İslam dünyasının sesi hâlâ kısık
İslam dünyası Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a karşı sesini bir nebze yükseltse de, gelen tepkiler cılız kalıyor. Bu kapsamda Malezya, Pakistan ve Endonezya'dan bir kaç güçlü çıkış geldi. Arap liderler ise maalesef Macron'a karşı sesini çıkarmamaya adeta yemin etmiş durumda!
27.10.2020 17:51:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un İslam'ı ve Peygamber Efendimizi hedef alan açıklamalarına karşı İslam dünyasından nihayet eleştiriler gelmeye başladı. Malezya'da yakında başbakan olması beklenen ana muhalefet lideri ve Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkanı Enver İbrahim, Macron'un sözlerini 'saldırgan ve mantıksız' bulduğunu belirterek, "İslam'ı saptıran eli kanlı yaratıkların işlediği cinayetleri savunamayız. Müslüman dünya ne Fransa Cumhurbaşkanı'nın İslamofobik söylemleri ve iftiralarını hoş görmekte ne de kimseden ders almaya ihtiyaç duymaktadır" açıklamasında bulundu.
Suud'un açıklaması alt perdeden
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlere tepki göstererek, İslam'ın terör ile ilişkilendirilmesini reddettiklerini duyurdu. Buna karşılık Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas gibi Fransa aile yakın ilişki içinde olan Arap ülkelerinin devlet idareleri sessiz kalmaya devam ediyor. Öte yandan İngiliz Parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası'nın Müslüman üyesi Lord Nazir Ahmed de, sosyal medya paylaşımında, "Merhamet Peygamberi Muhammed (sav) bizim onurumuzdur. Dünyadaki yaklaşık 2 milyar Müslüman, onu ebeveynlerinden daha çok sever. Peygamberimize, Hz. Musa ve Hz. İsa'ya saygı gösterdiğimiz gibi saygı gösterin" ifadesini kullandı.
Uzaklardan tepki var
Endonezya'nın en eski İslam örgütlerinden Persatuan İslam'ın (PERSIS) Başkan Yardımcısı Jeje (Cece) Zainuddin, Macron'un İslam'ı hedef alan açıklamalarına ilişkin, "Avrupa'daki Müslüman toplumunun etkisini göz ardı eden Paris yönetimi, Fransa ve Avrupa'daki huzur ortamına karşı tehlikeli adımlar atıyor" dedi. Endoenzya'da Hidayatullah İslam Örgütü Dış İlişkiler Başkanı Zikrullah Pramudya da ''Ülkesinde ekonomi, siyasi, sosyal ve kültürel gibi bir çok krizle karşı karşıya olan Macron'un İslam karşıtı politikaları, kamuoyunda güven kaybetmesinin işaretleri" şeklinde konuştu.
Divan Dava Konseyi Araştırma Merkezi Başkanı Teten Romly Komaruddien de, ''Fransa'da, ifade özgürlüğü gerekçesiyle özellikle İslam'ın hedef alınması ve İslam karşıtı politikaların uygulanması kendilerinin sözde demokrasi değerleriyle hiçbir şekilde bağdaşmıyor'' diye konuştu.
Protestolar başladı
Öte yandan Pakistan halkı, Fransız ürünlerini boykot etmeye başladı. Bangladeş'te ise yaklaşık 40 bin protestocu, Fransız ürünlerini boykot çağrısıyla başkent Dakka'daki Fransız büyükelçiliğine yürüdü. Macron'un İslam karşıtı söylemleri Türkiye'nin birçok ilinde protesto ediliyor. İslam dünyasının değişik bölgelerinden ise Fransız mallarına karşı boykot sesleri yükseliyor.
Fransa'nın İslam dünyasıyla ticareti 100 milyar doları aşıyor
Son dönemde İslam karşıtı tutumu ile öne çıkan Fransa'nın Müslüman coğrafyasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar doları aşması dikkati çekiyor. Fransa'nın uluslararası ticaretinde İslam ülkeleri önemli rol oynuyor. Yaklaşık 67 milyon nüfuslu Fransa 2019 yılında toplam 638 milyar dolar ithalat, 555 milyar dolar da ihracat yaptı. Fransa, 2019'da İslam ülkelerine yaklaşık 45.8 milyar dolarlık ihracat yaparken, bu ülkelerden önemli bölümü petrol ve doğal gaz olmak üzere 58 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Fransa İslam ülkelerinden ham petrol, doğal gaz, mineral yağlar, motorlu taşıt, otomobil parçası, uydu alıcı, elektik ısıtıcı, kablo, giyim, meyve, sebze, kuru yemiş gibi ürünleri ithal etti. Bu dönemde Müslüman ülkeler arasında Fransa'nın en fazla ihracat yaptığı ülke 6.66 milyar dolarla Türkiye oldu. Ülkenin Türkiye'den ithalatı ise 9.8 milyar dolara ulaştı. Fransa; Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği nadir ülkelerden biri…
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.