Mobilyada hedef ilk 5
Türkiye'nin önde gelen mobilya üreticileri ihracatı artırmak için işbirliğine gitti. Hedef dünyada en çok mobilya ihraç eden ilk 5 ülke arasına girmek. Türkiye halen mobilya ihracatında dünyada 10. sırada yer alıyor.
29.10.2021 16:26:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türk mobilya sektörünün öne çıkan markalarından Adore, Çilek, Doğtaş Kelebek, Gündoğdu, İşbir, Kilim ve Nurus tecrübelerini 'F-TR Furniture Partners' çatısı altında birleştirdi. F-TR Partners, 'Furniture Turkey Partners - Türkiye Mobilyası Anlamına ' anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Yurdakul, Türk mobilya sektörünün dünya ticaretinden aldığı payı artırmayı hedefleyen F-TR Furniture Partners'ın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ortaklık kurma ve ölçeklenme sorunu olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Son 9 aydır bu yapının oluşmasına elimden geldiğince katkı vermeye çalıştım. İhracatta ürettiğimizi satamıyoruz, sattığımızı üretiyoruz. Bunun için de nerede, neyi satabiliriz bunu öğrenmemiz gerekiyor. Ülkemizde ortaklık kurmaya ilişkin ciddi bir direnç var. Biz şirketlerimizin çocuklarımıza kalmasını isterken ortaklık yapmamaya ilişkin bir inancımız bulunuyor. Ama dünya ve küresel ekonomi bizim ölçeklenmemizi gerektiriyor. F-TR Furniture Partners'ın temsil ettiği şey bu ölçeklenmeyi sağlamak."
Bağımsızlık ihracatla gelecek
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de çok önemli yeni bir marka kurulduğunu belirterek, "Ülke olarak ortaklık ve bir araya gelme kültürümüz zayıftır. Bu markalar daha fazla ihracat adına dünyanın en büyük mobilya fabrikasını kurdular. Konulan milyar dolarlık hedef de mümkün. Çünkü ölçek buna uygun" diye konuştu.
Gülle, Türkiye'nin ihracattaki 300 milyar dolarlık hedefinin erkene çekilebileceğini hatırlatarak, "Merkez Bankası bir faiz indirim yaptı, kurdaki etkilenmeyi gördük ve bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. Ülkemiz, tercihini üretimden ve ihracattan yana yapmıştır. Biz bu kararı destekliyoruz ve sonuna kadar 'ihracat' diyoruz. Ülkemizin bağımsızlığı ancak ihracatla olacaktır" dedi.
Hedef dünya pazarında ilk 5
F-TR Furniture Partners Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek ise TİM'in Türkiye'nin sürdürülebilir ihracat yolculuğunda tüm sektörleri kucaklayan yapısı, dış ticarete yön veren destek ve katkılarının elde edilen bu başarıda büyük rol oynadığını vurguladı. Çilek, "İç pazarda rekabet içinde çalışmalarımıza devam ederken, aynı zamanda da yurt dışı pazarlardaki zorlu rekabeti aşmak için güç birliği yaptık. Özellikle dünyanın büyük ölçekli mobilya ithalatçıları olan Amerika, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi zorlukları çok olan ülkelerde Ar-Ge çalışmaları ve pazar araştırmaları, onların kültürlerini ve tercihlerini, tüketici alışkanlıklarını anlamanın yanı sıra olması gereken ürün ve ambalaj standartlarını yakalama çalışmalarını yapacağız. Ortaklarımıza ve diğer Türk firmalarına danışmanlık vereceğiz" şeklinde konuştu.
Son yıllarda mobilya sektörünün bölge için önemli bir üretim ve ihracat üssü olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Çilek, Türk mobilya sektörünün dünya pazarında ilk 5'e yükselebilmesi için alışılmışın dışında farklı stratejiler, yeni iş fikirleri, firmalar arası ortak projeler geliştirilmesi ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerektiğini bildirdi.
Gidilecek çok yol var
Dünya mobilya ihracatında 2019 verilerine göre Çin, 63.7 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 13 milyar 165 milyon dolarla Polonya, üçüncü sırada 13 milyar 114 milyon dolarla Almanya, dördüncü sırada 11.3 milyar dolarla İtalya, beşinci sırada 8.9 milyar dolarla Vietnam yer alıyor. Meksika, ABD, Kanada, Çekya listede Türkiye'nin önünde yer alıyor. Türkiye'nin 2019 yılı mobilya ihracatı 3 milyar 332 milyon dolar... Dolayısıyla ilk 5'e girebilmek için gidilecek yol uzun!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.