logo
12 TEMMUZ 2025

İhracat seferberliği acil ihtiyaç

TİM Başkanı Gülle, 2017’ye kıyasla 2018’de 15 bin firma ihracatçı olurken, 9 bin firmanın ise ihracattan vazgeçtiğine işaret ederek, “Bu veriler, ihracat seferberliğinin ne kadar önemli ve acil olduğunu ortaya koyuyor” dedi

18.03.2019 00:00:00
İhracat seferberliği acil ihtiyaç
İhracat seferberliği acil ihtiyaç

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) geçen ay Gaziantep'te başlattığı Türkiye İhracatla Yükseliyor etkinliğinin ikincisi TİM Doğu Anadolu Meclisi buluşması adı altında Erzurum'da gerçekleşti. Erzurum Valisi Okay Memiş ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in de iştirak ettiği etkinliğe Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) bölgesinde yer alan 17 ilden ihracatçılar yoğun ilgi gösterdi. DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, açılışta yaptığı konuşmada, DAİB'in Atatürk tarafından kurulan ilk ihracatçı birliği olduğuna işaret ederek, "176 ülkeye 2 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 6 sınır kapımız var. Toplam sınır uzunluğumuz 400 kilometre... Beş ülkeyle sınırdaşız. Üretim olmadan ihracat olmuyor. Herkesi bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Her bin dolarlık ihracat yeni istihdam ve yatırım olarak geri dönecektir" dedi. Tanrıver, KOBİ İhracat Seferberliği'nin ilk olarak Erzurum'da başlatılacağını sözlerine ilave etti.


Yeni ihracatçılar kazanmalıyız


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında meclislerin ülkemizin politik, ekonomik ve sosyal yaşamında değerli bir yere sahip olduğuna işaret etti. İhracatın değerini, ihracatçı firma sayısını ile ürün çeşitliği ve kalitesini artırmayı amaçladıklarını kaydeden Gülle, şunları söyledi: "Özellikle KOBİ'lerimizi ihracata kazandırmak adına yürüttüğümüz 'TİM KOBİ İhracat Seferberliği Projemizi' 19 Mart'ta Erzurum'da başlatacağız. Ürünlerimiz dünyanın her yerinde beğeni ile kullanılıyor. Ancak, firma bazında ihracat verilerini incelediğimizde, ihracatımızın önemli bir kısmının, az sayıda firma tarafından gerçekleştirildiği ortada. 2018'de en çok ihracat yapan ilk bin firma ihracatın yüzde 63'ünü, ilk beş bin firma ise ihracatın yüzde 84'ünü gerçekleştirdi. Diğer taraftan 2018'de yıllık 10 bin doların altında ihracat yapan 11 bine yakın firmamızın gelecek sene tekrar ihracat yapıp yapamayacağını kestirmemiz zor. Zira, 2017'ye kıyasla 2018'de 15 bin firma ihracat ailemize katılırken, 9 bin firmamız ise ihracat dünyamızdan ayrıldı. Tüm bu veriler, bu seferberliğin ne kadar önemli, ne kadar gerekli ve en önemlisi, ne kadar acil olduğunu ortaya koyuyor."


Erzurum ihracatta ivme kaybetti


Erzurum'un geçen yıl 2017'ye oranla yüzde 9 artışla 18.5 milyon dolar ihracat yaptığına işaret eden Gülle, şöyle devam etti: "Oysa Erzurum 2012'de 46 milyon dolar ihracatla en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Dadaşlar şehrine 100 milyon doları aşmak yakışır. Türkiye'de bugün 53 ilimiz yıllık ihracatta 100 milyon doları aşıyor. Erzurum sadece koşmamalı, çok hızlı koşmalı. 2018'de en az ihracat yapan 10 ilin 7'si Doğu Anadolu'da... 2018'de Türkiye'nin ihracatının sadece yüzde 3.3'ü yüksek teknolojili ürünlerden oluşuyordu. Erzurum'da ise yüksek teknoloji payı yüzde 8.8... Bunda, ilimiz ihracatında özellikle tıbbi kimyasallar ve cihazlar ile ölçme, kontrol ve test cihazları ihracatının rol aldığını görüyoruz. Sanayi-üniversite işbirliği şart... Erzurum ihracatta ürün çeşitliliğinde de istenilen yerde değil. 50 firma ihracat yapıyor. Bunların 34'ü tek ülkeye ihracat yapıyor. Bu firmaları bulup daha fazla ülkeye açılmalarını sağlayacağız." Bu arada etkinliğe katılan bir ihracatçı Erzurum'un hayvancılık sayesinde 1980'li yıllarda 60 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştığı bilgisini verdi. 


