Hazır giyimde ihracat düşüyor, ithalat artıyor
Türk moda endüstrisinin amiral gemisi İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), rekabetçilikte yaşanan zorluklara rağmen 2024’te gerçekleştirilen 17.9 milyar dolarlık ihracatta en çok katkısı bulunan üyelerini ödüllerdi. TİM ve İHKİB Başkanı Gültepe, "2024’te 17.9 milyar dolara geriledi. Buna karşılık ithalat 4 milyar dolara çıktı" dedi.
24.05.2025 01:08:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), sektörün geçen yıl gerçekleştirdiği 17.9 milyar dolarlık ihracatta en çok katkısı bulunan üyelerini ödüllerdi. Ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'nin hazır giyimde küresel oyuncu olduğunu vurguladı. Aynı zamanda İHKİB Başkanlığını da yürüten Gültepe, Türkiye'nin dünyanın yedinci, Avrupa Birliği'nin (AB) ise üçüncü büyük tedarikçisi konumunda bulunduğunun altını çizdi.

Sektör zor dönemeçten geçiyor
Ülke ekonomisi için kritik önemi bulunan sektörde son 2.5 yılın zor geçtiğini vurgulayan Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zorlanmamız temel olarak iki nedenden kaynaklanıyor. Birincisi küresel talep yavaş seyrediyor. Talebin yavaş seyri bütün tedarikçileri olumsuz etkiliyor. Ama bizi diğer tedarikçi ülkelerden ayıran çok daha önemli bir neden var. Türkiye, üretimde pahalı bir ülke haline geldi. Burada üç veriyi paylaşmak istiyorum. Ocak 2022'den bu yana, asgari ücret yüzde 420, enflasyon yüzde 278 artarken kurdaki artış yüzde 167'de kaldı. İşte bu tablo bizi üretim maliyetlerinde rakiplerimize göre yüzde 50-60 daha pahalı hale getirdi. Dolayısıyla hazır giyim başta olmak üzere birçok sektörde rekabetçiliğimiz zayıfladı. 2022'de 21.2 milyar dolar olan hazır giyim ihracatımız, 2024'te 17.9 milyar dolara geriledi. İhracatımızdaki daralma ne yazık ki bu yıl da devam ediyor. İlk dört ayı geçen yıla göre yüzde 6 ekside tamamladık. Hazır giyimde 2022'de 2.6 milyar dolar olan ithalatımız 2024'te 4 milyar dolara yükseldi. Çünkü İthalat daha cazip hale geldi. Giden müşteriyi kazanmak kolay olmayacak ancak yola devam edeceğiz."
'Krizi aşmaya gayret ediyoruz'
Mustafa Gültepe, konjonktürel risklerin hasarını en aza indirmek için pazar çeşitliliğini artırmaya özel önem verdiklerini söyledi. İki yıldır yoğun bir heyet programı uyguladıklarını, fuarları Türkiye'nin üretim potansiyelinin vitrine çıkarıldığı platformlara dönüştürdüklerini vurgulayan Gültepe, "Dünyada değişen ticaret modellerini de yakından takip ediyoruz. Bu konuda özellikle e-ihracatın imkânlarından maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. e-ihracatın gelişmesi için birçok proje üzerinde çalışıyoruz. 2024'te gerçekleştirdiğimiz 260 milyar dolarlık ihracatın yüzde 2.6'sını online kanallardan gerçekleştirmiştik. Bu payın 2028'de yüzde 10'a çıkarılması hedefi doğrultusunda tüm paydaşlarımızla iş birlikleri yapıyoruz" diye konuştu. Etkinliğe Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ile İstanbul Valisi Davut Gül de katıldı.
1368 firma ödül aldı
Törende 47'si platin, 60'ı altın, 144'ü gümüş, 214'ü bronz ve 903'ü başarı ödülü olmak üzere toplam 1368 firmaya plaket ve sertifika verildi. Bu yıl ilk kez verilen Trendyol E-İhracat Özel Ödülü ise Defacto Perakende Ticaret AŞ'nin oldu. Defacto, geçen yıl Trendyol platformu üzerinden en fazla ihracat yapan şirket oldu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.