logo
23 HAZİRAN 2026

Kulluk ve kul olabilmek

Nefsini Allah için kıl. Çalış ki, attığın her adım, aldığın her lokma, yaptığın her iş iyi niyetle olsun ve Hakk’a yararlı olsun. Niyetin tam olursa, yaptığın her iş güzel olur. İşlerin Allah için olur

03.05.2026 00:36:00
Haber Merkezi
Kulluk ve kul olabilmek
Kulluk ve kul olabilmek
"Nefsini Allah için kıl. Çalış ki, attığın her adım, aldığın her lokma, yaptığın her iş iyi niyetle olsun ve Hakk'a yararlı olsun. Niyetin tam olursa, yaptığın her iş güzel olur. İşlerin Allah için olur…

Kulluk, yapılan ibadeti Allah için yapmaktır. O'na tam teslim olup ibadet ettikten sonra Hak o kula sahip olur. Hak Teâlâ bir kula sahip olursa kulların kötü emelinden onu saklar, onlara muhtaç etmez.

Dünya bazı kişiler içindir. Bazıları ona rağbet eder. Ahiret de bazı kişiler içindir. Bazıları da ona rağbet eder. İzzet ve Celil sahibi Allah da bazı kişiler içindir. Bunlar sarsılmaz iman sahibi, arif, Allah'ı seven, Allah'tan korkan, Allah için mahzun olan ve Allah için gönlü kırık olan mü'minlerdir.







Bunlar öyle bir topluluktur ki, Aziz ve Celil olan Allah'tan gıyabından korkarlar. Allah onların zahir gözlerinden gaibdir, O'nu kafa gözleri ile görmezler. Fakat kalp gözlerinde ise daima hazırdır.

İlahi tasarruf büyüklerin uyduğu şeydir. O tasarruf, büyükleri bir defa sabra bir kere uzaklığa düşürür, sonra da şükre kavuşturur. Bulunca alır, şükrederler; olmayınca sabra devam ederler.

İlahi tasarruf onları bu hale getirir. Bir kere uzaklığa düşer, sonra yakınlığa ererler. Güçlük ve darlık duygusuna kapılırlar. Zengin veya fakir olabilirler. Hastalık ve afiyete de düşmeleri olur. Bütün bu hallerinde, bir ellerinde sabır ve öbüründe şükür bulunur.

Takva sahibi, Aziz ve Celil olan Allah'a kulluğu külfet addetmez. Zira ibadet yani kulluk, artık onun tabiatı olmuştur. O kendisine herhangi bir külfet gelmeksizin, hem zahiri ile hem de batını ile Allah'a kulluk eder.







Münafığa gelince, o her halinde kendisini bir külfet içinde düşünür. İzzet ve Celal sahibi Allah'a ibadet-kulluk esnasında Allah'a ibadeti bir külfet halinde zahiren yapar. Fakat batınen O'nu terk eder.

Nebi (s.a.a.v.) de şöyle buyurur: "Ben ve ümmetimin takva sahipleri, külfet addetmekten beriyiz."
Namaz da kılsanız, oruç da tutsanız bütün bunları İzzet ve Celal sahibi Allah için yapmıyorsunuz. Bilakis halka gösteriş için, halkın teveccühünü kazanmak için yapıyorsunuz… Aynı maksatlarla sadakalar veriyor, zekâtlarınızı ödüyor, hacca gidiyorsunuz.







…Kur'an'ı ezberliyorsun da onunla amel etmiyorsun! Resulullah'ın yolunu, ahlakını, hadislerini ezberliyorsun, fakat onlara uymuyorsun.

Her şey Allah'ın yardımı, kuvveti, iradesi ve lütfuyladır. Amelini görme, onlarla böbürlenme; bu hal sana yakışmıyor. Nefsi görmek, yapılan işlere karşılık beklemek iyi olmuyor. En iyisi bunları Hak'tan görmektir. Bütün işleri O'nun yardımıyla yaptığını anla; O'na göre işlerini ayarla.

