logo
28 EYLÜL 2026

Ordu’nun sessiz tanığı Cotora Kalesi

Karadeniz’in yeşil ile maviyi buluşturan coğrafyasında, Ordu’nun derin köklerine ışık tutan en önemli yapılarından biri olan Cotora Kalesi, bölge tarihine ilgi duyanlar için bir keşif noktası olmaya devam ediyor

12.05.2026 00:05:00
Abdülkadir Gündoğdu
 
Ordu’nun sessiz tanığı Cotora Kalesi
Ordu’nun sessiz tanığı Cotora Kalesi
Karadeniz'in yeşil ile maviyi buluşturan coğrafyasında, Ordu'nun derin köklerine ışık tutan en önemli yapılarından biri olan Cotora Kalesi, bölge tarihine ilgi duyanlar için bir keşif noktası olmaya devam ediyor.

Halk arasında "Kurul Kalesi" ile karıştırılsa da, Cotora (Kotora) aslında Ordu'nun antik dönemdeki kimliğine dair bambaşka sırlar barındırıyor.

Antik İsimden Bugüne: Cotora'nın Kökeni

Ordu şehrinin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan Cotora, ismini bölgenin antik adı olan "Kotyora"dan alıyor. Bazı kaynaklara göre bu isim, bölgenin uçsuz bucaksız doğal yapısını temsil ederken; bazı tarihçiler bu kalenin bölgedeki liman ve ticaret yollarını denetlemek amacıyla stratejik bir noktaya inşa edildiğini belirtiyor.







Mimari Özellikleri ve Stratejik Konumu

Cotora Kalesi, savunma amacıyla yüksek ve sarp bir kayalık üzerine konumlandırılmıştır. Kalenin dikkat çeken bazı yapısal özellikleri şunlardır:

Doğal Tahkimat: Kale, inşa edildiği alanın dik yamaçlarını doğal bir sur gibi kullanarak kuşatılması zor bir yapıya bürünmüştür.

Gözetleme Kuleleri: Karadeniz'in hırçın sularını ve iç kısımlardan gelen ticaret yollarını görebilecek geniş bir görüş açısına sahiptir.

İşçilik: Surlarda kullanılan kesme taşlar ve bölgeye özgü taş işçiliği, kalenin Roma ve Pontus dönemlerinde aktif olarak kullanıldığına dair izler taşır.







Arkeolojik Önem: Geçmişin Ayak İzleri

Bölgede yapılan yüzey araştırmaları ve incelemeler, Cotora Kalesi'nin sadece askeri bir merkez değil, aynı zamanda çevresindeki tarım arazilerini koruyan bir idari merkez olduğunu da gösteriyor. Özellikle Kurul Kalesi'nde bulunan "Ana Tanrıça Kibele" heykelinden sonra, bölgedeki diğer kalelerin de (Cotora dahil) benzer dini ve kültürel hazinelere ev sahipliği yapabileceği düşüncesi heyecan yaratmaktadır.







Bugün: Turizm ve Koruma Beklentisi

Cotora Kalesi, bugün ne yazık ki zamanın ve doğanın yıpratıcı etkilerine karşı direnmeye çalışıyor. Bölge halkı ve tarih meraklıları, kalenin daha fazla tanıtılması ve arkeolojik kazıların derinleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Doğa Yürüyüşleri: Kale ve çevresi, sunduğu eşsiz panoramik manzara ile doğa fotoğrafçıları ve trekking tutkunları için vazgeçilmez bir rota.

Restorasyon İhtiyacı: Tarihi dokunun bozulmadan korunması ve gelecek nesillere aktarılması için profesyonel bir restorasyon çalışması, Ordu turizmine büyük bir ivme kazandırabilir.







Sonuç

Ordu'nun saklı mirası Cotora Kalesi, Karadeniz'in hırçın sularına tepeden bakarken, keşfedilmeyi bekleyen bir tarih kitabı gibi ziyaretçilerini bekliyor. Eğer yolunuz Ordu'ya düşerse, bu antik yapının gölgesinde bir mola vermek, size binlerce yıl öncesinin atmosferini soluma fırsatı sunacaktır.

Erdoğan ve Gürlek'in fotoğraflarıyla paylaşım yapan şüpheli gözaltında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada, WhatsApp durumunda yapay zekayla oluşturduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Akın Gürlek ile birlikteki fotoğrafını paylaşan şüpheli gözaltına alındı

23.09.2026 12:44:00
İHA
 
Erdoğan ve Gürlek'in fotoğraflarıyla paylaşım yapan şüpheli gözaltında
Erdoğan ve Gürlek'in fotoğraflarıyla paylaşım yapan şüpheli gözaltında
Edinilen bilgilere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2026/214389 sayılı soruşturması kapsamında yürütülen çalışmalarda, şüpheli Mehmet Ç.'nin (53) WhatsApp durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Gürlek'in fotoğraflarının yanında yapay zeka kullanarak oluşturduğu değerlendirilen kendi fotoğraflarına yer verdiği paylaşımlar yaptığı tespit edildi.






