Rusya'nın 'kırmızı kodu’ dünyayı endişelendirdi
Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz Pazar günü orduya nükleer silahları da içeren "caydırıcı güçlerini", "özel bir savaş görevi seviyesine" yükseltmesini emretti. Peki 'kırmızı kod' olarak adlandırılan bu uygulama tam olarak ne anlama geliyor?
01.03.2022 17:21:00





Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz Pazar günü orduya nükleer silahları da içeren 'caydırıcı güçlerini', 'özel bir savaş görevi seviyesine' yükseltmesini emretmişti. Dünya medyası bu adımı manşetlerine taşıdı. Peki bu adım ne anlama geliyor?
Batılı analistler, bunun net olmadığını söylüyor. İngiliz yetkililer, Putin'in kullandığı dilin, Rus nükleer silahlarının alarm seviyelerine ilişkin bilgilerine tam olarak uymadığını söylüyor.
Bazıları Putin'in en düşük alarm seviyesi olan "sabit"i bir üst seviye olarak "yükseltilmiş" düzeyine (ardından "askeri tehlike" ve en üst seviye olarak "tam uyarı" geliyor) çıkarma emri verdiğini düşünüyor ancak bu kesin değil. Her seviye, kullanılacak silahlar için hazırlık düzeyini artırıyor.
Kamuoyuna yönelik sinyal
Pek çok kişi ise bu adımı, bu tür silahları kullanmak için gerçek bir niyeti göstermekten ziyade, öncelikle kamuoyuna yönelik bir sinyal olarak yorumladı. Zira Putin, böylesi bir adıma Batı'dan nükleer misilleme geleceğini biliyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, duyurunun öncelikle 'retorik (laf salatası)' olduğuna inandığını belirtti. Geçen hafta Putin, diğer ülkeler Rusya'nın planlarına müdahale ederse "hiç görmedikleri" sonuçlarla karşılaşacakları konusunda uyarmıştı. Bu, geniş çapta NATO'nun Ukrayna'da doğrudan askeri olarak müdahil olmaması için bir uyarı olarak yorumlandı. NATO, Rusya ile nükleer savaşa dönüşebilecek doğrudan bir çatışmayı tetikleyebileceğini bildiği için bunu yapmayacağını her zaman net ifade etmişti. Pazar günkü uyarı daha doğrudan ve kamuoyuna yönelikti.
Neden yeni uyarı?
Putin, bu adımın saldırgan açıklamalara cevap olduğunu söyledi. Pazartesi günü Kremlin'den yapılan açıklamada, bunun Batılı yetkililerin NATO ile olası çatışmalara dair açıklamalarına atıfta bulunduğu belirtildi. Batılı yetkililer ayrıca yeni uyarıyı, Putin'in Ukrayna konusunda yanlış hesap yapmış olması ihtimaline bağlıyor.
Putin, Ukrayna'daki savaş alanında ne kadar direnişle karşılaşacağını hafife almış olabilir. Putin'in tehdidi, mevcut silahları kullanma arzusunu ifade etmekten ziyade bir uyarı niteliğinde olsa bile, bir tarafın diğerini yanlış yorumlaması veya olayların kontrolden çıkması durumunda her zaman yanlış hesap yapma riski vardır.
Batı nasıl tepki veriyor?
Batılı hükümetler şimdiye kadar söylemi ve eylemi daha fazla tırmandırmamaya özen gösterdiler. ABD ordusunun da kendi savunma hazırlığı alarm durumu (defcon) var ve Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, şu anda nükleer alarm seviyelerini değiştirmek için hiçbir neden olmadığını söyledi. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.