Gıda israfı 87 milyon aileyi doyurur
Türkiye’de gıda israfı konusu her geçen gün önemini artırıyor. Yapılan bir araştırma, Türkiye’de yıllık gıda israfının ekonomik karşılığının yaklaşık 280 milyar TL’yi bulduğunu ortaya koyuyor. Bu rakam yaklaşık 87 milyon ailenin aylık geçim masrafına eşit gösteriliyor.
18.08.2020 18:10:00





Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) araştırmalarına göre dünyada her yıl üretilen gıdaların üçte biri renk, şekil gibi kalite standartları, fazla üretim, yanlış lojistik kararlar ve tüketim tarihleri ile ilgili basit bilgilerin eksikliğinden dolayı çöpe gidiyor. Oluşan gıda atığı her yıl 1.3 trilyon dolar finansal kayba neden oluyor. Çevresel gıda atığı toplam karbon salınımına yüzde 8 etki ediyor. Bu yaklaşık olarak bir milyar arabanın yıllık karbon salınımına eşit geliyor. Gıda sektöründe ise çoğu firmanın atık yönetimine özel atanmış departmanı bulunmuyor. Farklı departmanların sorumluluğu altına verilen atık yönetimi genellikle üretimin bir maliyeti olarak gösteriliyor. İnsani tüketime uygun olan gıdalar bile toprağa gömülüyor.
Yeni projeler geliştiriliyor
Gıda israfının azaltılmasında özellikle 'nakliye' önem taşıyor. İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde gerçekleştirilen projeye göre, soğuk zincir taşımacılığı kapsamına girmeyen ürünlerden biri olan çilek, oda sıcaklığında taşınırken üç günde bozulurken, 11 derece sabit sıcaklıkta taşınan çileklerin ortalama 10 günde bozulduğu tespit edildi. Türkiye'de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yaklaşık 11.6 milyon tonu lojistik aşamasında doğru şekilde taşınmadığı için tüketilemez hale geliyor. Türkiye'de sebze ve meyve hasat, muhafaza, taşıma, pazarlama ve tüketim olmak üzere beş ana kademenin her birinde yapılan hatalı uygulama, ürüne bağlı olarak yüzde 25-40'lara kadar çıkan kayıplara neden oluyor. Sonunda ürün çöpe dönüşüyor. Türkiye'de kişi başına yılda 125 kilogram sebze ve meyve israf oluyor. Bir yılda oluşan 9-10 milyon ton sebze meyve atığı Türkiye'nin yıllık ihracatının yaklaşık 4 katına karşılık geliyor. Sebze ve meyvenin nihai bedelinin ortalama 1 dolar olduğu kabul edilirse yanlış yaş sebze ve meyve zincir sisteminin Türkiye ekonomisine maliyeti 2015 yılı verilerine göre yılda yaklaşık 9-10 milyar dolar olarak hesaplanıyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.