logo
22 TEMMUZ 2025

İnternet ve sosyal medya yasası üzerine

11.10.2022 00:00:00
Gündelik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet ve sosyal medya platformları her yeni teknoloji gibi birçok yasal problemi de beraberinde getirdi.
İktidarlar hem bu yasal problemleri çözmek hem de internet gibi güçlü bir alanı kontrol altına almak için çeşitli yasal düzenleme yapmak zorunda.
Bugünlerde Meclis'te görüşülen internet yasasının Meclis görüşmelerine baktığımızda toplumun adeta karpuz gibi ikiye bölündüğünü görüyoruz!
Muhalefetin "Sansür Yasası" iktidarın ise "Dezenformasyon Yasası" olarak tanımladığı yasanın 14 maddesi genel kuruldan geçti.
Sizler bu yazıyı okurken Meclis'te kalan 26 maddenin görüşmelerine devam edilecek.
Muhalefet milletvekillerinin verdiği değişiklik önergelerinin hiçbiri dikkate alınmadı.
Oysaki yasa, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiriyor.
Dağdaki çoban bile elindeki akıllı cep telefonu sayesinde internet kullanıcısı!
Neyse…
İşin uzmanı hukukçuların söylediğine göre bu yasanın en çok tartışılan maddeleri arasında "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlaması ile 29. madde yer alıyor. Muallak gerekçeleri ile dikkat çeken maddeye göre bir kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.
Uzmanlar bu yasanın bu haliyle Meclis'ten geçmesi durumunda toplumu bekleyen tehlikeler üzerine şöyle bir değerlendirme yapılıyor.
"Bu yasayla birlikte insan hakları ve haberleşme özgürlüğü kapsamında kamuoyuna duyurulan raporlar kamuoyuyla buluşması engellenebilir olacak. Bu durum tüm sivil seslerin susturulması, sivil toplum örgütlerinin çalışamaması ve verilerini kamuoyuyla paylaşamaması demek."
Olumlu yönü ise, internet basınında çalışan meslektaşlarımıza gazeteci statüsü kazandırması ve bu yolla basın kartı sahibi olmalarının önünün açılması.
Bir başka olumlu yanı da internet haber gazeteleri basın ilan kurumundan ilan alıp gelir elde etmiş olması.
Evet… Maddeler Meclis'ten geçiyor geçmesine de milletvekillerinin yaptığı eylemler, tartışmalar dikkatimizi çekiyor.
Bazı milletvekillerinin meclis sıralarında ellerinde ki dövizlerle yasayı boykot ettiklerini, engellemeye çalıştıklarını görünce bu yasa üzerine objektif düşüncelerimizi yazmak istedik.
O sebeple internet yayını yapan herkesin gözü kulağı Meclis'e çevrilmiş durumda.
Hepimiz biliyoruz ki içinde bulunduğumuz çağ internet, bilgi ve teknoloji çağı.
Çağı iyi okuyamayan, kendini geliştiremeyen toplumlar maalesef çağın gerisinde kalıyor. Diğer gelişmiş ülkelere iyi bir ticari pazar olabiliyor.
Geçmişte bunun örnekleri yaşandı.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet medyası her geçen gün büyümekte ve etki alanını genişletmekte.
Ülkemiz yaklaşık 27 yıldır internet kullanımı açısından dünyada önemli bir konumda.
Şöyle ki, en son yapılan bir araştırmaya göre 16 yaş üzerinde 28-30 milyon civarında insan internet kullanmakta.
3.1 milyon kişisel bilgisayar mevcut. Türkiye MSN kullanımında ABD ve Brezilya'dan sonra dünya üçüncüsü.
15-25 yaş arası gençler günde ortalama 6 saatlerini internette geçirmekte. Bu zamanın önemli bir kısmı e-posta alışverişi, haber okuma ve sosyal paylaşım sitelerinde harcanmaktadır.
Bizimde yıllardır içinde olduğumuz ve yakın dostlarımızdan gördüğümüz kadarıyla bu sektör, bir kuruş devlet desteği almadan yetmedi basın kartına sahip olmadan bugünkü gücüne erişti.
Kendi öz kaynakları ile alabildiği hatır reklamları sayesinde yaşamını sürdürmekte ve habercilik yapmaktadır.
Aslında neresinden bakarsanız bakın bu bir başarı hikâyesidir.
Böyle bir sektörün yasal dayanağının olmayışı kötü niyetli insanların ekmeğine yağ sürdü.
Özellikle toplumu rahatsız eden, internet haber ve sosyal medya yayıncılığında son dönemin ana konusu "yalan ve asılsız haber", nefret, tehdit, hakaret gibi suçların işlenmesi.
Bir anlamda klavye kahramanlarının sınırsız saldırı alanı!
Gerçeğe dayalı haber demokrasiyi güçlendirirken, çarpıtma ve yalan üzerine kurulu habercilik topluma büyük hasarlar ve zararlar vermektedir.
Dolayısıyla bir hukuk ülkesinde internet medyasının hukuki altyapısının oluşturulması yasal düzenleme yapılması bize göre zorunluluktur.
Ancak bu yasa yapılırken tüm tarafların görüşleri önerileri alınmalıydı.
Maalesef ülkemizde demokratik olan bu yol pek tercih edilmiyor.
Neyse…
Muhalefetin en çok itiraz ettikleri husus yasaklarla, cezalarla haberciliğin ve ifade özgürlüğünün önünün kesilmesi.
Bunu hiç kimse kabul etmez!
İnternetin, sosyal medyanın adeta kılcal damarlarımıza kadar girdiği bu zamanda iktidar "ben yaptım oldu" mantığı ile hareket etmemelidir.
Çok iyi biliyoruz ki 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu. Bu kanun çıkarıldıktan sonra onlarca değil yüzlerce kez değiştirilmek zorunda kalındı. 
Yarın bu yasa ile ilgili böyle sorunların çıkmayacağının garantisini kim verebilir?
Netice olarak demek isteriz ki; ülkeyi idare eden yöneticilerin öncelikli hedefleri, gündelik hayatımızın vazgeçilmezi olan internetin, biz kullanıcıların yararını gözetmek ve herkesin eşit koşullar altında, özgür olarak İnterneti kullanabilmesini sağlamak olmalıdır!
Eğitim, iletişim, eğlence, hizmet, ticaret gibi özellikleri bulunan ve dünyadaki en global kavramlardan biri olan internetin faydalarını kenara itip sadece zararlarını ön plana çıkarmak, interneti suç ile özdeşleştirmek doğru bir yaklaşım da değildir. 
Zararlı etkilerin en aza indirilmesi için önlemler alınması gerektiği su götürmez bir gerçektir ancak bunların sansür dışındaki yollardan yapılması bizce daha mantıklı olanıdır.
 
