdalarda kullanıldığında, mikrop üremesi olacağına dikkat çekildi.
Pişmiş gıdaların, oda sıcaklığına geldiği zaman içinde mikroorganizmaların çoğalmaya başladığı, bu nedenle bu tür gıdaların uzun beklemesinin doğru olmayacağı kaydedilen sitede şöyle denildi:
"Bu tür gıdalar, ısısını kaymetmeden hemen tüketilmelidir. Eğer hemen tüketilmeyecekse, 6- derece sıcaklığın üstünde ya da 1- derecenin altında depolanmalıdır. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilmelidir.
Temizliğe dikkat
Uygun depolama, mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır. Ancak organizmaları öldürmez. Bu yüzden pişirilip depolanan gıdalar, pişirilme düzeyinde ısıtılmalıdır."
Sitede, gıdaların hazırlanmasına başlanmadan önce ve her ara vermede ellerin çok iyi yıkanması gerektiği belirtilerek, "Her gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasının, potansiyel mikrop kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden tüm mutfak yüzeylerinin dikkatlı bir şekilde temiz tutulması ve bulaşıklarla temas eden kıyafetlerin değiştirilmesi gerekir" denildi.
Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde, pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki temasın önlenmesi isteniyor. Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş sütün satın alınması, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuk seçilmesi öngörülen sitede, sebze ve meyvelerin taze tüketilmesi gerektiği bildirildi.
Patojen kaynaklı hastalıkların, özellikle tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütlerle bulaştığı vurgulanan sitede, bu hastalıkları gıdadan uzaklaştırmak için, gıdaların tam olarak pişirilmesi gerektiği, mükemmel yapılan bir pişirmede patojenlerin öleceği belirtildi.
Pişmiş gıdalar
Pişmiş gıdaların çiğ gıdalardan uzak tutulması gerektiği vurgulanan sitede, çiğ gıdalarda kullanılan bıçak ve kesme tahtası pişmiş gıdalarda kullanıldığında, mikrop üremesi olacağına dikkat çekildi.
Pişmiş gıdaların, oda sıcaklığına geldiği zaman içinde mikroorganizmaların çoğalmaya başladığı, bu nedenle bu tür gıdaların uzun beklemesinin doğru olmayacağı kaydedilen sitede şöyle denildi:
"Bu tür gıdalar, ısısını kaymetmeden hemen tüketilmelidir. Eğer hemen tüketilmeyecekse, 6- derece sıcaklığın üstünde ya da 1- derecenin altında depolanmalıdır. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilmelidir.
Temizliğe dikkat
Uygun depolama, mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır. Ancak organizmaları öldürmez. Bu yüzden pişirilip depolanan gıdalar, pişirilme düzeyinde ısıtılmalıdır."
Sitede, gıdaların hazırlanmasına başlanmadan önce ve her ara vermede ellerin çok iyi yıkanması gerektiği belirtilerek, "Her gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasının, potansiyel mikrop kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden tüm mutfak yüzeylerinin dikkatlı bir şekilde temiz tutulması ve bulaşıklarla temas eden kıyafetlerin değiştirilmesi gerekir" denildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.