Daha çok süt ve süt ürünlerinde bulunan Konjuge Linoleik Asit'in (KLA), kanseri önlediği, yağ depolarında ve kan şekeri düzeyinde azalma sağladığı ve bağışıklığı artırdığı saptandı. Erciyes Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç, KLA'nın mandıra ve sığır işkembelerinde bulunan bir bakteri tarafından sentezlendiğini söyledi. KLA'nın kanseri önlediği, yağ depolarında ve kan şekeri düzeyinde azalma sağladığı ve bağışıklığı artırdığının hayvan çalışmaları ile ortaya konduğunu kaydeden İnanç, üniversitenin diyetetik bölümünde de yaşları 2248 arasında değişen 24 obez kadın üzerinde çalışma yapıldığını anlattı. Obez kadınlardan 12'sinin diyetlerine günde 1.8 gram KLA'nın 8 hafta süre ile ilave edildiğini ve diyet uygulanan diğer obez kadınlarla karşılaştırıldığını belirten İnanç, şu bilgileri verdi: "KLA verdiğimiz 12 kadının vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde azalma sağlanmıştır, ancak vücut yağ ve kas oranları değişmemiştir. Ayrıca serum trigliserid, kolesterol vekötü kolesterol olarak bilinen LDL ve VLDL düzeyleri düşmüş, iyi kolesterol olarak bilinen HDL düzeyinde etkili olmamıştır. Bel ve kalça çevresi oranının yüksek olması, 'Abdominal Obezite'nin göstergesi olduğundan koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskinin fazla olduğunun işaretidir. Çalışma sonucunda, KLA'nın kalp hastalıkları için risk faktörü olarak bilinen bel kalça çevresi ölçümlerinde azalma sağlamasının bu hastalıklardan korunmada kullanımının yarar sağlayabileceği düşünülmüştür."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.