Hazır giyim kan kaybına rağmen istihdamda lider
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyimde kilogram başına ortalama 20 dolar birim değeriyle ihracat yaptıklarına işaret ederek, "Türkiye'de imalat sanayisindeki toplam istihdamın yüzde 14'ünü hazır giyim sektörü sağlıyor" dedi. Sektörde son 3 yılda yaklaşık 200 bin kişi işini kaybetti.
21.06.2025 15:08:00 / Güncelleme: 21.06.2025 15:12:03
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İHKİB'in Türk Hazır Giyim Endüstrisinin Dönüşüm Yolculuğu başlığıyla İstanbul'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, hazır giyimin, katma değerli üretimiyle, istihdamıyla ve ihracatıyla Türkiye'nin en kritik sektörleri arasında yer aldığını vurguladı. Gültepe, "Kilogram başına ortalama 20 dolar birim değeriyle ihracat yapıyoruz. Türkiye'de imalat sanayisindeki toplam istihdamın yüzde 14'ünü hazır giyim sektörü sağlıyor" dedi.
İhracat kan kaybediyor
2022'de 21.2 milyar dolarla en yüksek yıllık ihracat değerine ulaştıklarını belirten Gültepe, 2024'te ise yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hazır giyim sektörü için Avrupa Birliği'nin (AB) stratejik bir pazar konumunda bulunduğunu ifade eden Gültepe, ihracatlarının yaklaşık yüzde 75'ini AB'ye gerçekleştirdiklerini söyledi. Gültepe, şöyle konuştu: "Almanya, İspanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa'da birçok pazarda çok güçlüyüz. Yakından tedarik gibi stratejik avantajımız, güçlü pozisyonumuzu daha da destekliyor. Evet, AB pazarında artılarımız var ama orta ve uzun vadede bu artıların yetmeyeceğini biliyoruz. İşte bu bilinçle dijital ve yeşil dönüşümü, yani ikiz dönüşümü hızla tamamlamak istiyoruz. Gururla söylemeliyim ki dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konusunda büyük mesafe katettik. Dönüşüm için Avrupa Birliği fonlarını etkili şekilde kullanıyoruz."
Gümrük Birliği güncellenmeli
Mustafa Gültepe, Avrupa Birliği pazarında kalıcı rekabet üstünlüğünün ancak Gümrük Birliği'nin tam güncellenmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Gültepe, şunları söyledi: "Ayrıca Avrupa Birliği'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin de dahil edilerek üçlü kümülasyon sağlanmasını önemsiyor ve öneriyoruz. Bu konularda EURATEX başta olmak üzere Avrupa'daki muhataplarımızın desteğini bekliyoruz."
Türkiye 3. sırada
Avrupa Tekstil ve Giyim Konfederasyonu (EURATEX) Başkanı Mario Jorge Machado ise konuşmasında Türkiye'nin AB'nin genel olarak 6. en büyük ticaret ortağı olduğunu bu nedenle Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok önem taşıdığını söyledi. Türkiye tekstil ve giyim anlamında Avrupa Birliği'nin en büyük 3. tedarikçisi olduğunu, Çin ve Bangladeş'ten sonra Türkiye'ye geldiğini vurgulayan Machado, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ve Avrupa arasındaki ticaret çok mühim. Yüzde 40'tan daha fazla Türkiye'nin ihracatı Avrupa'ya gidiyor. Bunlar birbirine yakınlıkla oluyor, kaliteyle oluyor ve sürdürülebilirlikle mümkün oluyor. Ortak hedeflerimiz var. Ortak olanlar bizleri çok daha güçlü ilişkiler tesis etmeye perçinliyor." Toplantıya uzaktan bağlantıyla katılan Amerikan Hazır Giyim ve Ayakkabı Federasyonu (AAFA) Başkanı Steve Lamar ise Türkiye'nin güçlü sanayi altyapısı ve imalat kabiliyetinin yanı sıra kaliteli üretimi ve Avrupa pazarlarına yakınlığıyla öne çıktığını vurguladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.