logo
30 TEMMUZ 2025

Senin gerçeğin odaklandığın şeydir (2)

11.08.2023 00:00:00

(…dünden devam)

Dünyadan aldığınız karşılık dünyaya verdiğinize bağlı. Kendimizi yaptığımız işin hakkını vermek için sürekli bir çaba içinde kendimizi geliştirmeliyiz. Ne iş yaparsak yapalım bunu sevgi, saygı duygularıyla vicdan enerjisinin kontrolüne girerek yapmalıyız. 

Biz dünyaya gülmedikçe dünyanın bize gülmesine imkân yok. Çünkü bu hayatta kazanılan pek çok bilgi unutulur ancak duygularla bezenmiş olan yaşanmışlıklardan hiçbiri kolay kolay unutulmaz.

Bazı kimseler ile karşılaşırız, otuz kırk yıl önceki bir konuyu bugün olmuş gibi o tazelikte anlatır veya tarihteki bir vakayı orada kendi yaşamışçasına bir heyecanla anlatır ve dinleyenleri de o yaşanılan ana ışık hızıyla taşır onların da o atmosferin içine dâhil olmasını sağlar.  Bunun nedeni o kimsenin yaşadıklarına hep bir anlam yüklemesi ve kalbinde yaşamasıdır. Aynı olayı farklı arkadaşları da yaşamıştır ama onlar zor hatırlarlar. Bunun temel sebeplerinden biri hayata olaylara anlamlar yükleyerek, ilişkileri duygulu yaşamaktır. Hayatı anlamlı yaşayanlar yaşadıklarını kolay kolay unutamazlar. Bu tür insanlar etraflarına sürekli bir enerji, bir muhabbet verir. Girdikleri ortamda insanların çok mutlu olduğu, gitmek istedikleri zaman da ayrılmak istenmeyen sohbetine doyulmayan aranan biri olurlar. Ama bazı tipler de var ki gelişleriyle huzursuz ederler, gidişleriyle de mutlu ederler. Evde, işyerinde vs. bu tiplerle herkes mesafeli kalmaya, mesafeli olmaya çalışır. Çünkü hep gam hep kasvet hep bir gerginlikten beslenme gibi bir özellikleri vardır. Kısaca psikolojik vakadırlar, Mazhar Osmanlıktırlar. 

Hayatı hangi niyetle yaşadığın çok önemlidir ve bu niyetinizin karşı tarafa geçtiğinden emin olabilirsiniz.

Bu hayatı yaşarken insanların ister istemez çeşitli bagajları oluşur. Bu bagajlar, bu anılar olumlu da olabilir olumsuz da olabilir. Bir insanla diyaloğa girdiğinizde o birkaç saniyede karşı taraf size, sizin halinize, ahvalinize, giyiminize, kuşamınıza, konuşmanıza göre bir anlam yükler. Bu anlamlarla birlikte sizin niyetiniz ve karşı tarafın bagajı karşılaşır ve sizi ona göre ya olumlu ya da olumsuz bir değerlendirmeye tabi tutar.

Sağlıklı ve sağlam ilişkiler kurmak için unutulmaması gereken iki temel ilke; insanlar anlaşılmak ister insanlar önemsenmek ister. Bu ilkelere riayet eden insanların çok seçkin ve güzel çevreleri olur.

Bu ilkeleri hayatına yansıtmayanlar yalanın aldatmanın dekor olduğu ve bunu uyanıklık, açıkgözlülük, işini bilme gibi anlamlar yüklenerek sahte duyguların çıkar merkezli ilişkilerin odağına sürüklenmiş bir insanlık var edilir.

Günümüzde bazı kavramlar da yanlış anlaşılıyor, yanlış anlamlandırılıyor. 

Mesela bir futbol maçında futbolcu zamanı doldurmak için numaradan yerde yatıyorsa bir bakıyorsunuz spiker bu durumu profesyonellik olarak adlandırıyor. 

Bu anlayışla bakarsak her aldatma hareketini profesyonellik olarak mı adlandıracağız?

Mesela Taksici arkadaş şehri iyi bilmeyen bir yolcuyu daha fazla ücret almak için kısa yol varken uzun yolda götürmesi profesyonellik mi oluyor?

Profesyonellik yapılan işte para kazanmayı da kapsar ama karşı tarafa zarar vermeden, karşı tarafın hakkını da kendi hakkın gibi koruyabiliyorsan, karşı tarafın ihtiyacını kendi ihtiyacının önüne koyabiliyorsan profesyonelsin. Profesyonellik kendine verilen görevini en iyi bir şekilde yapacak, kendisine güvenilecek ve güveninin hakkını verecek. Bilgisi ve becerisiyle problem çözmeyi en iyi gerçekleştirene profesyonel denir.

Buraya gelmişken düzeltme babından şunu da ifade edelim ki dilimizde yanlış kullanılan bir iletişim kalıbı var; "Karşındaki ile anladığı dilden konuşmak."

Yanlış!

