logo
17 OCAK 2025

Tiyatro

28.11.2024 00:00:00
Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde 08.12.2014 tarihli yayımlanan yazısıdır
 
19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda alınan kararlar bazı kalemlerce laiklik elden gidiyor şeklinde yorumlanmıştı. Gerekçeleri, ilkokul 1. 2. ve 3. sınıflara konulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri.
 
Oysa AKP'nin 12 yıllık iktidarı başından itibaren sadece azınlıklara imkânlar tanıyor.
 
Eğer bu kalemlerin İslam adına bir iyileştirme ya da şeriata bir adım yaklaşma gibi endişeleri varsa hiç merak etmesinler, icraatlar bu endişelere hizmet etmiyor.
 
Malum kalemler, bu ülkede dine en büyük darbenin dindar gözükenler eliyle vurulduğunu umarız anlarlar!
 
Korku duydukları, küçük yaştaki çocuklara din eğitimin verilmesiyle ilgili yeni düzenleme sadece İslam dininin öğretilmesini kapsamayacak. 
 
İslamiyet'in yanında, Yahudilik ve Hıristiyanlık da müfredata, anlatılacak dersler olarak yerleştirilmiş durumda.
 
Bu, küçücük yavrulara Yahudiliğin ve Hıristiyanlığın da İslamiyet gibi hak olarak öğretilmesi demek.
 
Yani, Cenab-ı Hakk'ın (cc) "Allah katında tek din İslam'dır" ayetini hiçe saymaktır
 
.Ak Partisinin halen "şeriat getirecekler" diyenlere bir de 12 yıl boyunca yaptıklarını hatırlatalım:
 
Erdoğan'ın 2002 seçimleri öncesinde Of'taki konuşmasında "4 hak din var" çıkışından sonra başlayan süreçte, İmar Kanunu'ndaki "cami" ifadesi "ibadethane" olarak değiştirilmiş, Türkiye'de 70 bin kilise evi açılmıştır.
 
AB mevzuatına uygun Türk Gıda Kodeksi'nde, domuz eti satılabilir kasaplık et olmuş ve satışı serbest bırakılmıştır.
 
Din dersi kitaplarından Kelime-i Tevhid'in ikinci kısmı olan "Muhammedün Resulullah " çıkarılmıştır.
 
İçişleri Bakanlığı'nın 2006 yılındaki 2227 sayılı kararı ile nüfus kağıtlarından "Dini İslam" ibaresi kaldırılmıştır.
 
Bu hükümet, Urfa'da Halilurrahman'ın karşısında dinler bahçesini, 2004 senesinde Antalya'da da başka bir dinler bahçesini açmıştır. 
 
Sayın Erdoğan, "Bismillah" diyerek kilise kurdelesi kesmiştir.
 
AKP döneminde, 2005'te yapılan TCK değişikliği ile zina suç olmaktan çıkarılmıştır.
 
Ak Partisi, 3 nisan 2007'de Kasımpaşa'da Büyük Piyale Kuran Kursu'nun yıkımına karar vermiştir.
 
Kuran kursu yıkılırken, Van Akdamar Kilisesi 3 milyon TL para harcanarak onarılmış, ayine açılmıştır.
 
15 Ağustos 2010, 2011 ve 2012 tarihlerinde Trabzon Sümela manastırında ayin gerçekleşmiş; 19 Eylül 2010, 11 Eylül 2011 ve 9 Eylül 2012'de Van Akdamar'da ayin yapılmıştır.
 
İzmir'in Çeşme beldesinde Pazaryeri kilisesinde, Diyarbakır Surp Giragos Ortodoks kilisesinde ayin düzenlenmiştir.
 
AKP döneminde ilk defa kilise imarı için yer tahsis edilmiştir. İlk defa bu hükümet döneminde camiler kiliseye çevrilmiştir.
 
İslam dininde yasak olmasına rağmen, 2004 senesinde din dersi kitaplarına Hz. Peygamberimizin minyatür resimleri konulmuştur.
 
AKP döneminde "Allah katında tek din İslam'dır" ayeti, AB ve ABD'den gelen tepkiler nedeniyle, Cuma hutbelerinden kaldırılmıştır.
 
24 Eylül 2008'de, AKP hükümetinin Milli Eğitim Bakanlığı, İmam Hatipler'de Dinler Tarihi dersine Hıristiyan rahip ve hahamların davet edilmesini ve gençlere ders vermesini istemiştir.
 
