Denizli'nin Kale İlçesi'nin adına festival düzenlenen ünlü biberi, 2004 yılında tescillenecek. Kale İlçe Tarım Müdürü Barış İnce, yaptığı açıklamada Kale ve yöresinde yaklaşık yüz yıldır üretilen Kale biberinin gerek kalitesi gerekse lezzetiyle aranan bir ürün haline geldiğini söyledi. İnce, sarı ve yeşil renklerin kombinasyonundan oluşan, etli bir yapıya sahip, yuvarlak biçimli, yağ oranı iyi, acı ve tatlı çeşidi bulunan Kale biberinin, aynı zamanda çok verimli olduğuna dikkati çekti. Menemen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 1998'den itibaren Kale biberine yönelik ıslah çalışmalarının yapıldığını ifade eden İnce, çalışmalar sonucunda 2004'te Kale biberinin tescil edileceğini bildirdi. İnce, Kale çarliston, Kale dolmalık ve Kale yağlık olarak üçayrı tipte tohum üretiminin yapılmasının da planlandığını söyledi. İnce, Kale biberinin tohumlarının 2000-2001 döneminde Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini ve seleksiyon yoluyla 33 çeşit tohum elde edildiğini belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.