Ne demek yani? Affedersiniz, karşıdaki havlasa sende mi havlayacaksın? Anırsa sende mi anıracaksın?

O zaman ben yaptığım işin gereği neyse yakışanı yapacağım, işimin hakkını vereceğim, en güzel örnek olmaya çalışacağım. Süreci ve ilişkileri sen kontrol edeceksin, vesayet altına girmeyeceksin. Bilmiyorsan öğrenmeye çalışacaksın. Yerinde, zamanında yapacağın atılımlarla sorduğun sorular ile yolda kalmaya ve yürümeye hatta koşmaya çalışacaksın.

Sorduğumuz sorular odağımız olur, odağımız gerçeğimiz olur. Hayatta neyi arıyorsak onu buluruz. Hataları ve kusurları arıyorsanız bulacağınız hatalar ve kusurlardır.

Yaptığınız işin içinde bulunduğunuz ortamın, hatalarına, kusurlarına, insanların eksiklerine odaklanınca sadece hatalar ve kusurlarla dolu bir dünyada yaşadığınızı düşünürsünüz. Hangi gözlükle ve nereden baktığın çok önemli. Biraz empati ile sahip olduklarımızı kaybetmeden onlar üzerinden bir şeyleri değiştirebiliriz, iyileştirebiliriz. Farkındalığı önemseyen kişiler insanlığın oksijen odası gibidir. Olayların akışına kapılmadan, hadiseler bizi kontrol etmeden farklı çıkışları öğrenmeli, oksijen odası gibi olan güzel insanlar ile beraber olunmalı, hayatı anlamlı yaşamalıyız.

Bu ülkemiz içinde, ailemiz için de mesleğimiz için de geçerlidir. Seçilmiş tepkiler verirsek seçilmiş karşılıklar alıyoruz ve seçilmiş hayatlar yaşıyoruz. 

Sonunda herkes layığını bulur.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Ergül Güner / diğer yazıları
3 ila 6 derece düşecek
Yarından itibaren sıcaklıklar azalıyor
Kamu işçilerinin zam görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı
TÜRK-İŞ: 'Sesimizi duymadılar'
'Kanun düzenlemeleri TBMM'nin takdirinde'
Adalet Bakanı'ndan açılım açıklaması
Açlık sınırı 26 bin 413 TL
Yoksulluk sınırı 86 bin TL
O sürücü belgeleri için son gün!
Yenisini çıkarmayan yandı!
YouTube'a yaş yasağı mı?
16 yaş altı hesap açamayacak
BTP lideri gençlerle buluşacak
Geleneksel Gençlik Kampı Afyon'da
Japonya'dan ABD'ye kırmızı alarm
8.8'lik depremin etkisi dünyayı sardı
Hayat Tabloları, 2022-2024 istatistikleri açıklandı
Türkiye'de yaşam süresi uzadı
İş gücü istatistikleri açıklandı
Gerçek işsizlik yüzde 33'e ulaştı
Rusya’da ‘asrın depremi’
8.8 ile sallanan Rusya ve birçok ülkede tsunami
Aktivistlerinden 7'si ağır koşullarda hapishanede
'Hanzala gemisi'nde son durum
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcılıklarına atama
Resmi Gazete'de yayımlandı
Çekmeköy'de fabrika yangını söndürüldü
İstanbul Valisi Gül açıklama yaptı
Gazze'ye giren az sayıdaki yardım yağmalandı
İsrail bunu bilinçli organize ediyor
3 ila 6 derece düşecek
Yarından itibaren sıcaklıklar azalıyor
Kamu işçilerinin zam görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı
TÜRK-İŞ: 'Sesimizi duymadılar'
'Kanun düzenlemeleri TBMM'nin takdirinde'
Adalet Bakanı'ndan açılım açıklaması
Açlık sınırı 26 bin 413 TL
Yoksulluk sınırı 86 bin TL
O sürücü belgeleri için son gün!
Yenisini çıkarmayan yandı!
YouTube'a yaş yasağı mı?
16 yaş altı hesap açamayacak
BTP lideri gençlerle buluşacak
Geleneksel Gençlik Kampı Afyon'da
Japonya'dan ABD'ye kırmızı alarm
8.8'lik depremin etkisi dünyayı sardı
Hayat Tabloları, 2022-2024 istatistikleri açıklandı
Türkiye'de yaşam süresi uzadı
İş gücü istatistikleri açıklandı
Gerçek işsizlik yüzde 33'e ulaştı
Rusya’da ‘asrın depremi’
8.8 ile sallanan Rusya ve birçok ülkede tsunami
Aktivistlerinden 7'si ağır koşullarda hapishanede
'Hanzala gemisi'nde son durum
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcılıklarına atama
Resmi Gazete'de yayımlandı
Çekmeköy'de fabrika yangını söndürüldü
İstanbul Valisi Gül açıklama yaptı
Gazze'ye giren az sayıdaki yardım yağmalandı
İsrail bunu bilinçli organize ediyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.