İsrail güçleri milyonlarca Filistinlinin Gazze'den göçmesini istiyor. Bunun adı zorlama göçtür (tehcir).
Demografik bir süreç olarak göç, insanların bulundukları yerden bir başka yere hareketliliğini ifade eder. Bu genel yaklaşımın ortaya çıkardığı tanımdan başka göçün, insanların doğdukları yerin dışında bulunmaları veya yaşamalarını karşıladığı da bilinmektedir.
Bir başka tanıma göre göç, belirli bir zaman içinde belirli bir yerleşim biriminden başka bir yerleşim birimine yönelik yer değiştirmektir. Daha açık bir ifadeyle göç, birey ve grupların ekonomik, sosyal, kültürel ve benzer nedenlerden dolayı bir yerden başka bir yere gitmelerine denir.
Göç olgusu, biyoloji ve zoolojide bir grup canlının belli mevsimlerde veya kalıcı olarak yer-yurt (mekan) değiştirmesidir. Kuşlar, memeliler, balıklar, sürüngenler ve böcekler göçen/göçer canlılar olarak biliniyor. Deniz kırlangıçları, kuzey ile güney kutbu arasında her yıl 40 bin kilometre uçarlar. Leylekler, bahar mevsimlerinde yükselen, yer değiştiren hava akımlarından da yararlanarak, bir planör gibi toplam 15-20 bin km uçarlar. Balinalar kuzey-güney ekseninde göçerler; kuzeyde beslenir güneyde doğururlar. Som balıkları yumurtadan çıktıkları ırmağa döner orada ölürler. Yeşil Deniz kaplumbağalar Asansiyon adasından doğar, Brezilya kıyılarında yaşar sonra aynı adaya dönerler. Çekirge gibi kimi böcekler de, besin kaynaklarının tükenmesi veya aşırı artış nedeniyle göçerler.
Göçmen kuşlar yer ve yön belirlemede ustadırlar ama durumunu önceden tahmin edemedikleri için sis ve fırtınalı havalarda çok kayıp verirler.
Göçerlerin yönlerini, gündüz güneşe, geceleri yıldızlara göre belirledikleri saptanmıştır. Bazı hayvanların yer çekimindeki veya magnetik alanındaki değişmelere duyarlı oldukları; göç takvimini, zamana değil, iç salgı bezlerinin (hormonların) belirlediği sanılıyor.
İnsan yaşamına dönersek;
İnsan yaşamında çok önemli bir yere sahip olan göç, tüm toplumsal olaylarda olduğu gibi birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu durum onun tüm insanlığı kapsayabilecek genişlikte olması, toplumlara göre farklı biçim ve içerikte gerçekleşmesi ve zamana bağlı olarak yoğunluk ve yönünde meydana gelen değişmelerden kaynaklanmaktadır. Böylelikle göçün birçok türünden söz edilmektedir.
Tarih boyunca görülen göç türleri beş kategoride toplanabilir. Bunlar, kontrollü, zorunlu, ilkel, serbest ve zorlama göçtür.
Zorunlu göç, insanların içinde yaşadıkları koşullar gereği bir bölgeden ötekine göç etmeleridir. Zorlama ile göç ise, insanların kendi istekleri dışında baskı ile bir yerden ötekine göç ettirilmeleridir.
Ortaya çıkan bu türlerin temel özelliklerine bağlı olarak göçün iki faktör tarafından etkilendiği söylenebilir.
Bu faktörler "itme" ve "çekme" olarak adlandırılır.
İtme faktörü, insanların içinde yaşadıkları koşulların ya katlanılamaz olarak görülmesi ya da rahatsızlık vermesidir. İtme faktörleri arasında toprağın düşük verimi, düşük ücret, sınırlı iş olanakları, eğitim-sağlık ve benzer olanaklardan yoksunluk, kıtlık, toplumsal çatışma ve terör özellikle sayılabilir.
Gazze'de yaşananlar düpedüz bir devlet terörüdür. İsrail uyguladığı şiddet, insanlığa karşı işlediği suçlarla bunaltıp çaresiz bıraktığı Filistinlileri göçe zorlamaktadır.
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023