Tam 1 milyon çalışan topun ağzında
TÜİK verilerine göre, Türkiye'de Mayıs ayında işsizlik yüzde 13.2'ye geriledi. Ancak kısa çalışma ödeneği, nakdi destek ve işten çıkarma yasağının sona ermesinin yeni bir işsizlik dalgasına yol açması ihtimal dahilinde. Analistlere göre 1 milyona yakın kişi işini kaybedebilir.
15.07.2021 17:39:00





TÜİK verilerine göre, Türkiye'de Mayıs ayında işsizlik yüzde 13.2'ye geriledi. Ancak kısa çalışma ödeneği, nakdi destek ve işten çıkarma yasağının sona ermesinin yeni bir işsizlik dalgasına yol açması ihtimal dahilinde. Analistlere göre 1 milyona yakın kişi işini kaybedebilir. Bunun olmaması için salgının kontrol altına alınması, turizm sektörünün tam kapasite çalışması, enflasyonun ve döviz kurlarındaki artışların dizginlenmesi gerekiyor. Bu kapsamda özellikle Temmuz ve Ağustos 2021 işsizlik verileri önem arzediyor. Bu veriler sırasıyla Eylül ve Ekim aylarının ortalarında açıklanacak. Resmi verilere göre Türkiye'de 4 milyon 237 bin işsiz bulunuyor. Tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 15.1... İş aramayan işsizleri de kapsayan 'geniş tanımlı işsizlik' de Mayıs'ta 0.2 puan düşerek yüzde 27.2 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki aya göre 2 puanlık azalışla yüzde 24 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye'de çalışma yaşında olan her 4 gençten biri işsiz durumda.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Mayıs ayı için istihdamda azalma ve işsizlikte artış beklediklerini belirterek, "Ancak TÜİK açıklamasıyla gördük ki işsizlikte müthiş bir düşüş var" diye konuştu. Verilere göre istihdamda 216 binlik bir düşüş olduğunu, buna karşın işsizlikteki düşüşün 265 bini bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Gürsel, "Bunları topladığınız zaman da işgücünden kitlesel bir çıkış var. Neredeyse yarım milyona yakın, bir aydan bir aya…481 bin, tam rakamı vermek gerekirse. Şimdi ne oluyor tabi diye insan şaşırıyor" değerlendirmesinde bulundu.
İstihdamın azaldığı alanlara bakıldığında kadın/erkek çalışanlar arasında büyük bir farkın dikkat çektiğine işaret eden Gürsel, şunları söyledi: "Kadın istihdamı 332 bin azalmış, erkek istihdamı 117 bin artmış. Sektörlere baktığımızda tarımda 305 bin kadının işten çıktığını görüyoruz. Bu tuhaf bir durum. Paradokslar bununla bitmiyor. Örneğin kapanma ayı olan mayısta hizmet istihdamına bakıyorsunuz, 129 bin artmış."
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da önümüzdeki aylarda istihdamda artış olup olmayacağı konusunda "Bence yaz aylarında firmalar gidişatı izlemek isteyecekler. Türkiye'de yüksek faizin getirdiği, başta konut sektörü olmak üzere bir talep azalması var. Önümüzdeki aylarda imalat sanayinde düşüş olurken, hizmetler sektöründe canlanma gözlenecek. Firmaların bu tabloya göre istihdam kararlarını netleştireceğini düşünüyorum. Yaz aylarında mevsimsel etkilerle turizm ve tarım istihdamı bir miktar olumlu etkilerken, işten çıkarmaları bastırabilir. Ama yavaş yavaş işsizlikte artışı göreceğiz" şeklinde konuştu. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.