AKP döneminde bedava dağıtılan din dersi kitaplarından Gökbulut ve Öcal'ın hazırladığı 6. sınıf "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında" sayfa 118'de, Veda Hutbesi'nde yer alan "Allah ve resulünün sünneti" ifadesi çıkarılmıştır.
 
2005'te onaylanan Din Kültürü kitaplarında Kelime-i Tevhid, "la ilahe ilahtır" şeklinde yer almıştır.
 
Bazı köylerde ilköğretim çocuklarına ücretsiz dağıtılan ilkokul 1. sınıf okuma-yazma öğreniyorum kitaplarında 13 ve 15. sayfalarda kiliseye giden 3 çocuk resmedilmekte, haç işareti olan ve kilise dualarını gösteren fotoğraflar bulunmakta idi. (12.7.2004 tarih ve 115 sayılı onay taşıyan AB destekli kitaplar.)
 
26 Eylül 2004'de kabul edilen 5237 sayılı kanunla, evinde Kuran öğretenlere hapis cezası getirilmiştir. 
 
Kısaca, AKP, Müslümanlardan çok azınlıklara hizmet eden icraatlara imza atmıştır ve devam etmektedir. Yukarıda ifade ettiğimiz hususlara rağmen, iktidara hala "Müslüman'dır gerekçesiyle laikliği tehdit ediyor" eleştirisinde bulunanlar, aslında azınlıklara daha fazla hak verme düşüncesinde olanlardır.
 
Aynı zamanda halka, "Ak Partisi İslami icraatlar yapıyor ey Müslümanlar bunun arkasından gidin" rotasını çizmektir. Bu sahte eleştirilerin manası bizce budur.
 
 
Prof. Dr. Haydar Baş / diğer yazıları
'Siz de Berlin'i bombaladınız'
Katil, Gazze soykırımını böyle savundu
Dolar krizi ne zaman bitecek?
Döviz büroları kabul etmiyor
Rıza Akpolat tutuklandı
Beşiktaş Belediye Başkanı cezaevinde
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler: İman ve amel
Bir kimse şahadet getirmekle Müslüman olur
Maden ihalelerinde bir numara
Her taşın altından o çıkıyor
Rıza Akpolat'a tutuklama talebi
Mahkemeye sevk edildi
'Soykırımcı, savaş suçlusu'
Gazetecilerden Bliken'e protesto
TikTok satılma yolunda
Ciddi alıcıların sayısı artışta
Rumlar mutlu!
Biden'ın Rum tarafına askeri satışa ve eğitime izin veren kararı imzaladı
Mafya İzmir'i de kuşatmış
Vahim tabloyu İzmir Valisi açıkladı
Şubat biletleri neredeyse iç hat fiyatına
Şam biletleri kapış kapış
Gece yarısı zam
Motorinin fiyatı güncellendi
Rumlara silah kıyağı
Joe Biden onayladı
Büyük satış için ihale
Kesikköprü ve Kapulukaya da var
Rıza Akpolat adliyeye sevk edildi
Beşiktaş Belediye Başkanı tutuklanacak mı?
'Siz de Berlin'i bombaladınız'
Katil, Gazze soykırımını böyle savundu
Dolar krizi ne zaman bitecek?
Döviz büroları kabul etmiyor
Rıza Akpolat tutuklandı
Beşiktaş Belediye Başkanı cezaevinde
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler: İman ve amel
Bir kimse şahadet getirmekle Müslüman olur
Maden ihalelerinde bir numara
Her taşın altından o çıkıyor
Rıza Akpolat'a tutuklama talebi
Mahkemeye sevk edildi
'Soykırımcı, savaş suçlusu'
Gazetecilerden Bliken'e protesto
TikTok satılma yolunda
Ciddi alıcıların sayısı artışta
Rumlar mutlu!
Biden'ın Rum tarafına askeri satışa ve eğitime izin veren kararı imzaladı
Mafya İzmir'i de kuşatmış
Vahim tabloyu İzmir Valisi açıkladı
Şubat biletleri neredeyse iç hat fiyatına
Şam biletleri kapış kapış
Gece yarısı zam
Motorinin fiyatı güncellendi
Rumlara silah kıyağı
Joe Biden onayladı
Büyük satış için ihale
Kesikköprü ve Kapulukaya da var
Rıza Akpolat adliyeye sevk edildi
Beşiktaş Belediye Başkanı tutuklanacak mı?
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.