Yıllardır her seçimden önce heyecanlandığım olgu, liderlerin meydanlardaki ifade biçimleridir. Seçime giren adaylar veya parti başkanları sözcük seçiminde dikkatli olmaları her zaman yazımın konusu olmuştur. Ne yazık ki aradığımı bulmadım ve bulamıyorum da.
Parti genel başkanlarının siyasal yapıları kadar toplumsal yapımları da önemlidir. Ancak toplumda var olan parti başkanlık anlayışı toplumsal barışa zarar vermektedir. Toplumdaki güvenin temelini albenili ve güven verici başkanlar oluşturur ki, işte bu meziyetleri olan parti başkanına lider diyoruz. O liderler, toplumda, toplumsal sorunları tartışırlar. Etkili ve inandırıcı söylemde bulunurlar. Siyaset bilimcileri, kanaat önderleri liderleri ve parti görevlilerini doğruya götürürler.
14 Mayıs Pazar günü ulusumuz, seçime gidiyor. Oy verme hakkı olan her yurttaş, seçme ve seçilme hakkını kullanacaktır. Çünkü seçim, ulusal sorundur ve vatandaşlık hakkıdır. Vatandaşın bu kutsal vatandaşlık hakkını korumak ise şu andaki iktidarın görevidir. Ama iktidar partisi, güç gösterisine girerse, o zaman gerçekleri yadsıyan bir süreci başlatmış olur ki bu yaklaşım, toplumsal barışı zedeler.
Unutmayalım ki topluluğun bir kesimi bir lideri karizmatik bulabilir, başka topluluk ise karizmatik bulmayabilir. Kaba gücün egemen olduğu topluluklarda; kabadayılık, güç gösterisi ön plana çıkabilir. Bu yaklaşımda olan topluluklar, özgüveni zayıf, becerisi düşük lider yaratır. Bu topluluklar, düzmece olayları öne çıkararak, gerçekdışı olaylara önem verirler. Uygar topluluklarda ise donanım, bilgi, düşünce, saygı ve sevgi ön plana çıkar. Bu farklılaşma doğal olarak liderleri de etkiler. Bilimi ve gerçekçiliği arkasına alan liderler, ulusumuza ve evrene ışık tutarlar ki aydın topluluklar bu insanları izlerler.
Görülüyor ki TÜRK DİL KURUMU'na göre lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, gerektiğinde köklü değişiklikler yapan ve bulunduğu topluluğu veya toplumu bilgi ve becerisiyle uygulamaya taşıyan kişidir.
Liderlik doğuştan getirilen bir yetenek mi yoksa sonradan kazanılan bir beceri midir? Aslında görece bir kavram gibi görünse de liderin belirli özelliklere sahip olması gerektiğini düşünenler çoğunluktadırlar. Elbette ki insanın kendini geliştirmesi mümkündür.
Liderlerde olması gereken özellikleri sıralarsak, sanıyorum ki gerçek bir liderin doğuştan getirdiği yeteneklerini sonradan geliştirmesiyle ön plana çıktığını görürüz. Çağdaş, demokrat, hukukun üstünlüğünü benimseyen, eğitimde fırsat eşitliği sağlayan, toplumsal gelirimizi hakça bölüşen bir liderden beklentilerimiz şunlardır.
* Bir liderde, uzlaşma becerisi ve yeteneği olmalıdır.
* Amaçlarını aklın, mantığın eşliğinde saptayıp amaca ulaşmak için önerilerde bulunmalıdır.
* Bir lider, topluma güven vermelidir. Kültürü, davranışı ve bulunduğu topluma saygısı ile rehber olmalıdır.
* Alçak gönüllü olmalıdır. İnsanlara tepeden bakan olmamalı, kaba kuvvete dayalı davranışlarda bulunmamalıdır.
* İyi bir lider adil olmalıdır. Taraf tutmamalı, kendi görüşünden olmayan insanları da kucaklamalı. Ekonomik yönden hakça paylaşımda bulunmalıdır.
Evet, seçimlere giderken gerçek liderlerden beklentilerimiz saydıklarımdan ibaret değildir. Umarım barış içinde ve kimsenin burnu kanamadan dürüst bir biçimde seçimi gerçekleştiririz.
Ülkemize hayırlı olsun.
- Ulusal günümüz ve çocuklarımız / 24.04.2023
- Neden köy enstitüleri? / 19.04.2023
- Lider olmak kolay mı? / 06.04.2023
- Doğru paylaşmak / 27.03.2023
- Bir ulusun direnişi (18 Mart) / 20.03.2023
- Okullarımız / 13.03.2023
- Önemli olan sistemdir / 01.03.2023
- İnsan olmak / 20.02.2023
- Dağ başını duman aldı / 12.02.2023