İdlib'de insanlık trajedisi
Çoğu kadın ve çocuk yüz binlerce sivil, İdlib'den kaçarak Türkiye sınırında ilkel şartlarda ve dondurucu soğuklarda hayata tutunmaya çalışıyor. Çadır kentlerde görülmemiş bir insani trajedi yaşanıyor.
16.02.2020 22:30:00





RECEP BAHAR / ANALİZ
Suriye'de geçen yıl Aralık öncesinde 3 milyondan fazla insanın yaşadığı İdlib vilayeti; Türkiye, Rusya, Suriye ordusu, muhalif unsurlar, terörist gruplar, İran destekli milisler kavşağında zorlu günler yaşıyor. Esad güçleri ülkenin bütünlüğünü yeniden temin etmek için bölgeyi ele geçirerek, 2011'de başlayan çatışmalar öncesinde ülke nüfusunun yüzde 90'ının yaşadığı coğrafyayı denetim altına almak istiyor. Esad güçleri; Suriye'nin batısında yer alan ve terör örgütü PKK/YPG denetimi altında bulunan bölgeyi ele geçirmek için operasyon planlamıyor zira bu bölgede hem Rusya, hem de ABD at koşturuyor. Dahası Esad güçleri Afrin ve El Bab gibi TSK'nın etkin olduğu bölgelere de bulaşmaya niyetli değil. Bir bakıma Suriye ordusu İdlib'i ele geçirerek, masaya güçlü oturmayı planlıyor zira bu aşamadan sonra askeri olarak yapabileceği bir şey yok... İdlib bu açıdan kritik mevzi...
Türkiye'nin kapasitesi doldu
Ancak bu planın faturası da ağır… Binlerce Suriyeli evlerini terketmek zorunda kaldı. İdlib'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 800 bin sivil, Türkiye sınırına geldi. Bunların 150 bini Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri sınırımıza dayandı. Daha önce 'açık kapı' politikası izleyen Türkiye, bu sığınmacılara kapılarını açmıyor. Açacak halimiz de yok zira sınır illerimiz olan Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis 'sığınmacı kapasitesi'ni çoktan doldurmuş durumda. Benzer bir durum Türkiye'nin tamamı için geçerli. Ancak sınırın ötesinde dramların en büyüğü yaşanıyor.
Şartlar çok ağır
Suriye'deki savaşın en büyük trajedisi burada cereyan ediyor. Dondurucu soğuklarla boğuşan insanlar, yaşadıklarını 'mezarda olmak'la karşılaştırıyor. Çadırlar derme çatma, elektrik ve su yok... Derme çatma sobalarla ısınmaya çalışıyorlar ve bu nedenle sık sık dumandan boğulma tehlikesiyle yüzleşiyorlar. Birçok insan sığınacak çadır bile bulamıyor. Ağaç altlarında yaşayan binlerce Suriyeli var. Kampların kapasitesi beş kat aşılmış... Yiyecek, içecek kıt... Dört aile tek çadırda kalıyor. Temiz su olmadığından hastalığın her türlüsü bölgede kol geziyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.