İshal günlük dışkı sayısının artması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sıvı bir görünüm alması olarak tanımlanabilir. Günde üç kezden fazla sayıda sıvı dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir.
Bebek anne sütü ile besleniyorsa özellikle ishal sırasında emzirmenin devamı için çaba gösterilmelidir. Anne sütünün osmalaritesi düşüktür ve laktoz (süt şekeri) içermesine rağmen iyi tolere edilebilir, emilimi ishal sırasında bozulmaz ve ayrıca içerdiği büyüme faktörleri mukoza onarımını hızlandırmaktadır. Yani ishal döneminde de en iyi besin her zaman olduğu gibi anne sütüdür. Anne sütü almayan bebekler; inek sütü ile besleniyorsa süt ilk 24-48 saat ½ oranında sulandırılmalıdır veya hemen yoğurt verilmelidir, sütün miktarı zamanla arttırılmalıdır. Katı ve yarı katı besinlerle beslenenlerde posası az, pirinç lapası, patates püresi, yoğurt, ayran, ekmek, potasyumdan zengin meyve suları, havuç, muz, yağsız dana, tavuk eti, acısız tarhana tarhana çorbası, yayla çorba verilebilir (çorbalar yağsız veya az yağlı olmalıdır).MAMALAR: İshal uzayınca barsakta ağır değişiklikler oluşturarak protein intoleransı geliştirebilir bu durumda laktozsuz veya soya bazlı mamalar kullanılmalıdır.ŞEKER: Osmalariteyi arttıracağından mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır. Fermantasyona neden olarak hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur.PİRİNÇ: Pirinçteki amino asitler villus tamirini hızlandırmaktadırlar, osmatik yükü de az olduğu için ishalin süresini kısaltmaktadır. Yapısındaki nişasta ve glisin dışkı sayısını azaltmaktadır. Fakat bu tür besinlerin yanında mutlaka proteinli yiyecek verilmelidir. Örneğin, pirincin yoğutla verilmesi daha uygundur.PATATES: Haşlanmış patates, bileşimindeki nişastanın su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastaya verilmelidir. Yoğurtla birlikte verilmesi daha uygundur.YO?URT: Yoğurt ayran, çorba tarzında ishalde kullanılabilir sıvı gereksinimi karşılar, tuz ilavesi yapılarakta bozulan elektrolit dengesinin düzelmesine yardımcı olur. Laktik asit miktarının fazla olması bakterilerin üremesini engeller. Ayrıca yoğurdun içinde bulunanyararlı bakterilerin bağışıklık sistemini uyarıcı özellikleri vardır.PEKTİN: Yumuşak meyvelerin hücre duvarında bulunan bir grup polisakkarit grubuna verilen addır. İshalde şeftali,elma, muz gibi meyvelerin verilmesinin nedeni pektin içeriklerinin yüksek olmasındandır. Ayrıca posa miktarları diğerlerinden daha azdır. Pektin barsak hareketlerini azaltan bir maddedir. Ayrıca su tutucu özelliği vardır. Portakal ishalde kullanılmaz, çünkü asit barsak hareketlerini arttırır.İshal süresince çiğ sebze- (önerilenlerin dışında), kepekli tahıllar, çok sulu besin değeri olmayan meyve çorbalar (şehriye gibi), çok şekerli besinler, kurubaklagiller, yağ içeriği yüksek besinlerden ve ağır baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Çocuk sık aralıklarla küçük miktarlarda beslenmeyi daha iyi kabul eder. Besinleri 5-6 öğüne bölünerek 3-4 saatte bir, zorlamadan verilmesi gereklidir. Besinler iyi pişirilmeli yumuşak püre şeklinde olmalıdır.
Bebek anne sütü ile besleniyorsa özellikle ishal sırasında emzirmenin devamı için çaba gösterilmelidir. Anne sütünün osmalaritesi düşüktür ve laktoz (süt şekeri) içermesine rağmen iyi tolere edilebilir, emilimi ishal sırasında bozulmaz ve ayrıca içerdiği büyüme faktörleri mukoza onarımını hızlandırmaktadır. Yani ishal döneminde de en iyi besin her zaman olduğu gibi anne sütüdür. Anne sütü almayan bebekler; inek sütü ile besleniyorsa süt ilk 24-48 saat ½ oranında sulandırılmalıdır veya hemen yoğurt verilmelidir, sütün miktarı zamanla arttırılmalıdır. Katı ve yarı katı besinlerle beslenenlerde posası az, pirinç lapası, patates püresi, yoğurt, ayran, ekmek, potasyumdan zengin meyve suları, havuç, muz, yağsız dana, tavuk eti, acısız tarhana tarhana çorbası, yayla çorba verilebilir (çorbalar yağsız veya az yağlı olmalıdır).MAMALAR: İshal uzayınca barsakta ağır değişiklikler oluşturarak protein intoleransı geliştirebilir bu durumda laktozsuz veya soya bazlı mamalar kullanılmalıdır.ŞEKER: Osmalariteyi arttıracağından mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır. Fermantasyona neden olarak hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur.PİRİNÇ: Pirinçteki amino asitler villus tamirini hızlandırmaktadırlar, osmatik yükü de az olduğu için ishalin süresini kısaltmaktadır. Yapısındaki nişasta ve glisin dışkı sayısını azaltmaktadır. Fakat bu tür besinlerin yanında mutlaka proteinli yiyecek verilmelidir. Örneğin, pirincin yoğutla verilmesi daha uygundur.PATATES: Haşlanmış patates, bileşimindeki nişastanın su tutucu özelliğinden dolayı ishalli hastaya verilmelidir. Yoğurtla birlikte verilmesi daha uygundur.YO?URT: Yoğurt ayran, çorba tarzında ishalde kullanılabilir sıvı gereksinimi karşılar, tuz ilavesi yapılarakta bozulan elektrolit dengesinin düzelmesine yardımcı olur. Laktik asit miktarının fazla olması bakterilerin üremesini engeller. Ayrıca yoğurdun içinde bulunanyararlı bakterilerin bağışıklık sistemini uyarıcı özellikleri vardır.PEKTİN: Yumuşak meyvelerin hücre duvarında bulunan bir grup polisakkarit grubuna verilen addır. İshalde şeftali,elma, muz gibi meyvelerin verilmesinin nedeni pektin içeriklerinin yüksek olmasındandır. Ayrıca posa miktarları diğerlerinden daha azdır. Pektin barsak hareketlerini azaltan bir maddedir. Ayrıca su tutucu özelliği vardır. Portakal ishalde kullanılmaz, çünkü asit barsak hareketlerini arttırır.İshal süresince çiğ sebze- (önerilenlerin dışında), kepekli tahıllar, çok sulu besin değeri olmayan meyve çorbalar (şehriye gibi), çok şekerli besinler, kurubaklagiller, yağ içeriği yüksek besinlerden ve ağır baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır. Çocuk sık aralıklarla küçük miktarlarda beslenmeyi daha iyi kabul eder. Besinleri 5-6 öğüne bölünerek 3-4 saatte bir, zorlamadan verilmesi gereklidir. Besinler iyi pişirilmeli yumuşak püre şeklinde olmalıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.