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, Erzurum'un kavşak noktasında olan bir il olduğuna işaret ederek, "Erzurum ile Gaziantep arasında konum olarak bir fark yok. Hatta biz daha fazla ülkeye komşuyuz. Teşvik açısından Gaziantep'e göre avantajlıyız. Ancak Gaziantep üretim ve ihracatta çok ileride… 2012'de 46 milyonu bulan ihracatımızda hayvancılığın payı büyüktü. Hayvancılığı yeniden canlandırmak zorundayız. Burada devletin yem fabrikası yok. Özel sektörün yem fabrikaları da yeterli kapasite ile çalışmıyor. Uygun fiyata yem tedarik edilmezse, hayvancılık gelişmez. Öte yandan Erzurum uçaktan indikten sonra 15 dakikada kayak merkezine ulaşılan dünyada tek şehir" şeklinde konuştu.


Meraların yüzde 13'ü Erzurum'da lakin...


Erzurum Valisi Okay Memiş DE, Erzurum Anadolu'nun kilidi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "50 ülkeden daha büyük bir alana sahibiz. Nüfusumuz 800 bin. Türkiye'deki meraların yüzde 13'ü Erzurum'da... Bu açıdan hayvancılık büyük önem arzediyor. 18.5 milyon dolarlık ihracat yeterli değil. Dersimize çalışmamız gerekiyor. Erzurumlular nasıl geçiniyor? Hayvancılık ilk sırada… Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırdığımızda hayvancılıkta geride kaldık. Büyükbaş hayvanda Konya'nın ardından ikinci sırada, küçükbaş hayvanda ise 22. sıradayız. 5 milyon liralık bütçe ile büyükbaşta bir numara olmayı hedefliyoruz. Üreticiye yem desteği vereceğiz. İkinci istihdam alanı kış turizmi... Yılda bir milyon turist ağırlayabiliriz. Ancak bunun için en az iki 5 yıldızlı ve butik otellere ihtiyaç var. Bir diğer istihdam alanı sanayi... Erzurum'da iki OSB var."


RECEP BAHAR / DETAY HABER

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Gazze'ye bomba yağıyor
Son 48 saatte 250 noktaya hava saldırısı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
Arktik’te sessiz rekabet
Buz ülkesinde gerilim yükseliyor
Rusya-Ukrayna cephesinde yeni dönem
Elektronik savaşın yükselişi
Çiftçiye şimdi de kuraklık darbesi
'Yüzde 85'lere varan verim düşüklüğü var'
Çalışma hayatında işler karışık
'Sessiz istifa' yaygınlaştı!
"SDG, YPG'dir. YPG, PKK'nın bir türevidir"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack lafı dolandırmadı
Güçlü alternatif aranıyor
Küresel sistemde doların ipi çekiliyor
Oysa sınav hiç de kolay değildi
LGS'de rekor sayıda birinci şaşırttı
"Böylesini hiç görmedim!"
Texas'taki sel felaketi iklim değişikliğine inanmayan Trump'ı şaşırttı
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı savunma yaptı
Kartalkaya davası devam ediyor
ABD Dışişleri Bakanlığı 1300'ü aşkın personelini işten çıkardı
"Yeniden yapılanmanın bir parçası"
İBB'ye yönelik soruşturmada gelişme
8 kişi daha tutuklandı
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında değişiklik
Azami faiz yüzde 3.11
Gazze'ye bomba yağıyor
Son 48 saatte 250 noktaya hava saldırısı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
Arktik’te sessiz rekabet
Buz ülkesinde gerilim yükseliyor
Rusya-Ukrayna cephesinde yeni dönem
Elektronik savaşın yükselişi
Çiftçiye şimdi de kuraklık darbesi
'Yüzde 85'lere varan verim düşüklüğü var'
Çalışma hayatında işler karışık
'Sessiz istifa' yaygınlaştı!
"SDG, YPG'dir. YPG, PKK'nın bir türevidir"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack lafı dolandırmadı
Güçlü alternatif aranıyor
Küresel sistemde doların ipi çekiliyor
Oysa sınav hiç de kolay değildi
LGS'de rekor sayıda birinci şaşırttı
"Böylesini hiç görmedim!"
Texas'taki sel felaketi iklim değişikliğine inanmayan Trump'ı şaşırttı
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı savunma yaptı
Kartalkaya davası devam ediyor
ABD Dışişleri Bakanlığı 1300'ü aşkın personelini işten çıkardı
"Yeniden yapılanmanın bir parçası"
İBB'ye yönelik soruşturmada gelişme
8 kişi daha tutuklandı
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında değişiklik
Azami faiz yüzde 3.11
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.