Çukurova'da daha önce 75 gün süren kuraklık nedeniyle zor durumda kalan üretici, baharın başladığı bugünlerde tekrar kuraklık endişesi yaşamaya devam ediyor Çukurova'da daha önce 75 gün süren kuraklık nedeniyle zor durumda kalan üreticinin, baharın başladığı bugünlerde buğday filizlerinin büyümesi, buna karşın istenilen yağışların olmaması nedeniyle endişeli olduğu bildirildi.Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Ayhan Barut, Çukurova'da sonbaharın sonu ile kışın başlangıcında yaşanan 75 günlük kuraklığın, buğday üzerinde olumsuzluklara yol açtığını kaydetti. Kuraklığın olduğu dönemde halihazırda yeşermiş durumda olan buğdayın susuzluk nedeniyle stres yaşadığını kaydeden Barut, "Bir kısım üretici ise bu dönemde ürününü tarlasından söktü. Kalan bitkiler de belli bir verim kaybı yaşadı" dedi. Kuraklığın yaşandığı dönemde ekilen tohumların ise su bulamayınca yeşeremediğini kaydeden Barut, "75 gün sonra gelen yağışla bunlar yeşerdi, ancak, yaklaşık bir hasat dönemi kadar gecikmeli olarak yeşermiş oldu. Buğday soğuk iklim bitkisi olduğu için soğuklama ihtiyacı bulunur. Geç çıkan bitki kışı yaşayamadan, bahar ayına ulaştı ve soğuklanma ihtiyacını gideremedi. Bu da verim kaybına yol açtı" dedi.Önümüzdeki dönem çok önemliBarut, önümüzdeki günlerde yağmur yağmaması ya da yetersiz yağmasının, buğday dahil hemen tüm ürünler için sıkıntı yaratacağını belirten Barut, şöyle devam etti: "Kuraklık döneminde bazı sıkıntılar yaşayan ve verim kaybı yaşayan buğday için, Nisan ayının ilk yarısına kadar yağacak yağış daha büyük önem arz ediyor. Şu an önceki kuraklığın olduğu dönemden daha tehlikeli bir dönemdeyiz. Yeşeren bitkinin suya ihtiyacı var. Bir hafta kadar daha idare eder ama daha uzun süre yağış olmaması halinde, bitkinin gelişimi ve sapa kalkıp başak bağlaması ve tanelerin doluluk oranı yetersiz düzeyde olacak. Bu da önemli verim kaybına yol açacak. Yani kuraklık asıl şimdi korkutuyor diyebiliriz."Çukurova'da her yıl yaklaşık 300 bin hektar alanda buğday ekimi yapıldığını, bu yıl, kuraklık zamanında bazı üreticilerin ürünlerinin bir kısmını geri sökmesiyle bunun azaldığını kaydeden Barut, "Elimizde henüz net veri yok, 1 ay sonra buğdayın durumunu tam olarak anlayabiliriz. Çukurova'da her yıl 1 milyon 200 bin ton buğday rekoltesi gerçekleşiyordu. Bu yıl rekoltenin de azalacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.