'İnsan yoksa, fabrikaların anlamı yok!'
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özkan, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini belirterek, “İnsan kaynağı olmadan üretimi artırmak oldukça zor. Devasa fabrikalarımız da olsa, uluslararası normlarda fuar merkezimiz de olsa üretebilmek insan kaynağına dayalıdır” dedi.
26.09.2023 22:33:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özkan, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, 5 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşacaklarını kaydetti. Bir süredir İstanbul'da uluslararası normlarda bir fuar merkezi, şehrin iki yakasında birer adet ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve insan kaynağına erişim konularında talepleri olduğuna dikkat çeken Erkan Özkan, "20 milyar dolarlık hedef bizim için hiç de zor değil. Kaldı ki; fuar merkezimiz, ihtisas OSB'lerimiz ve yeterli insan kaynağımız ile ilgili gelişme olursa, 30 milyar dolarlık ihracat işten bile değil" dedi. Birlik olarak ABD pazarına odaklandıklarını da açıklayan Özkan, şunları söyledi: "Özellikle ABD'ye çok önem veriyoruz. Bu pazardan yüzde 2 pay alabiliriz diye düşünüyoruz ki; bu da 1 milyar dolarlık ihracat anlamına geliyor."
Olumsuzluklara rağmen ihracat sürüyor
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründe 2018 yılında 5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirilirken, 2022 yılında bu rakamın 8.4 milyar dolara çıktığını kaydeden Erkan Özkan, "2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz bulunuyordu. Ancak gerek ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketi gerekse dünya genelinde yaşanan resesyon bu hedefin biraz revize olmasına neden oldu. Bizler olumsuzluklara rağmen yılı en azından geçen yılki 8.4 milyar dolarlık rakamın üzerinde bir ihracat ile kapatacağımızı düşünüyoruz" dedi. Cari açık vermeyen bir sektör olduklarının altını çizen Özkan, şunları söyledi: "Ham maddeyi yurtdışından alıp, üzerine işçiliği koyup az bir kârla satan bir sektör değiliz. Mobilyada ihracatta kilogram fiyatı 20 dolar olan da var, 2 dolar olan da... Döviz kurlarının düşüklüğü nedeniyle fiyat tutturmak da zorlanıyoruz. Enerji, işçilik ve girdi maliyetleri, dolar kurundan daha çok arttı. Dolar kurundaki artış, maliyetlerimiz kadar artmalı ki müşterilerimizle sorun yaşamayalım. Doların artmasını istemiyoruz ancak maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Çin'deki fiyatlar bizde daha pahalı... Almanya, Polonya, Çin önemli rakiplerimiz."
İnsan kaynağına erişim ana sorun
İnsan kaynağına ulaşımın da artık kritik bir noktada olduğunu vurgulayan Özkan, "İnsan kaynağı olmadan üretimi artırmak oldukça zor. Bu konuda meslek liseleriyle ilgili yapılan çalışmalar var. Devasa fabrikalarımız da olsa, uluslararası normlarda fuar merkezimiz de olsa üretebilmek insan kaynağına dayalıdır. İnsan kaynağı ise meslek liselerinden çıkıyor. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte bizleri en çok zorlayacak konu bu. EYT nedeniyle birçok personelimiz emekliye ayrıldı. boşluğu meslek liselerinden gelenlerle doldurmak zorundayız. Çıraklık müessesi önemli" diye konuştu. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.