Balıkesir'in önü açık
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, her alanda yüksek potansiyel barındıran bir şehre sahip olduklarını dile getirerek, "Ege ve Marmara denizlerine sahilimiz, jeotermal imkânlarımız, Kaz Dağları gibi bir değerimiz, gastronomi kültürümüz, 50 çeşit peynirimiz, leziz et ve süt ürünlerimiz var" dedi.
30.03.2021 17:11:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) çevrimiçi düzenlediği Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor programına konuk olan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, üç yıl öncesine kadar İstanbul-Bursa-İzmir arasında sıkışıp kalan Balıkesir'in bakir bir görünüme sahip olduğunu ancak otoban yolların hizmete açılmasıyla birlikte artan yatırımların şehrin gelişmesine hız kazandırdığını söyledi. Kula, "Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yerimiz kalmadı. Genişleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak Balıkesir'in ekolojik yapısını bozmak da istemiyoruz. Her alanda yüksek potansiyel barındıran bir şehre sahibiz. Ege ve Marmara denizlerine sahili, jeotermal imkânları, Kaz Dağları gibi bir değeri, gastronomi kültürü, köklü tarihi olan Balıkesir'de turizmi sahillerde; 50 çeşit peyniri, leziz et ve süt ürünleri elde ettiğimiz tarım ve hayvancılığımızı kırsalda, çevreci sanayiyi de merkezde ve OSB'lerimizde geliştirme hedefli bir stratejimiz var" dedi.
Covid-19 pandemisi sürecinin Balıkesir Havalimanı'nda uçuşları sekteye uğrattığını, bunun dışında şehrin ulaşım alanında altyapısal bir eksiğinin kalmadığını anlatan Kula, "16 üründe coğrafi işaret aldık. Bu ürünleri e-ticaret, e-ihracat ve teknoloji alanındaki çalışmalarımızla dünyaya açıyoruz. Osman Gazi Köprüsü ve 2022 yılı sonunda hizmete girecek Çanakkale Köprüsü ile kavşak özelliğimiz daha da etkinleşecek. Ne yazık ki teşviklerde 3'üncü bölgeden 2'nci bölgeye alınmamız çok erken oldu. Ulaşım altyapısıyla yatırımların hız kazandığı bir dönemde Balıkesir için en önemli kayıp bu oldu. Ekonomi yönetiminden bu yönde düzenleme yapılmasını ve bir süre daha ekolojik büyüme hedefimiz çerçevesinde 3'üncü bölge teşviklerinden yararlanmak istiyoruz" diye konuştu. 2020'yi 615 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu verinin 2023'te 1 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini anlatan Kula, "Her ilçesinde farklı değerler bulunan bir kente sahibiz. 'Evirilmeyen devrilir' anlayışındayız ancak kontrollü büyümek istiyoruz" dedi.
Dökme zeytinyağına ihracat yasağı olumsuz etkiledi
Bir gazetecinin 'Geçtiğimiz yılın sonunda dökme zeytinyağı ihracatının yasaklanması zeytinyağı üreten şehir Balıkesir'i nasıl etkiledi?' sorusunu cevaplayan Kula, kararın saha gözetilmeden çıkarıldığına inandığını belirterek şunları söyledi: "Elbette hepimiz zeytinyağımızın ambalajlanarak dünya pazarına ulaşmasını isteriz. Ama bir de gerçekler var. Birçok firmamız İspanya'ya, İtalya'ya dökme zeytinyağı ihracatı yapıyor. Bu ihracatlar uzun yıllar bağlantıyla, emekle ortaya çıkmıştı. Birçok firmamızın taahhütleri var. Bu karar kademeli veya kotalı uygulanabilirdi. Aniden yasaklama, bu sektördeki işletmelerimizi zora soktu."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.