Söz konusu paylaşımlarla kamu görevlileriyle ilişkisi bulunduğu ve bu kişiler nezdinde hatırı sayıldığı yönünde bir izlenim oluşturduğu değerlendirilen şahıs, 23 Eylül tarihinde Keçiören ilçesindeki adresinde gözaltına alındı. 






Mevcutlu şekilde adli mercilere sevk edilmesi beklenen Mehmet Ç.'nin Ankara doğumlu olduğu ve 4 ayrı suç kaydının bulunduğu belirtildi.








Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Okul yanındaki çöp kutusunda patlama paniğe neden oldu

Eskişehir'de bir okulun yanındaki çöp konteynırda meydana gelen patlamalar ile ilgili polis çalışma yaptı. Patlamanın özel okul tarafından çöpe atılan kimyasal maddelerden kaynaklı olduğu tespit edildi

23.09.2026 12:27:00
İHA
 
Okul yanındaki çöp kutusunda patlama paniğe neden oldu
Okul yanındaki çöp kutusunda patlama paniğe neden oldu
Odunpazarı ilçesi Arifiye Mahallesi Tayfun Sokak üzerinde bulunan bir çöp konteynerinde peş peşe patlamalar meydana geldi. Konteynerden yükselen sesleri ve dumanı, hemen sokak yanında yer alan Adalet İlkokulu yetkilileri fark etti. Durumun vakit kaybedilmeden emniyet güçlerine ihbar edilmesi üzerine adrese polis ekipleri sevk edildi.






Olay yerinde ve çevrede güvenlik önlemi alan ekiplerin yaptığı incelemelerde, patlamaya yakındaki bir özel okulun fen laboratuvarındaki deneylerde kullanılan kimyasal maddelerin çöpe bilinçsizce atılmasının neden olduğu tespit edildi. Kimyasalların tepkimeye girmesiyle yaşanan olayda şans eseri yaralanan olmazken, çevrede kısa süreli panik yaşandı.








Sorumsuzluk nedeniyle tehlikeye yol açan özel okul yönetimi hakkında polis ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.

Uşak'ta bariyere çarpan alkol yüklü tır alev aldı

Uşak'ın Banaz ilçesinde alkol yüklü tırın bariyere çarpıp devrilmesi sonucu sürücü yaralanırken, tır alev aldı

22.09.2026 13:34:00
İHA
 
Uşak'ta bariyere çarpan alkol yüklü tır alev aldı
Uşak'ta bariyere çarpan alkol yüklü tır alev aldı
Kaza, Afyonkarahisar-Uşak kara yolu Hamam Boğazı yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, E.T. (34) idaresindeki 33 BFP 866 plakalı tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce bariyere çarptı, ardından devrildi.






Devrilen tır alev alırken, ihbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık, polis, jandarma, itfaiye ve Banaz Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı arazöz sevk edildi. Devrilme sonucu yaralanan sürücü, 112 Acil Sağlık ekiplerince Banaz Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.






Kısa sürede büyüyen yangın tırın tamamını sararken, alevler yol kenarındaki otluk ve ağaçlık alana da sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.








Yangın nedeniyle Afyonkarahisar-Uşak ve Uşak-Afyonkarahisar istikametleri trafiğe kapatıldı. Tırın kaldırılması ve yol temizleme çalışmalarının ardından her iki istikamet yeniden ulaşıma açıldı.

İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkili oldu

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkisini göstermeye başladı

22.09.2026 12:58:00
İHA
 
İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkili oldu
İstanbul'da beklenen yağış Anadolu Yakası'nda etkili oldu
Yer yer etkili olan yağmur nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşarken, rüzgar da zaman zaman etkisini artırdı.






Sabah saatlerinden itibaren Anadolu Yakası'nın bazı ilçelerinde etkili olan yağış, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağışla birlikte etkisini gösteren rüzgar da vatandaşlara zor anlar yaşattı. 






Meteoroloji Genel Müdürlüğünün değerlendirmelerine göre yağışların gün boyunca aralıklarla etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir apartman dairesinde 3 erkek cesedi bulundu

22.09.2026 04:46:00
İHA
 
Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu
Ankara'da bir dairede 3 kişi ölü olarak bulundu
Olay, Yenimahalle ilçesi Anadolu Mahallesi 500. Sokak'taki bir apartman dairesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, 3 kişinin hareketsiz halde yattığını gören çevredeki vatandaşlar, durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi.






İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerin tarafından yapılan incelemede dairedeki kişilerin hayatını kaybettiği belirlendi. Yapılan araştırma sonucu, cesetlerin Mehmet Büyükırmak, Mehmet Emre Çallı ve Enes Çallı'ya ait olduğu ve üzerlerinde kurşun ve bıçak yarası olduğu tespit edildi.









Cesetler Adli Tıp Kurumu morguna götürülürken, polis ekipleri olayın faili ya da faillerinin yakalanması için çalışma başlattı.

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.