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Hüseyin Turhan / diğer yazıları
Ya İsrail bombası ya açlık!
İnsanlığın bittiği yer Gazze
'Millet operasyon masasına yatırılıyor'
Yeni anayasa ve millet sistemi tartışması
'Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir'
'İsrail parçalanmış Suriye'yi tercih eder'
Atina ateşle oynuyor!
Yunanistan Ege'ye göz dikti
Fındık üreticileri dertli
Rekolte bu yıl dip yaptı
'İmralı her türlü desteği veriyor'
'Yakında Meclis zemininde ilerleme olacak'
Rakip Feyenoord
İlk maç Hollanda'da
Başkanlık bir oyla CHP'de kaldı
Şile Belediye Başkanvekili belli oldu
Bedevi aileler Süveyda'dan tahliye edildi
Zorla yerlerinden edilmişlerdi
İsrail ordusu Gazze'de beyaz bayrak taşıyanlara ateş açmış
İsrailli askerlerden katliam itirafı
Barrack, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile bir araya geldi
Gündem: Hizbullah'ın silahsızlandırılması
Sağlık alanına yönelik düzenlemeler TBMM'de kabul edildi
Birçok konuda değişiklik var
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da yapılacak
İran Dışişleri Bakanlığı doğruladı
Süveyda'da ölümleri belgelenenler 426'ya yükseldi
7'si çocuk, 10'u kadın
Sivas'ta yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı
4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı
Ya İsrail bombası ya açlık!
İnsanlığın bittiği yer Gazze
'Millet operasyon masasına yatırılıyor'
Yeni anayasa ve millet sistemi tartışması
'Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir'
'İsrail parçalanmış Suriye'yi tercih eder'
Atina ateşle oynuyor!
Yunanistan Ege'ye göz dikti
Fındık üreticileri dertli
Rekolte bu yıl dip yaptı
'İmralı her türlü desteği veriyor'
'Yakında Meclis zemininde ilerleme olacak'
Rakip Feyenoord
İlk maç Hollanda'da
Başkanlık bir oyla CHP'de kaldı
Şile Belediye Başkanvekili belli oldu
Bedevi aileler Süveyda'dan tahliye edildi
Zorla yerlerinden edilmişlerdi
İsrail ordusu Gazze'de beyaz bayrak taşıyanlara ateş açmış
İsrailli askerlerden katliam itirafı
Barrack, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile bir araya geldi
Gündem: Hizbullah'ın silahsızlandırılması
Sağlık alanına yönelik düzenlemeler TBMM'de kabul edildi
Birçok konuda değişiklik var
İran-Avrupa nükleer görüşmeleri İstanbul'da yapılacak
İran Dışişleri Bakanlığı doğruladı
Süveyda'da ölümleri belgelenenler 426'ya yükseldi
7'si çocuk, 10'u kadın
Sivas'ta yolcu otobüsü dağın yamacına çarptı
4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.