Günlük tuz tüketimi 6 gramı geçmemeli
Türkiye'de günlük tuz tüketiminin kişi başına ortalama 10-12 grama ulaştığına işaret eden Prof. Dr. Utaş, şunları anlattı: "Sıcak hava, ani hava değişimleri, stres, sıkıntı, aşırı üzüntü ve heyecan ile ortaya çıkan hipertansiyonu, un, şeker ve tuz da tetikliyor. Ülkemizdeki birçok evde kışın tüketilmek için dayanıklılığı tuza bağımlı turşu, salça, salamura ve konserve gibi yiyecekler yapılıyor. Bunların tüketilmesi ise kişilerin hipertansiyona yakalanma riskini artırmaktadır. Günlük tuz tüketiminin 6 gram ve daha aşağısına çekilmesi gerekir. Zaten tüketilen gıdalardaki doğal tuz yaşam için yeterlidir. Vücut bu gıdalardan tuz aldığı için dışarıdan tuz alımına ihtiyaç duymaz. İhtiyaç fazlası tuz, vücut dengesini bozar, kan basıncının yükselmesine neden olur."
Harcanmayan kalori şişmanlık yapar
Prof. Dr. Utaş, un, şeker ve tuzun kalp-damar hastalıklarına da neden olduğu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Kalori değeri yüksek olan un ve şeker tüketimi ile obezite de ortaya çıkmaktadır. Çaya atılan 2 tane şekerin verdiği kalori bile harcanmadığında şişmanlığa neden olmaktadır. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren un, şeker ve tuz kullanımına çok dikkat edilmelidir." Hipertansiyonun beyin, böbrek ve kalp damar hastalıklarına, görme bozukluğuna neden olduğunu ifade eden Prof. Dr.Utaş, kalp krizi geçirme riskini de yüzde 70-80 oranında artırdığına dikkati çekti.