Eğer bir kötülüğü yapmıyorsan düşün; bu halin senden mi yoksa Hak'tan mı? Elbette Hak'tan. O seni esirgedi. O seni sakladı. Buna hamd etmek gerek. Şükür etmen lazım… Nerede şükür? Buna akılsızlık derler. Başkasının gücünü kendine mal etmen yerinde olur mu, akıl karı mı?







Sen düşmanla çarpışıyorsun, fakat gücün yetmiyor. Öteden kuvvetli biri geliyor, düşmanın elini bağlıyor. Yere seriyor. Sen de yapacağını yapıyorsun. Sonra her şeyi kendin yaptığını iddia ediyorsun.

Halbuki o kuvvetli adam gelmeseydi; senin bir iş yapacağın yoktu. Belki de düşman seni öldürecekti.

İşlerini düzenle. Şükret. Sana verilenle yetin. Daima Allah'ı öv; her iyiliği O'na ver. Şer işleri sana yükle. Nefsini ıslaha çalış. Eğer birini kötüleyeceksen, nefsin yeter. Çünkü bütün şerrin yuvası odur. Yaratan'ı daima bir yaratıcı olarak bil. Ona göre edepli ol..."  (Abdülkadir Geylani Hazretlerinden)

Oyuncu Ece İrtem son yolculuğuna uğurladı

Genç yaşta hayatını kaybeden oyuncu Ece İrtem toprağa verildi

17.06.2026 14:14:00 / Güncelleme: 17.06.2026 14:17:46
İhlas Haber Ajansı
Oyuncu Ece İrtem son yolculuğuna uğurladı
Oyuncu Ece İrtem son yolculuğuna uğurladı
Genç yaşta hayatını kaybeden oyuncu Ece İrtem, sevenlerinin gözyaşları içerisinde Aydın'ın Kuşadası ilçesinde toprağa verildi.






Oyuncu Ece İrtem, 15 Haziran 2026 tarihinde rahatsızlanarak evinde hayatını kaybetti. Doğum gününden bir gün sonra hayatını kaybeden İrtem'in vefat haberi yakınları ve hayranlarında büyük üzüntüye neden oldu. Genç yaşta hayatını kaybeden oyuncu Ece İrtem'in cenazesi dün Adli Tıp Kurumu'ndan babası Vural İrtem tarafından alınmıştı.

Oyuncu İrtem'in cenazesi, bugün öğle namazını müteakip, Hanım Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Kuşadası Yeniköy Mezarlığı'nda sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.








Aile yakınlarından Semra Karataş, genç oyuncunun ölümüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Çok sevdiğimiz bir insandı. Bizim için çok değerliydi. Genç yaşta ölümü bize yasa boğdu, hepimiz çok üzgünüz" diye konuştu.








Cenazeye genç oyuncunun annesi Nuriye İrtem, babası Vural İrtem, aile yakınları, dizi ve sinema oyuncusu Gürkan Uygun, genç oyuncunun arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti

Dünyanın en büyük üçüncü yarı batık vinç gemisi 'Saipem 7000'in İstanbul Boğazı'ndan geçti. Geminin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün altından geçtiği anlar havadan görüntülendi

17.06.2026 12:04:00
İHA
Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti
Dev vinç gemisi 'Saipem 7000' İstanbul Boğazı'ndan geçti
Dünyanın en büyük üçüncü yarı batık vinç gemisi olan devasa boyutlardaki "Saipem 7000", sabah erken saatlerinde İstanbul Boğazı'na giriş yaptı.






Kritik geçiş nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, sabah saat 06.00'dan itibaren çift yönlü olarak askıya alınmıştı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştireceği geçişte, dev gemiye çok sayıda kurtarma römorkörü ve kılavuz kaptan eşlik etti. 






Dev geminin Yavuz Sultan Selim Köprüsünün altından geçiş anları havadan görüntülendi.













logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.